Katalizátor-díj 2013: NYITOTT FÓRUM JANUÁR 17-ÉN!

A 2013-as Katalizátor-díj azt vizsgálja, hogy milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra. A február 9-i Díjátadón (Trafó) két díj kerül majd kiosztásra. A Motor Kategóriát olyan bevált gyakorlatok és új kezdeményezések számára tartjuk fenn, amelyek sokat tesznek azért, hogy a társadalmilag elkötelezett művészet új megközelítéseket találjon. A Művészet kategóriában pedig társadalmilag elkötelezett művészeti projektek indulhatnak.

Ahogyan korábban megírtuk, a Motor kategóriában bárki jelölhet, a Művészet kategóriában a projektgazdák jelentkezését várjuk! A jelöléseket január 16-ig várjuk, a jelölteket pedig január 7. és 17. között a Katalizátor-díj folyamatosan frissülő blogján tesszük közzé.

A társadalmilag elkötelezett művészetnek feladata, hogy időnként megvizsgálja gyakorlatait, meghallgassa a szakma keretein kívülről érkező hangokat is, nyitott legyen a szakmán túlról jövő észrevételekre, kritikákra. Éppen ezért Január 17-én Nyitott Fórumot rendezünk a MÜSZI-ben, amelynek célja, hogy meghatározza a Művészet kategória díjazási szempontjait, és egyúttal szűkítse a 2013-as Katalizátor-díjra esélyes projektek körét. A Fórum célja tehát nem az, hogy a megjelentek általánosan érvényesnek gondolt, kizárólagos értékeket fogalmazzanak meg, hanem az, hogy egy játékos folyamaton keresztül végiggondolják, milyen eszközök állnak a társadalmi folyamatokra tudatosan hatni kívánó művészek rendelkezésére, és felállítsanak egy egyszeri kritériumrendszert, amelyet a társadalmilag elkötelezett művészeti projektek vonatkozásában érvényesnek gondolnak.

Az eseményen megjelenő művészekből, kulturális szakemberekből, társadalomtudósokból, kulturális újságírókból, művészeti hallgatókból és egyéb érdeklődőkből álló Fórumnak kis-, és nagycsoportos vitahelyzetek során kell megállapítania azt a kritériumrendszert, amely az előválogatás alapjául szolgál majd. Az előválogatást végző csapat a Fórum résztvevői közül kerül majd ki: az ő feladatuk, hogy a Fórum által megállapított szempontok alapján kiválasszák azt a néhány projektet, amelyek meghívást kapnak a Február 9-i Díjátadóra.

A január 17-én délután 5 órakor a Művelődési Szinten (MÜSZI – Művelődési Szint, 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2., Corvin Áruház III. emelet) kezdődő Fórumra mindenkit szeretettel várunk!

 

videó: Tóth Ridovics Máté

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány