Újabb körkérdés: Verseny és/vagy együttműködés? – Karas Dávid válaszol

katalizator_logo.png

A Katalizátor-díj 2013 döntőbe jutott szereplői a kiértékelésen megfogalmazták, hogy a díjazás folyamatából adódó versenyhelyzet ellentmondásban van tevékenységük közösségi céljaival, a rivalizálás helyett pedig a tapasztalatcsere és az együttműködés szükségessége mellett érveltek. 2014-ben ezért kiiktattuk a Katalizátor-díj odaítélésének folyamatából a zsűrizést: a szolidaritásnak, a konstruktív interakciós helyzeteknek és együttműködéseknek igyekeztünk több teret adni a projektek kidolgozásának többlépcsős folyamatában. Mennyire kiküszöbölhető vagy elkerülhetetlen a rivalizálás a művészeti életben? A kreativitás, a művészeti gondolkodás vagy a művészet autonómiája ad-e kellő eszközöket ahhoz, hogy meghaladjuk a túlélésért folytatott harc törvényszerűségeit? A körkérdésre Karas Dávid válaszol:

A kedvenc képzős tanárom szerint a magyar művészeti szcéna egy pocsolya. Szerintem inkább olyan, mint amikor gödröket ástunk egymás mellé a Balaton partján, és ha akartuk, átszivárgott a víz az egyikből a másikba.

DSCN7285.jpg

Alig van állami és nem állami forráslehetőség, és több kisebb-nagyobb közeg létezik párhuzamosan, de túlzás lenne versenyhelyzetnek nevezni, hogy kikhez kerül a leosztható pénz. Nekem az a fontos, hogy ne játsszuk meg, hogy létezik független zsűri vagy akármi. Kb. tíz éve láttam életemben először kiállítást, most pedig tudom, hogy melyik pozícióról, pályázatról, lehetőségről kik határoznak, és ezek nagy százalékban nem formális úton dőlnek el. (A formális helyett használhatjuk, hogy szakmai vagy nem szakmai, mindegy.)

Engem az zavar, hogy a közeg szereplőinek nagy része nem ismeri fel/be kivételes és elképesztően befolyásos helyzetét, azt hogy mekkora felelőssége és szerepe van neki is a minden nap tapasztalt nyomorban, elnyomásban stb. A többi meg túlságosan nem érdekel.

Fontos a katalizátor-díj, egy tanári fizetéshez képest rengeteg pénz(=lehetőség), de nem hiszem, hogy tud modellként szolgálni.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány