Roma kortárs művészet -Tour 2011

2006-ban még arról blogoltunk, hogy van-e létjogosultsága a „roma kortárs művészet”- terminusnak. Most, 2011-ben, a nemzetközi roma kortárs művészeti rendezvények természetesek az európai művészeti vérkeringésben.


Delaine and Damian LeBas: Safe European Home? Installáció az Osztrák Parlament előtt. | A Safe European Home? –kiadvány 9. oldala. Into the City/Wiener Festwochen

Szinte nehézséget okozott a kiállításokat végiglátogató turné összeállítása, de íme néhány a legfontosabb helyszínek és látnivalók közül: 2011. áprilisában, a Nemzetközi Roma Napon nyílt (2011. április 8-május 1.) a Műcsarnok Menüpontban az Új Média a Kezünkben – Roma Médiaművészek Közép-Európában című kiállítás, amely a fiatal roma művészettörténész, kurátor Péli Sára első nemzetközi munkája volt. A kiállítás elsősorban fiatal magyar, cseh és szlovák roma alkotók munkáit mutatta be és azt a tendenciát, ahogy a fejlődő technológiákat használják a munkáik terjesztésére, a maximális láthatóság elérésére, illetve a roma demonstrációk és védelem megszervezésére. (Hosszabb interjú a kiállításról a most megjelenő Balkonban olvashatunk vele!). Április közepén nyílt Berlinben az első németországi (kereskedelmi) Roma Kortárs Művészeti Galéria. A galéria kurátora a Moritz Pankok, az expresszionista Otto Pankok déd-unokája, akinek jól ismerhetjük (többek között) a német szintikről és romákról készült szénrajzait és fametszeteit. A galéria első kiállítását Lita Cabellut lengyel származású roma festőművész akril munkáiból szervezték. A galéria az Aufbau Verlag kiadó új központi épületének aljában van, a berlini Kreuzberg kerületben. Idén még Delaine LeBas kiállítása és egy csoportos kiállítás szerepel a galéria programjában.


Delaine and Damian LeBas: Safe European Home? Installáció az Osztrák Parlament előtt. | A Safe European Home? –kiadvány 9. oldala. Into the City/Wiener Festwochen

2011. május 26-tól június 8-ig indult a Wiener Festwochen keretében a Safe European Home?– program sorozat, melynek keretében Delaine és Damian LeBas installációja töltötte be az osztrák Parlament előtti teret, valamint Suzana Milevska kurátor kiállítását tekinthettük meg az osztrák Parlament épületében, Roma Protokol címmel. Milutin Jovanovic, Marika Schmiedt, Alfred Ullrich, Malgorzata Mirga-Tas, és Marta Kotlarska munkáit és a kurátori koncepciót a programsorozat részeként megrendezett konferencián május 27-én Chakravorthy Spivak elemezte!

De aki valóban mindent látni akart nem időzhetett sokáig Bécsben, hiszen a bécsi rendezvényekkel egy időben nyílt Prágában a szintén nemzetközi merítésű „Segregation Harms You and Others”-című megaprojekt a Khamoro Nemzetközi Gypsy Fesztivál szervezésében. A kiállításhoz kapcsolódó konferencia panelben, mely a Műcsarnok-beli Roma média-művészek kezdeményezéseit is bemutatta, Lázár Eszter, kurátor és Nemes Csaba, képzőművész is részt vett. Június elejére a Velencei Biennálé idei Roma Pavilonjának megnyitójára szinte elfogyott az ereje a lelkiismeretes kritikusnak. A kiállítás művészeti igazgatója Maria Hlavajova. Az Unesco velencei székházában installált projekt „a roma szituációt és a roma művészetet a mai egyenlőtlenséggel és elnyomással teli világ emblémáiként értelmezi, szolidaritást kíván vállalni Európa legnagyobb kisebbségével, és egy új, reményteli jövőt vizionál.” A kiállítás október 2011. október 9-ig látogatható.

Még a legelkötelezettebb gruppieknak sem maradt ereje (és pénze) a második roma pavilon kutatóprojektjét bemutató utrechti projektre, melyről az e-flux értesítés, csak a pavilon megnyitója után érkezett. Ezt a kiállítást Suzana Milevska kurálja – ezt Hlavajova jelzi a biennále weboldalán – az utrechti BAK (basis for aktuele , művészeti vezetője Hlavajova) a kivitelező non-profit, és az anyaga a „Call the Witness” kiállítás roma anyaga, a nem roma résztvevők, előadók és szakértők nélkül. Július 24-ig még látogatható.
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány