Akciónap-reakció: Beszámoló a decemberi Akciónapról

A 2013-as év utolsó Akciónapja december 19-én volt, és körülbelül 25-en voltunk jelen. A napirend három beszámolóból és az azokhoz kapcsolódó vitaidőből állt. A három napirendi pont a következő volt: Csoszó Gabriella a varsói Winter Holiday Campről beszélt, Zubor Zalán a Hallgatói Hálózat (HaHa) NAV botránnyal kapcsolatos kezdeményezését ismertette, a harmadik pedig az AVM workshop-előkeszítő munkacsoport beszámolója volt.

Dia1.JPG

§.•´¨’°÷•..× Ä ȞÖĻĐ-ŮŖáŅŮŚŹ ËĠŸüȚȚáĻĻጠĴÄŅŮáŖ-MáŖĊÏŮŚ
ȞóŅÄPȚóĻ áĻȚÄĻáŅÖŚ VáĻȚÖŹáŚÖĶÄȚ ËŖËĐMéŅŸËŹ. ×,.•´¨’°÷•..§1

 

Az első beszámoló a varsói Winter Holiday Camp művészeti mozgalomról és a velük való együttműködés lehetőségéről szólt. Csoszó Gabriella közvetítésében a WHC nemzetközi aktivista művész csoport felajánlotta, hogy szívesen részt vesz a magyar művészeti aktivisták munkáiban, ha erre van igényünk. Tapasztalataik szerint problémáink a nemzetközi színtéren eltörpülnek, nem jelentősek, nem artikulálódnak, és így nem látszik sem Magyaroroszág, sem Magyarország aktivizmusa a térképen. Ebben előremozdulni például a nemzetközi aktivista csoportokkal való együttműködésekkel tudunk.

A második beszámoló Zubor Zaláné volt a HaHa kezdeményezéséről a NAV-os botrány kapcsán. A HaHa tervezi egy az országban történő korrupciós ügyekkel foglalkozó, több más szervezettel együttműködő ernyőszervezet létrehozását. Együttműködésre szólította fel az Összefogás a Kortárs Művészetért kezdeményezést is, többek közt a december 28-i tüntetés kapcsán.

Harmadikként a A Város Mindenkié (AVM) workshop-előkeszítő munkacsoport beszámolója hangzott el, kiegészülve az általuk felkért kulturális szervezetek probléma-katalógusainak ismertetésével. A felkért szervezetek a következők voltak: AICA, FESZ, FFS, FISZ, FKSE, JAK, KÉK, KKDSZ, Kortárs Galériák Egyesülete, MEGY, Magyar Népművelők Egyesülete és a Szépírók Társasága. A problémakatalógusok kapcsán új probléma nem került felszínre, a különböző kulturális területeket, szervezeteket továbbra is ugyanazok a nehézségek sújtják.

Az előző, novemberi Akciónapon döntést hoztunk arról, hogy részt veszünk egy workshopon, amit az AVM tart nekünk. Itt bemutatják nekünk kampányukat, amiből kiindulva mi is kialakíthatjuk a saját stratégiánkat, kapmányunkat, akcióinkat. Ehhez az Akciónap kijelentkező-körében megpróbáltuk felmérni erőforrásainkat, mobilizálhatóságunkat.

A workshop január 18-án lesz, gyertek!

A kiejelentkező-kör során megfogalmazódtak az Akciónappal kapcsolatban negatív, de építő jellegű gondolatok, úgy mint: egy helyben toporgunk és elfáradtunk, vagy hogy hajlamosak vagyunk pesszimisták lenni. Felmerült az a kérdés is: professzionális ellenzéki mozgalmat építünk vagy csak beszélgetünk?

A következő akciónap január 27-én lesz, várunk titeket, gyertek!

Menesi Luca

______

1 szerencsesüti üzenet, PR Csoport, tranzit.hu évzáró a decemberi Akciónap után

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány