D.I.Y.* nyócker

Közel három héttel ezelőtt landolt több ismerősöm postafiókjában egy kör e-mail, Felhívás! Kálvária Bál címmel. Az első bekezdés így szólt: Segítségeddel egy régen dédelgetett álmom tudna két hét múlva, szeptember 26-án megvalósulni, a neve Kálvária Bál. A terv egy olyan különleges nap megvalósítása, amikor nincs szó pénzről, hatalomról, előítéletességről, hanem végre megmutathatjuk azt, hogy kik is vagyunk mit is gondolunk valójában! Mert a Kálvária Bál egy alulról szerveződő improvizatív kulturális rendezvény lenne. Tóth Bettivel a felhívás megfogalmazójával, a Kálvária Bál kezdeményezőjével beszélgettem.

 

Süvecz Emese: Ki vagy és miken gondolkodsz mostanában?

Tóth Betti: Tóth Betti vagyok, egy olyan nyitott lakásban élek a nyolcadik kerületben, ahol különböző helyüket nem találó fiatal, illetve külföldi átutazó lakik. Manapság szerintem teljesen el vagyunk szigetelve a világ eseményeitől és az embereknek sincsen lehetőségük arra, hogy kifejezhessék önmagukat. Álproblémákkal vagyunk leterhelve, melyeket a rendszer, amelyben élünk termel.

S.E.: Miért pattant ki a fejedből a Kálvária Bál ötelete?

T.B.: A Kálvária Bál számomra egy össztársadalmi platform létrehozásáról szólt, amelybe bárki bekapcsolódhat. Spontán, sokakkal közösen építettük fel ezt a rendezvényt két hét leforgása alatt. Mindenkit sok szeretettel vártunk, hogy mutassa be nekünk, hogy milyen ötleteket szeretne megvalósítani, és hogy milyen törekvései vannak általában az életben. Ne csupán beszéljünk a szolidaritásról, meg a diszkrimináció ellenességről, hanem a gyakorlatban is hozzuk be a hétköznapokba.

S.E.: Mit lehetett látni szeptember 26-án a Kálvária téren?

T.B.: Több helyszínen pörögtek az események: Szívességek Boltja, Rossz Gyerekek Kálváriája, Dínom-dánom színpad, Kálvária Szabad Piknik, Fecsegő Kör, de igazából nehéz átadnom így szóban, mert annyira speciális dolog jött létre.

S.E.: Neked ez nagyon fontos volt, talán azért ilyen nehéz róla beszélni. Miért volt ez számodra ennyire fontos?

T.B.: Hogy megmutassam az embereknek, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük és hogy képesek örömet szerezni egymásnak pusztán azzal, hogy valamit adnak a közösbe.

S.E.: Szerinted sikerült ezt megmutatnod az arra tévedő érdeklődőnek?

T.B.: Nagyon! Szeretettel, törődéssel és a sok energiával létrejövő rendezvény 200-250 embert látott vendégül.

***

*D.I.Y.

A Kálvária Bálon különféle programokkal résztvevők névsora:

Freeshop kollektíva (ld. Infoshop)
Város Mindenkié csoport
Zöld Fiatalok
Nap Klub Alapítvány
Bázis csoport
Serfőző Viktor
Leho
Hideg Csaba és az Eötvös Gimnázium diákjai
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány