Téli estÉk

Vékony Fanni legújabb ékszerkollekciója

 „Amikor a hosszú és hideg decemberi éjszakákra gondolok, hiányozni kezd a mesék világa. Ilyenkor egy régi szobát látok magam előtt, ahol mindenki a mesemondót hallgatja. A történet varázsa pedig elűzi a félelmet és az unalmat. Úgy gondolom, a meséknek gyógyító hatásuk van. De nem csak szavakkal lehet történeteket felidézni, hanem formákkal, színekkel és anyagokkal is. Aki figyelmesen nézi, megláthatja ékszereimben az északi regék szikrázó hómezőit, kelet távoli hercegnőjét, vagy akár a nyugati bálok csillogását. Remélem, segítenek elűzni a magányt, és vidámságot hoznak a téli estékbe.” – írja legújabb ékszerkollekciójáról Vékony Fanni.

A fiatal ötvös-designer mindössze két évvel ezelőtt szerzett formatervezői diplomát, s a közelmúltban máris önálló kiállítással jelentkezett. 2006-tól kezdve igen aktívan van jelen a hazai ékszertervezésben. Az elmúlt két évben számos csoportos kiállításra hívták meg Budapesten és többször külföldre is. Alkotásait a kreatív anyaghasználat és a formavilág változatossága jellemezi.

Az Eventuell Galériával való kapcsolata inspirálta textilékszereit. Pufók párnácskákra emlékeztető gyűrűi, nyakláncai, fülbevalói úgy simulnak az ékszer viselőjének bőréhez, mint tánc közben a textileken keresztül egymással érintkező testek. Ezeknél az ékszereknél a színes kelmékből készített lágy párnák csaknem teljesen elfedik, háttérbe szorítják a tartószerkezetként funkcionáló fémet, így a kompozíció finommá, nőiessé teszi a tárgy megjelenését.

A hagyományos gondolkodás szerint az ékszer súlyos, testes anyagokból készül, a fémek és a drágakövek teszik maradandóvá és értékessé. Vékony Fanni műveinek egy másik, jellegzetesen egyedi csoportja is felülírja ezeket a tradíciókat. Plexiből készült alkotásainak legfeltűnőbb vonása éppen az áttetszőség, a könnyedség. A tradicionális ékszer alapanyagainál és súlyánál fogva a földhöz kötődik, ezek a munkák inkább a levegőhöz, az éterhez. A tervező az ezüstöt ez esetben is csak tartószerkezetként használja, ékszereinek meghatározó jellegét az egyedien megmunkált, áttetsző plexielemek adják. A redukált színvilágú, visszafogottan elegáns formák lebegni látszanak a testen.

Vékony Fanni legújabb tárgyai teljesen új, ugyanakkor az eddigi munkásságából következő, azzal szervesen összefüggő darabok. Ezúttal ismét egy új alapanyagot választott. Kevesen tudják, mi a corian, holott konyhákban, fürdőszobákban gyakran lehet látni. A hatvanas évek végén találták fel, rendkívül tartós, kemény, homogén felületű anyag. Kétharmad részben természetes ásványokból – például bauxitból nyert alumíniumszármazékból -, egyharmad részben szintetikus anyagból, úgynevezett akrilgyantából áll. A coriant kifejezetten a designerek és az építészek számára találták ki, a mechanikai hatásoknak ellenálló, környezetbarát, a fához hasonlóan megmunkálható, több mint százféle színben létező anyag.

A corianból készült tárgyakat a téli napforduló ünnepi hangulata inspirálta, az ékszerek megdermedt jégvirágoknak tűnnek. Vékony Fanni ezúttal kétféle színt választott ékszereihez: a csontra emlékeztető világos, és a gránitra emlékeztető sötét árnyalatot. A munkáira eddig jellemző lágy, lebegő formákat most hangsúlyos, határozott körvonalú, keményebb, geometrikusabb sziluettek váltják fel, melyeknek redukált szigorát finom, halványszínű, apró drágakövek, illetve a köveket az ékszertestekhez rögzítő ezüstdrótok csillogása oldja. Számomra ezeknek a tárgyaknak az a legfőbb individuális vonása, hogy miközben hidegen szépek és elegánsak, valahogy mégis nagyon meghitt és szerethető légkört teremtenek. A télnek azt a gyönyörűséges arcát idézik föl, amikor a fák ágai és a rajtuk maradt néhány piros bogyó a puha hó és a jég ölelésében a legkáprázatosabb csipkének látszanak, s az emberek nevetve, fázósan gyönyörködve bújnak össze. A tervező joggal választotta új ékszerei mottójául George Bernard Shaw mondatát:

„Te meglátsz valamit, és azt kérdezed: "miért?", de én megálmodok sosem volt dolgokat, és azt mondom: "miért ne?"”

/Vékony Fanni ékszerei az Eventuell, a Sterling és az Ezüstgalériában láthatók./

 

One thought on “Téli estÉk

  1. Köszönjük ezt a szép cikket, és a képeket!

    Bevallom, először a képeket néztem meg, és utána olvastam csak el a cikket, mivel úgy gondolom ékszereknél (is) a legtöbbet a saját első benyomás ér. De meg kell hogy mondjam, egyetértek azzal, hogy az elér hatás könnyed és hogy van benne valami nőies!

    Sok sikert a kollekciónak!

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány