Néprajzi bringanaptár

A Néprajzi Múzeum heti felbontású Bringanaptárt bocsátott ki 2009-re. Legalább két jó dolog van a képes naptárakban. Az egyik, hogy a képekre nézve akár egy héten át asszociálhatunk más dolgokra, mint amik egyébként történnek velünk. A másik, hogy asszociációinkat jóslatként használhatjuk az adott hétre, akár még a horoszkóp helyett is. A 25. héten egy vietnámi dinnyeárus unatkozik a háromkerekűjén, a 38. héten egy magányos kerékpár támasztja a falat, a 42. héten pedig egy kis műanyag női biciklista pihen meg egy kis műanyag férfi biciklista ölében. Hogy múlik az idő! – gondolhatjuk.

A képeken mindenütt biciklik vannak, persze néprajzosok válogatásában: csángó férfi kerékpárral, matyó leány kerékpáron, kisbíró kerékpár mellett. Feltűnő, hogy milyen jó, masszív bringák voltak régen, különösen a Pártás lányok kereket pumpálnak című 1934-es fotón tűnik ez föl (13. hét), meg hogy milyen hálás fotótéma az ember a biciklivel. Egy ilyen naptárban mégsem a fotó a legfontosabb, hanem maga a téma, illetve a belőle kiinduló elkalandozás, esetleg a művészet, a tudomány, a film vagy a sport felé. A kerékpárról eszünkbe juthat Alfred Jarry Szuperhímje vagy Roskó Gábor bicikligyűjteménye. A tudomány oldaláról Clynes és Kline cyborg-elmélete, amelybe még az is belefér, hogy a bringájával összenőtt hétköznapi kerékpáros maga is az embergépek kategóriájába sorolható. És van egy csomó biciklis film, a Biciklitolvajoktól a Szerelmes biciklistákig, de elsőként mégis a Magas szőke férfi felemás cipőben ugrik be, amikor a kémnek kinevezett hegedűművész bringamániás barátja az úton haladva egy furgon belsejéből félreérthetetlen kontextusban saját felesége hangját hallja, amint azt mondja: „Csinálj úgy, mint egy ló!“ Erre a jelenetre semmilyen utalás nincs a naptárban, de szerencsére az eldeformálódott kerékpársportra is kevés. Jó látni a képeken a mellényben, zakóban, szoknyában, kalapban bicikliző embereket, akiknek általában valami dolguk is van a kerékpárral, nem úgy, mint a színes reklámfeliratoktól láthatatlan, testhez simuló, izzadságszívó pólókban és nadrágokban feszítő kocabringásoknak, akik hétvégenként betöltik a Dunakanyar erdészeti útjait.

A kalandozásokból visszatérve vannak azért múzeumi bringaképek is, valamint cégérek és jelzőtáblák, bicikliemelés naplementekor, meg valahol augusztusban Nemes Csaba Gerhes Gáborral. Utóbbi tervezte egyébként a naptárt, az áttekinthetőség kedvéért kevés betű- de sokféle számtípussal.

Ezért is jó a Bringanaptár, az áttekinthetőség miatt, meg mert csak néhány sornyi hely van minden napnál; egy nap úgysem történik velünk soha több két, vagy maximum három dolognál. A naptárt nézve egész évben aktívak lehetünk, tudjuk, mikor kezdődik a TV Kikapcsolási Hét, megünnepelhetjük a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapját vagy a Népesedési Világnapot. Néhány matricát is kap vele az ember, az egyik csak egy puszta nyereg, meg mellesleg benne van még, hogy mit csinál jövőre a Néprajzi Múzeum. Biciklivel kapcsolatban is lesz egy akciójuk, így ez az asszociáció, meg általában a naptár is rendben van.
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány