Ki kapja idén a Katalizátor-díjat?


Vasárnap a végéhez érkezik a 2013-as Katalizátor-díj folyamata: a Trafóban mindkét kategóriában – Motor és Művészet – eredményt hirdet a zsűri. A zsűri döntését a Művészet kategóriában a jelöltekről folyó nyilvános vita előzi meg.


A Díjátadón a Művészet kategória 4 jelöltje személyesen és egy-egy külön erre az alkalomra készített bemutatkozó filmmel lesz jelen. Őket egy többlépcsős folyamaton keresztül, a díjazás szempontjainak alakítására és a szempontok érvényesítésére vállalkozó művészek, kulturális szakemberek, társadalomtudósok és „civilek” választották ki a 61 jelölt közül. A zsűri értékelni fogja a jelenlévő projektet, és – reményeink szerint hozzájuk hasonlóan – a közönség is felteszi majd kérdéseit a projektgazdákhoz.

A Motor kategóriában a zsűri 70 jelölt közül választja ki azt az egyet, amelyet leginkább méltónak tart a díjra. A zsűrinek izgalmas feladat jutott: a jelöltek között művészeti csoportok, befogadó intézmények, szakkolégiumok, blogok és aktivista csoportok is szerepelnek (a Magyar Kormány jelölése határidőn túl érkezett, így sajnos nem tudtuk érvényesként elfogadni). A főszerep tehát nemcsak a projektgazdáké: az öttagú zsűritől is vitaindító érvelésre számíthatunk.

A díjat minden évben más művész tervezi: idén a Katalizátor-díj ünnepélyes és performatív keretek között történő átnyújtásáról Stephan Dillemuth és művésztársai, Maximiliane Baumgartner, Mirja Reuter és Florian Gass német művészek gondoskodnak. A csoport a tranzit.hu Művészetelméleti és -gyakorlati szabadiskola meghívottjaként (január 30. és február 9. között) az általuk tartott workshopok hazai résztvevőivel jelenleg is a díj átadásának módján dolgozik.

Szeretettel várunk mindenkit február 9-én, 18 órakor a Trafóban!

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány