Tranzitblog nyílt szerkesztőségi ülés

2009. január 14-én nyílt szerkesztőségi ülést tartottunk a Laborban. A szerkesztőségi ülésen az eddigi működési elveket valamint véleményeket és változtatási javaslatokat vitattunk meg a jelenlevő olvasókkal és szerzőkkel. A közös gondolkodás érdekében az alábbiakban az elhangzottak rövid összefoglalását lehet elolvasni és kommentálni.


A szerkesztőségi ülésen megjelentek között egyöntetűen felmerült a  szabadon beküldhető anyagok publikálása iránti igény. Az évvégi képgyűjtő akció szellemében külön teret javasoltak megvalósítani különféle fotó, video és szöveges anyagok számára. Az anyagokat szabadon bárki feltölthetné, de mindenképpen szükség lenne valamiféle szerkesztésre a minőség érdekében. Szóba került az olvasótábor kérdése is. Elsősorban nem a laikus érdeklődők vonatkozásában, hanem a szakmai érdeklődők, a magyar vizuális kultúra online színterét aktívan alakítók tekintetében érkeztek nyitást és együttműködést szorgalmazó ötletek. Többféle tecnikai észrevételt kaptunk a blog felhasználóbarát jellegének erősítése érdekében; a koncepció tekintetében számos online médiumot javasoltak összehasonlítás szempontjából. Általában pozitív visszajelzéseket kaptunk működésünket tekintve, radikális arculatváltást senki nem javasolt, ugyanakkor elhangzott a blog-jelleg erősítése iránti igény.

2009 márciusától a blog átalakul, célunk a blogon megjelenő cikkek közötti tartalmi összefüggések elősegítése. Ez nem fókuszváltást jelent, hanem a szerzők közötti dialógus, a diszkurzivitás támogatását. Ennek egyik formája – az eddigi, egy személyre kialakított heti bloggerkedés helyett – a hosszabb távú, kollaboratívabb jellegű csapat munka kezdeményezése. Negyedévente egy négy főből álló szerzőcsapat – akik egyben szerkeszői munkát is végeznek – határozza majd meg a témákat és írja a bejegyzéseket; emellett létrehozzuk az ötletszerűen beküldhető anyagok szabad fórumát.

A nyilvános szerkesztőségi ülések mellett további offline eseményeket tervezünk. A blog kiemelt törekvése a szakmai részvétel és az együttműködésen alapuló  csapat munka támogatása lesz, melyben építünk eddigi szerzőink aktivitására. A blog generációs vállalkozás jellegének és interdiszciplináris szemléletmódjának a tudatosítása továbbra is fontos szempont marad.

A találkozón ismertettük a tervezett off line események alakuló félben levő koncepcióját is, melyek helyszíne a Labor lesz. A Labor működtetésében 2009-től a tranzit.hu is részt vesz.

Hegyi Dóra, Kozma Zsolt, Süvecz Emese

 

10 thoughts on “Tranzitblog nyílt szerkesztőségi ülés

  1. “nyílt szerkesztőségi ülést tartottunk”:D)))
    Na de elvtársnők….
    tisztázhatnátok magatokban, mi is az a blog. használjátok az internetet, nézzétek meg mi az, milyen állat, ha nem kell szerzőknek fizetni hogy jó legyen egy blog. Ez a KISZes szöveg pedig ….mennyire semmi közötök az interneten való jelenléthez. Szerintem fizessetek kommentelőket is!

  2. ne velem foglalkozz, hanem a bloggal, vagy a fenti szöveggel. Van mit. Ha mégse bírnád ki, akkor hálálkodj, hogy egyáltalán valaki hozzászolt.MÁR 2 KOMMENT!
    KÖNYÖRGÖM CSINÁLJUNK HÁRMAT!!!

  3. Valoban problemak vannak itt a blog fogalmaval. Tudom, hogy a szerkesztonek joga van kitorolni a neki nem tetszo bejegyzeseket, de magukra valamit is ado blogokban ehhez az eszkozhoz csak a legvegso esetben folyamodnak. Itt viszont mar ket hozzaszolasomat “DEL”-tek, pedig a legnagyobb tisztelettel probaltam kifejezesre juttatni ellenvelemenyemet.

  4. Tisztelt ErsteBank!
    Csak azért írni ide, ( vagy más blogba,)hogy kötözködjön, nincs értelme.
    Ha valakit bántani akar, vagy sérelme van, face to face tisztázza kultúrált módon.
    Ez a blog eddig se a mocskolódás színtere volt, s bizton állíthatom, ( pedig semmi “szervezeti” közöm hozzájuk )hogy ezután se lesz.
    Viszont pont a mai bejegyzés igazol engem,(Sz/GY.P.) hogy ez a blog az a hely, ahol tájékozódni lehet a kortárs képzőművészet eseményeiről, problémáiról, alkotásairól azoknak is, akik nem a szakmát képviselik, de szeretik ezt a művészeti kifejezést.
    Tisztelt ErsteBank!, hogy kevés a HSZ. itt, persze, mert a felkészült és szakértő érdeklődő napjainkban igen csak szűk kört jelent.Én sem szakértő, csak érdeklődő vagyok valamint tisztelem az ÉRTÉKET.
    Ennek következtében, tessék olyan kedvesnek lenni és nem gorombáskodni ott ahol ennek semmi helye sincs.
    A TRanzitblog szerkesztőinek és munkatársainak további jó munkát kívánok .

  5. Talan nem egymassal kellene foglalkozni, hanem a “fonallal”, vagyis az eredeti bejegyzessel. EB velemenye a bejegyzesre vonatkozott, neki ehhez joga van. Edward Winkleman art blogjat, edwardwinkleman.blogspot.com/ erdemes ebben a temaban tanulmanyozni.
    Visszaterve az eredeti bejegyzesre, pontositast szeretnek, hogy hogyan ertelmezzem azt, hogy “a blog generacios vallalkozas”?

  6. @pándóra: Szerzőink többsége az aktív harmincasok nemzedékéhez tartozik (+/- pár év), ua. nincs fix szerzőgárdánk, minden héten más blogol. Az életkornál azonban fontosabb, hogy mivel foglalkoznak és hol (újmédia, vizuális kultúra, kurátorság, aktivizmus és vannak művészek is közöttük). Egyszerűbb azonban ha a nevekre rákeresel (épp ezért ír mindenki a tulajdonnevén).

  7. @Suvecz Emese: Lelkem melyen remenykedtem, hogy nem korosztalyokrol, hanem a generalas szo ragozasarol van szo! Ez egy kicsit diszkriminativnak tunik. Ezek utan a diszkurzust hianyolni ?!? “Az életkornál azonban fontosabb, hogy mivel foglalkoznak és hol (újmédia, vizuális kultúra, kurátorság, aktivizmus és vannak művészek is közöttük)” – akkor meg plane nagyobb nyitottsagot feltetelezne az ember.

  8. face to face???:D)))felhívnálak, de Ez+Az nincs a telefonkönyvben. Hidd el, itt vagyunk fésztufész, ha ez egy blog!

  9. Klkkelj a profilra és írj üzenetet, ha gondolod.:-P
    ( még pénzbe sem kerül)

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány