Ajánló

Június 21-e, szombat a Múzeumok Éjszakája. Érdemes elmenni a 2. születésnapját új helyen ünneplő Kortárs Építészeti Központba. A Róth Miksa Emlékházból való kurta-furcsa kiűzettetés után az üresen álló Szervita téri volt OMFB székházban találtak maguknak otthont, s ezzel a szombati eseménysorozat valószínűleg legizgalmasabb kiállítótere az övék. A hetvenes évek elején épült, az év végi bontást kifogástalan állapotban váró irodaház mind a nyolc, adminisztrátorok és osztályvezetők, titkárnők és programvezetők szellemével telt emelete zsúfolásig tele lesz programokkal. De akinek ez is kevés, megpróbálhat a tetőteraszről belesni a szemközt álló épület Róth Miksa mozaikjának két szemén: vajon ki lakik mögöttük?

Mától a hét végéig zajlik a Film és Médiatanulmányok Európai Hálózata által szervezett három napos nemzetközi konferencia az ELTE Múzeum körúti épületeiben. Több száz előadó foglalkozik mindennel, ami film: Bollywoodtól a mozgókép  mobiltelefonos disztribúcióján át a korai szovjet filmművészetig. Azoknak, akiknek esetleg  csak a keynote-okra lenne ideje: csütörtök délben William Uricchio (MIT, Cambridge/MA) beszél az átalakulás alatt álló médiumról, Pénteken hatkor Ivan Klimeš  előadása hallható: ”Narrative Viewed through the Projector – Lecture in Five Acts” címmel, s szombaton fél ötkör Pierre Sorlin „Did Cinema Produce a Change in our Perception of the World?” című előadása hallható.

És –bár a szerkesztők meg fognak engem ezért ölni- de megint csak egy eheti, egészen pontosan holnapi program: péntek este a margitszigeti ChaChaCha teraszán Turntables On The Danube, Nicodemussal, aki az egyik kedvenc New York-i freestyle DJ-nk. Táncolható ütemek, nyáreste, telihold!

Ó, majdnem elfelejtettem. „Global voices citizen media summit konferencia 2008 június 27-28-án! Belorusz, marokkói, szingapúri aktivista, egyiptomi, pakisztáni, perzsa blogger, technológus,  forradalmár és reformer beszélget két napig olyan témákról, mint a globális, internetes cenzúra, a tudáshoz való hozzáférés, a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága, a digitális hálózatok hatása a demokráciákra és a diktatúrákra. Kihagyhatatlan alkalom, kötelező program!

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány