AJÁNLÓ

Emlékmű egy emlékműnek
Itt a nyár a nyakunkon, és ha valaki hegyekre vágyik, elképzelhető, hogy Szlovákia felé veszi az irányt. Ez esetben útba ejtheti Zsolnát (Zilina), ahol a Zarieci negyedben található körgyűrűnél egy furcsa figurát fog látni álldogálni egy szokatlanul magas villanyoszlop tetején, napelem-panellt tartva önmaga fölé. A szobor Csákány István egész alakos önarcképe, aki a visegrádi csereprogram keretében, a zsolnai Stanica kulturális intézmény vendégművésze volt. Az utcalámpa protéziseként szolgáló szobor a napközben gyűjtött energiával este önmagát világítja meg.

Szoboravatás július 17-én, 19 órakor, 
Stanica Zilina-Zariecie, Zavodska cesta 3, 010 01 Zilina
www.stanica.sk     

Manifesta7

Amennyiben nem kelet, hanem  nyugat fele indulnánk nyaralni, érdemes megállni néhány napra az Észak Olaszországi Dél Tirolban, Trentino tartományban. Nemcsak az itt található városok – Roveretto, Trento, Bolzano – vonzó festőisége miatt, hanem mert július 19-től kezdődően e városok különböző helyszínein zajlik a Manifesta7 amely a Velencei Biennálé és a Kasseli Dokumenta mellett az egyik legjelentősebb európai biennálé. Jellegzetességei, hogy kétévente különböző helyszíneken rendezik meg, egyszer majdnem Budapesten tartották, és egyébként nem szokott magyar művészeket bemutatni. Ez utóbbi viszont ezúttal szerencsére nem igaz, Adam Budak kurátornak köszönhetően (végre) magyar résztvevői is vannak: Erhardt Miklós és a Kis Varsó duó.

Trentino, Dél Tirol, Olaszország
2008 július 19 – november 2.
http://www.manifesta7.it

 
Mielőtt viszont bárhova utaznánk, érdemes beugrani a Kisterem Galériába  ugyanis péntek estig még megtekinthetők Fodor János frappáns kisplasztikái, Follárd Barbara miniszobra és minivideója valamint Vécsey Júlia egyszerű de különösen érzékeny akvarelljei. A Téreltérítés Munkacsoport installációja időközben kiszorult az utcáról (sic!), a korábban publikus plakátjaik viszont – amelyekből rekonstruálható a mű – még szintén láthatók.


Fodor János kisplasztikája

Kisterem Galéria
1053 Budapest, Képíró utca 5.

   
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány