A 2013-as Katalizátor-díj előválogatójáról

A múlt heti előválogatáson a január 17-i Nyitott Fórum 11 résztvevőjével két fordulóban értékeltük a Művészet kategória 61 jelöltjét. Az önkéntes előválogatók a Fórum által meghatározott szempontok szerint először tizenegyre, végül négyre szűkítette a kategória azon jelöltjeinek számát, akik idén Katalizátor-díjban részesülhetnek. Az első szűkítés eredményét közzétesszük, a négy shortlistes pedig a Díjátadó meghívottjaként február 9-én mutatkozik be a Trafóban egy-egy az alkalomra készített rövid videóval. A Motor kategóriában továbbra is mind a 70 jelölt elnyerheti a díjat.

IMG_1286.JPG

fotó: Szabó Péter

A január 17-i Nyitott Fórum résztvevői kiscsoportos beszélgetéseken választották ki azokat a szempontokat, amelyeket relevánsnak gondoltak a társadalmilag elkötelezett művészeti projektek értékelésében, majd egy játékos folyamaton keresztül a 6 fő szempont között egy fontossági sorrendet állítottak fel az alapján, hogy a díjazott kiválasztásánál melyik szempont érvényesülését tartanák a legfontosabbnak. Az este végére a következő prioritási lista alakult ki:

1. Kritikusan viszonyul-e a projekt a környezetéhez?
2. Mennyire releváns az a társadalmi probléma, amit a projekt megközelít?
3. Törekednek-e az alkotók arra, hogy a projekt sokak számára hozzáférhető legyen. Részvételiség alapú-e a munka?
4. Folyamatként kezelik-e az alkotók a projekt eseményeit?
5. Megfelelő eszközöket választ-e a projekt a társadalmi problémák megközelítésére?
6. Hogyan kommunikálja a projekt azokat a kérdéseket, amelyekkel foglalkozik?

Előválogatóként egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amely során lehetőségünk volt a fenti fórumszempontok felől egyenként értékelni a kategória jelöltjeit, majd egymással összevetni azokat a jelölteket, melyek az értékelők szerint a leginkább megfelelnek a fórumon meghatározott szempontoknak. Az előválogatás nyitott volt a fórumozók számára, a fórum bármely résztevője eljöhetett, és értékelhette az egyes projekteket a fórumot követően a projektgazdáknak kiküldött, nyolc pontból álló kérdőívre adott válaszok és az önjelöléskor küldött bemutatkozó szövegek alapján.

Múlt csütörtökön, a tranzit.hu nyitott irodájában 11-en láttunk neki, hogy a 61 jelöltet tartalmazó listát egy négyes shortlistre szűkítsük. Első körben azoknak a jelölteknek a körét határoztuk meg, amikről az előválogatók egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem felelnek meg a Katalizátor-díj Művészet kategóriája kiírásának. Az így kiszűrt 17 jelölttel a továbbiakban nem foglalkoztunk.

Ezt követően két csoportra oszlottunk, és a maradék 22-22 projektet a fórumról hozott hat szempont mentén külön-külön értékeltük, majd annak alapján, hogy a fórum résztvevői milyen fontosnak ítélték az egyes szempontokat – jelölve ezek súlyát az értékelésben –, mindegyikhez más szorzót rendeltünk. Így tehát – a fórum döntéseinek megfelelően – egy erőteljes kritikát megfogalmazó jelölt például magasabb pontszámra számíthatott, mint egy kevésbé kritikus, de jól kommunikáló projekt.

A két csoportban történő értékelést (csoport 1 és csoport 2) követően kiválasztottuk azokat a jelölteket, amelyek az egyik, illetve a másik csoportban – adott esetben az egyes szempontok megközelítésében kisebb eltérésekkel – a legmagasabb pontszámokat érték el. A továbbiakban egységesen, a hat szemponttól kicsit eltávolodva, a projektek egésze felőli megközelítésben beszéltünk a következő – nem sorrendben közzétett – tizenegy projektről:

A hiányzó padtárs


Városi Ferenc élete és halála


FreeDoc / Fotózás és aktivizmus

fotozasDSC_9770.jpg


Open Doors Hungary


20 forintos operett


Közösségi Méz


{roma} Szerződés az etnikai hovatartozás eladásáról

_IGP9038__.jpg


Tudásgyár

dsc_2999.jpg 


A város és a lakói

Szobor


Vitaszínház

Ebben a körben felvetődtek olyan szempontok is, amelyeket a Fórum nem tárgyalt, de az előválogatáson helyénvalónak gondoltunk alkalmazni. Ezeket a szempontokat a Díjátadón ismertetjük. 

Az előválogatás – körülbelül hét órás folyamata – végén az előválogatók konszenzusos döntéssel négy projektet javasoltak az öttagú zsűrinek a 2013-as Katalizátor-díj Művészet kategóriájára. A négy – egyelőre titkos – jelölttel a napokban megkezdtük azoknak a bemutatkozó videóknak a forgatását, melyek a február 9-i Díjátadón, a Trafóban az esemény résztvevői számára betekintést nyújtanak majd a projektgazdák praxisaiba. A Díjátadón ezt követően amellett, hogy e négy jelöltnek lehetősége lesz arra, hogy élőben győzze meg a zsűrit projektje társadalmi tudatosságáról, a közönség is fölteheti kérdéseit a projektgazdáknak.

A Motor kategória díjazottját szintén a Díjátadón hirdetjük ki (az összes jelölt listája itt található)! Mindenkit szeretettel várunk február 9-én a Trafóba!

2 thoughts on “A 2013-as Katalizátor-díj előválogatójáról

  1. Most megint olvastam valahol a dij kapcsän… borzongato. Mi baj volt a regi jo “reszvetel” szoval??

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány