Beszámoló a 2013-as Katalizátor-díj átadó eseményéről: képekkel és a shortlistesek rövidfilmjeivel


A díjak átadásával lezárult a 2013-as Katalizátor-díj folyamata. A zsűri döntését és a díjak átadását idén először a zsűri és a projektgazdák közös, nyilvános értékelése előzte meg. Művészet kategóriában A hiányzó padtárs nyerte el a díjat, 2013 Motorja pedig a Gallery8 lett. Mindketten 500.000 forintot vihettek haza, melyet Stephan Dillemuth német művész alkotótársaival és a februári tranzit.hu Szabadiskola résztvevőivel performatív módon, készpénzben nyújtott át a díjazottaknak.

3rv8xsqKZl5H0YMe8W6CnTZ2J-N3MlZ-P-URCACY5jw.jpg

A fórum válaszai és az előválogatás döntése alapján a művészet kategóriában az Open Doors Hungary, a 20 forintos operett, A város és a lakói, valamint A Hiányzó Padtárs című projektek voltak jelen a Díjátadón, ahol a döntés már a zsűri kezében volt.

A Művészet kategória végső jelöltjeiről Karas Dávid és Kerényi Máté a Díjátadó előtti napokban kisfilmeket készítettek a projektgazdákkal együttműködésben. A projekteknek elsősorban ezeken a videókon keresztül volt lehetőségük bemutatkozni a Trafó közönsége előtt. A kisfilmeket a zsűri kérdései és a projektgazdák válaszai követték, a beszélgetést Nagy Gergő, az este házigazdája vezette le. A zsűri döntése előtt a közönség is feltehette kérdéseit.

A négy kisfilmet először online itt publikáljuk:

Az Open Doors Hungary projektvezetői Magyarországra érkező menekült fiatalkorúak beilleszkedését segítik egy a nyelvet vizuálisában megragadó komplex programmal. A zsűrit leginkább az foglalkoztatta, hogy milyen módon segíti a projekt a fiatalok beilleszkedését, az elszigeteltség feloldását.

A 20 forintos operettről Birkás Ákos beszélt elismerően: a játékos anarchia „hatalomátvétele” nagyon különböző eszközökön keresztül és nagyon különböző hátterű résztvevők segítségével valósul meg. A zsűri modellértékűnek tartotta azt, ahogyan a projekt az általa érintett súlyos problémákhoz – közös terek szűkülése, hajléktalanság, ökológiai problémák – játékosan, idehaza eddig ismeretlen utcai akciószínházi formákkal képes nyúlni.

A város és a lakói kapcsán azt emelte ki a zsűri, hogy a projekt, tudatos eszköztelensége ellenére, sikeresen hozza össze a hajléktalanság problémája köré mindazokat, akik a probléma megoldásához hozzájárulhatnak, és aktív módon vonja be az érintetteket. Sebály Bernadettnek arra a kérdésére, hogy tudnának-e megoldásokat javasolni a hajléktalanság problémájára, a projektgazdák elmondták, hogy a projekt – egyfajta pilotként – a problémák és a szereplők feltérképezését vállalta.

A Művészet ketegória idei győztese, A hiányzó padtárs a faji- és osztályalapú szegregáció problémáját a részvételi színház eszközeivel közelíti meg. A projekt módszertanát a zsűri modellértékűnek nevezte, különös tekintettel arra, ahogyan a program a társadalomtudományok eredményeire támaszkodik, illetve ahogyan megtalálja a probléma elsődleges érintettjeit, az egy közösségben élő, de külön tanuló diákokat és tanáraikat.

Motor kategóriában is négy jelöltről esett szó a Díjátadón. A zsűri a társadalmilag elkötelezett művészet innovációját leginkább segítő, számára modellként szolgáló projekteknek a Gallery8 nevű roma kortárs művészeti galériát, a különböző városrészek metszéspontjában szövetkezeti formával kísérletező, közösségformáló Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti presszót, továbbá a részvételi színház és a drámapedagógia módszereit Magyarországon magas színvonalon alkalmazó Káva Kulturális Műhelyt és a természetvédelem, illetve a közterek használatát a városhoz való jog koncepciójában összekötő  VaLyo, Város és Folyó csoportot találta.

A zsűri a szünetben hozta meg döntését: 2013 motorja a Gallery8 lett. Utóbbi kapcsán a zsűri döntését Székely Katalin indokolta. A kortárs művészeti színtér intézményi terei és lehetőségei az elmúlt időszakban jelentős mértékben lecsökkentek, ezért különösen fontos szerepet kapnak az olyan, magánkezdeményezésre létrejött intézmények, mint amilyen a Gallery8 is. A Gallery8 nagyon határozott társadalmi küldetéssel indult: rendkívül magas színvonalú, teoretikusan alátámasztott kiállítási tevékenységével a kortárs roma művészet és a kortárs roma művészeknek egy általános értelemben vett művészeti világba való integrációjára törekszik. Mindeközben a galéria a nyolcadik kerületben egyfajta közösségi tér szerepét is be kívánja tölteni.

A díj idei megalkotói, Stephan Dillemuth német művész és tanítványai, közreműködésben a februári tranzit.hu Szabadiskola workshopjának résztvevőivel több mint egy hétig dolgoztak performanszukon: a Motor díjazottjának járó 500.000 forintot egy emberi testekből álló gépezetként, készpénzben adták át a Gallery8 képviselőinek.

K55RwXnMhW6QmKGpRcYmyjjMlhVN2QNmuS36hU6LfEk.jpg
C4HK37OShhJK4vUx91LYOZqDKem6SZn5DBL5tgs1GSs.jpg

A Művészet kategória díjának az átadása előtt a nézők Szabó Péter 10 perces videójába sűrítve követhették végig a projektek útját a Díjátadóig, végül a zsűri ismertette döntését: Művészet kategóriában A hiányzó padtársat látták a legerősebb projektnek. Dillemuthék elismerésük jeléül saját jelmezeikkel jutalmazták az Díjátadóra meghívott shortlistes projektgazdákat, miközben a színpadra invitálták az esemény valamennyi résztvevőjét is. A kategória díjazottjának járó jutalmat aranykonfetti-eső közepette szintén készpénzben nyújtották át.

ubKJYXhmfV3LOq-ev37Ojt_xnMWPQdKHKE1LgSJG9r4.jpg

M5sDbFT3-Tey6QaHA4xByhm3pSDGxdyJEMadYrLm4_M.jpg

 

További képek az eseményről >>

Sajtóanyag>>

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány