Blog a blogról, avagy képéhség a linkalagútban


My Mug ©  Corienne Enni (Forrás: http://www.fecalface.com)

Régebben, reggelenként, leveleim letöltése és a kávéfőzés után az online napi- és hetilapok következtek, míg rá nem ébredtem a szomorú tényre: a klikkelés elviselhetetlen könnyedsége a legjelentéktelenebb hírek hosszadalmas olvasgatásának dzsungelébe vezet. A hiábavaló cselekvés kesernyés utóízét egyszercsak megelégeltem és a tűzfalam segítségével letiltottam magam a napilapokról.

Ezt követően reggeleimet kedvenc honlapjaim körbelátogatásával kezdtem, afféle „éppencsak beugrottam, mi újság?” tiszteletkörrel. Hamarosan viszont ez is túlontúl idő- és energiaigényesnek bizonyult, a számos oldal számtalan információja között egyre inkább elveszve, már-már azon merengtem, hogy ezúttal berögzöttségeim tűzfalán fogok beállításokat módosítani: például eltiltom magam a hálótól vagy szándékosan kicsapom a biztosítékokat.


© Art Lebedev Studio (forrás: http://www.artlebedev.com/everything/vilcus/)
 
Aztán találtam egy jobb megoldást mindennapi információ- és képéhségem kielégítésére, az RSS-t. Az angol mozaikszó a Really Simple Syndication rövidítése (magyarul kb.: nagyon egyszerű információmegosztás), és egy olyan formátumot takar, amely lehetővé teszi, hogy különböző honlapok éppen aktuális, új információi felismerhetőek és megoszthatóak legyenek. E formátumot egyre több honlap (pl. a tranzit.blog.hu is) használja, és léteznek olvasók amelyek e változatos információmennyiséget egységesen tudják kezelni és megjeleníteni.

A rendszert felállítva lett tehát egy saját, testreszabott „napilapom”, amely az általam választott honlapok és blogok friss anyagait gyűjti össze a reggeli kávé mellé. Válogatásom – korábbi tapasztalataimból tanulva  – nem tartalmaz ’valódi’ napilapokat, hanem olyan képcentrikus oldalakat gyűjt egybe, amelyek sokszínű anyagokat közölnek blogszerűen a vizuális kultúra legváltozatosabb területeiről, és azok átfedéseiről az építészettől, a dizájnon és fotográfián keresztül, a képző- és médiaművészetig. 

Elsőnek a viszonylag ismertebb http://we-make-money-not-art.com  került a gyűjteménybe, amelynek változatos anyagai a vizuális kultúra szerteágazó jelenségeinek elképesztő gazdagságát nyújtják. Az oldal például a bosnyák származású Azra Aksamija munkái kapcsán olyan izgalmas témákkal foglalkozik, mint a divattervezés és építészet kapcsolata, amelynek végterméke ruhaként viselhető építészet (wearable architecture).


© Azra Akšamija and Jörg Mohr 2005,  Photo: Jörg Mohr  (forrás: http://www.we-make-money-not-art.com)

A másik korai kedvenc, a jóformán szövegmentes kortársművészeti válogatás, a VVORK  amely átlagosan napi három új bejegyzéstempó mellett, évek óta olyan elképesztő mennyiségű, kiváló és egyébként ismeretlen művet képes meglepetésszerűen felszínre hozni, mint például Axel Antas fotói.


Felfüggesztett felhőképződés © Axel Antas, 2006 (forrás VVORK)

Aztán ott van a FFFFOUND amelynek oldalaira a rendszeres felhasználók napi nyolcvan körüli – mindössze egy képből és hozzá tartózó linkből álló – bejegyzést küldenek. Bár a posztok témái rendkívűl szerteágazóak, a tervezőgrafikától a street arton keresztül, az adatvizualizációtól a Flickr-remixig sokmindent felölelnek, a felhasználók képek iránti elkötelezettsége mágikus módon rendszerezi a szabad hozzáférésből fakadó természetes burjánzást.


Meet the world © Icaro Doria (forrás: http://www.brazilianartists.net/home/flags)

Ekkora moderálatlan anyagban rengeteg jelentéktelen darab is elkerülhetetlenül helyet kap. Ám mindennap felbukkan minimum egy-két olyan frappáns kép, amely szelíden felrázza a még álmos elmét, és kárpótól a vizuális szemétért. Ilyenek például a Sydney-i The Glue Society alkotóközösség bibliai jelenet-fedolgozásai a Google Earth képzeletbeli (vagy transzcendens?) nézőpontjából.


Átvonulás a vörös tengeren  © The Glue Society (forrás: http://www.creativereview.co.uk)

E képcentrikus közösségi blogok legnagyobb előnye, hogy rendszerzetlenségük mindig magában hordozza a meglepetés esélyét, amely leginkább abból fakad, hogy a vizualitás legkülönbözőbb területei  kerülnek hirtelen átfedésbe. Erre példa a BoingBoing, ahol az ébredező olvasó váratlanul a divat és politikum radikális együttállásával szembesül hirtelen John Galliano ruhaterveivel találkozva.


Fall 2008 Men’s series ©  John Galliano, Photo: Marcio Madeira (Forrás www.boingboing.net)

További gyorslista kezdő RSS-feed gyűjtőknek: a beszédes alcímű Everyone Forever (alcím: Felkutatni a minden határait),  a klasszikus Vernissage TV, Jay és Lucia blogja, a 72dpi, a kissé dandy The Coolhunters.

Amint ezekből összeállt az RSS, a napi minimum száz kép garantált, aki pedig többre vágyik, csak kövesse bátran a feltáruló linkek alagútját.

4 thoughts on “Blog a blogról, avagy képéhség a linkalagútban

  1. Jó bejegyzés, valami ilyesmiről kéne szólnia az egész tranzit blognak. The Coolhunter s- nélkül. Gratulálok.

  2. Thnx, a Thecoolhunter valóban kilóg a sorból, bevallom, nekem nincs is befeed-elve, de a linkalagút már csak ilyen, vannak vakvágányok, amelyek ritkán ugyan, de hoznak meglepetéseket.

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány