AJÁNLÓ: A mögöttes test

Az idei év januárjában látott napvilágot Matthew Stone első önálló albuma. A The Body Beyond  a japán divattervezővel, Yuima Nakazatoval való együttműködés eredményeképp jött létre. Az itt látható fotók a brit művész lencséjén át engednek betekinteni a Nakazato-féle elképzelt, utópisztikus világba. Lazításképp egy pillanatra időzzünk el a pusztába állított, egymásba fonódó meztelen testek előtt, s ezáltal visszatérünk ahhoz az ősi kérdéshez: Mit jelent embernek lenni?


Yuima Nakazato, Matthew Stone: The Body Beyond, 2012 |© matthewstone.co.uk

 

A 2011-es év a brit művész számára sikerekkel teli időszaknak mondható. Tavaly rendezték meg első, Egyesült Államok-beli önálló kiálltását a New York-i Hole Galleryben, ahol nagyméretű falemezekre applikált fotóival lehetett találkozni, néhány kültéri szobra is napvilágot látott az Art Basel alatt a Mondrian South Beach-en, Riccardo Tiscivel való együttműködésének eredménye a Dazed and Confuesd-nál pedig a 2011-es év egyik legjobb címlapfotóját eredményezte.


Matthew Stone önálló kiállítása New York-i Hole Galleryben 2011 | © matthewstone.co.uk

Ahogyan a könyv címe is jelzi, az ember és a test egy egészen más szemléletével találkozunk Stone fotóin, mint ami napjainkban megszokott. A művész más módon közelít a valósághoz, mint az aktuális társadalmi mechanizmusok által összepréselt egyén. A New York Times szerint „Matthew Stone munkái azt sugallják, hogy a világnak most nem politikai agitációra van szüksége, hanem egy olyan koreográfiára, mely a misztikumban gyökerezik, s ezáltal képes megmutatni, hogyan kell embernek lenni”.


Matthew Stone Mondrian South Beach kültéri szobor | © matthewstone.co.uk
 

A fotókra tekinthetünk Nakazato 2012 S/S kollekciójának előképeiként, amint a tervező által elképzelt meztelen kolóniák utópisztikus gondolata rögzül az egyes képeken. Mindez azonban sokkal mélyebbről gyökerezik Stone-nál, és a fotók a művészete nagy részét átható akt felől is megközelíthetők.


Riccardo Tisci, Matthew Stone 2011-es év egyik legjobb címlapfotója, Dazed and Confuesd | © i.models.com


Matthew Stone The Body Beyond 2012 | © matthewstone.co.uk


Matthew Stone The Body Beyond 2012 | © matthewstone.co.uk
 

A könyvről Tea blogján hallottam először, aki némi szarkazmussal mint Stone egyik modellje mutatja be az albumot. Az intim beszámoló tudat velünk olyan részleteket is, hogy ez volt a leghard-core-abb kirándulása életében, s a búzamezőn szerzett bőrproblémák mellett tamponzsinórjának is szentel néhány mondatot. Ő hívta fel azonban a figyelmemet arra, hogy a limitált szériás, azaz csupán 1000 példányban kiadott mű még mindig kapható. (a linkre kattintva megvásárolható)

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány