A tranzit.hu is részt vesz az OFF-Biennále Budapest projektben

Vadonatúj kortárs művészeti programsorozat veszi kezdetét április végén Budapesten, valamint több vidéki és külföldi helyszínen. Az OFF-Biennále hat héten keresztül több tucatnyi helyszínen, a színtér legizgalmasabb szereplőit mozgósítva várja a kortárs művészetre nyitott kultúrafogyasztókat. A tranzit.hu az eseménysorozat keretében a bukaresti művész páros, Alexandra Pirici és Manuel Pelmus helyspecifikus projektjét mutatja be áprilisban. A performatív művészetek terén nemzetközileg már jó ideje ismert Pelmus és Pirici mint alkotópáros, a vizuális művészetek nagyközönsége előtt a 2013-as, 55. Velencei Biennále román pavilonjának (An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale) meghívott művészeiként debütáltak, ezt követően pedig számos kortárs művészeti eseményen, világszerte ismert múzeumban és kiállító térben, például a szentpétervári Manifesta 10. alkalmával és a párizsi Centre Pompidou-ban, mutattak be immateriálisra épülő re-enactmenteket.

10407179_1590980371121101_6326793031841566793_n.png

© OFF-Biennále Budapest

Az OFF-Biennále példa nélküli kezdeményezés a magyar kulturális életben. A több száz résztvevőt megmozgató eseménysorozat szervezéséhez intézményi és pénzügyi háttér nélkül egy maroknyi szakember kezdett hozzá, akik azzal a céllal állították maguk mellé az OFF szereplőit, hogy megteremtsék egy független, sokszínű képzőművészeti színtér alapjait. Az OFF 100 %-ban állami támogatás nélkül, az állami kulturális infrastruktúrától függetlenül, nemzetközi és magántámogatásból, rengeteg önkéntes szakmai munkával jön létre.

Az OFF alapja az önszerveződés és a hálózatos együttműködés. Az egyes projektek önállóan, de az OFF közös „ernyője” alatt valósulnak meg. A rendezvény helyszínei elsősorban galériák, de műtermekben, használaton kívüli ingatlanokban, magánlakásokban, szórakozóhelyeken, alkalmi helyszíneken és köztereken is lehet majd találkozni az OFF programjaival.

A látogató a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a youtube videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos kortárs művel és programmal találkozhat az OFF ideje alatt. A kortárs művészet nemzetközi világának sztárjai, a hatvanas-hetvenes évek legendás neoavantgárd művészei és a nagy nemzetközi kiállításokon rendszeresen megjelenő magyar művészek mellett a legfiatalabb művészgeneráció alkotásai is láthatók lesznek.

alexandra_pirici_and_manuel_pelmus_-_public_collection_2014_-_enactment_of_las_meninas_by_diego_velasquez_kicsi.jpg

Alexandra Pirici & Manuel Pelmus: Public Collection, 2014
“Enactment of Las Meninas by Diego Velasquez” I © Alexandra Pirici & Manuel Pelmus

Az OFF a sablonoktól, a megszokásoktól elrugaszkodó, önálló gondolkodás és cselekvés fontosságát hirdeti. Megmutatja, hogy a kortárs képzőművészet éppen ennek a katalizátora lehet — vagyis, hogy jóval több, mint pusztán luxus és gyönyörködtetés. A kortárs képzőművészet érzékeny, reflektív, éleslátó, kritikus hangokkal teli, izgalmas és figyelemre méltó művészeti ág, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sokunkat foglalkoztató aktuális kérdésekre releváns válaszokat adhassunk. Az OFF tehát mindenkihez szól, aki nyitott és gondolkodó kultúrafogyasztó. Edukációs programjaival segít, hogy azok is jobban megérthessék a kortárs művészetben zajló folyamatokat, irányzatokat, akik eddig csak távolról figyelték ezt a területet.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány