AJÁNLÓ

Schmidt Motor Péter: Retropasszív gépterem
A Major János díjas művész mondja: – A processzor tervezője programot készít, amikor a kapcsolókat elrendezi. A programozó programot készít, amikor a processzor utasításait egymáshoz képest elrendezi. A felhasználó programot készít, amikor egy program lehetőségeiből válogat, majd a programozó által készített kapcsolatokat az általa igényelt eredmény szerint rendezi el, kapcsolja össze. Amikor hardvereket kapcsolunk össze, akkor szoftvert készítünk. Amit összekapcsoltunk, hardver lesz, amit aztán újra összekapcsolhatunk más hardverekkel, ekkor újra szoftvert készítünk. A hardverek szoftver segítségével újra hardverré alakulnak úgy, hogy az új hardver tartalmazza az őt létrehozó szoftvert is.

A kiállítást St. Auby Tamás, a TNPU szuperintendánsa nyitotta meg
Budapest Galéria Kiállítóháza, megtekinthető 2008. szeptember 7-ig.
—————-
Karba tett kezek – Tolvaly Ernővel beszélget Menesi Attila
Kiadó: Trivia Film, Budapest, 2008


Hurrá, egy könyv egy aktív képzőművészről! Mindenütt másutt ez nem volna olyan szenzáció, de nekünk ez az. Nagy néha megjelennek ugyan szép kiállítású, igényes monográfiák, csak azokat nem az inspirációra éhes, kiváncsi és ambiciózus fiatal művészek veszik meg, hanem a jóízlésű középosztály kávézóasztalain landol. Most itt egy könyv, ami hordozható, zsebbe fér és olcsó: Tolvaly Ernővel Menesi Attila beszélget. Úgyis mint barát és tanítvány, de „hiányzó hősként“ is, aki mások helyett megtesz valamit a közös érdekért. (A társadalmi csapdahelyzetek három típus köré csoportosíthatók: a Közlegelők tragédiája, a Hiányzó hős csapdája és a Futok a pénzem után típusú csapda.) Ilyen könyveknek (ún. kortársművészeti kismonográfia) rutinszerűnek kéne lenni. De nem az. Miért nincs Bódy életrajz? vagy Erdély Miklós? vagy Kondor Béla? – találomra említve néhány nevet. Tolvaly Ernőt olvasva sok más mellett, például a Rózsa Presszó történetét is árnyaltabban lehet látni. 

A könyvet egyelöre a Műcsarnokban és a Lumuban 
lehet kapni, vagy meg lehet rendelni a 
kiadótól.<mailto:info@triviafilm.hu>(info@triviafilm.hu).

—————-
Günther Uecker Veszprémben
Miközben a szigorú veszprémi polgármester figyelmét a Szent István szobron lévő napszemüveg kötötte le, elkerülte az a szubverzív tartalom, ami Günther Uecker híres német művész munkáit jellemzi. A kiállítás 2008. október 12-ig tekinthető meg a veszprémi Művészetek Házában, ott ahol az idén öt éves Modern Képtár található, melyben a műgyűjtő, Vass László kortárs képzőművészeti gyűjteményét helyezték el.


1. művész, 2. szponzor, 3. Helmut Friedel, Lenbachhaus, München, 4. 5. család


Struktúra Veszprémnek
—————-   
Workingman’s Death Kötelezően ajánlanám mindenkinek Michael Glawogger dokumentumfilmjének megtekintését, de erre valószínüleg Magyarországon nem lesz alkalom, mivel nincs olyan forgalmazó, aki ezt behozná. Mint ahogy az sem valószínű, hogy Jennifer Baichwal Manufactured Landscapes című filmjére magyar moziba jegyet tudunk venni.
 —————-
4-es metró street art ♥

Ugyan még tisztázatlan koncepciók mentén, de graffitiket látni a metró építési palánkjain. A Legyen minden építési palánk legál fal! mozgalom hol gyűjt aláírást?

Ezzel egyidőben Berlinben: Streetart and Urban Art Exhibition
(A kiállítás statement-jében olvasható retorika kopizható)
—————-
VJ-workshop
A főnixmadárként feltámadó, és magát egy teljes(!) belvárosi irodaházba  beszkvattoló KÉK tulajdonképpen a legnagyobb alapterülettel rendelkező kultúrális intézmény jelenleg. Aki unja már a felszínes tetőteraszokat, az rohanjon a Szervita térre, mert ott, a szokásos tetőterasz-szolgáltatások mellet kortárs-kulturális programok is várják, mint például a mao, vsf és nano által szervezett vj-workshop, ahol a következő a quartz composer workshop lesz.
 —————-
Igor Zabel díj
Az 1999-ben alapított What, How & for Whom (WHW) kurátor csoport (Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić and Sabina Sabolović) kapta az első Igor Zabel szlovén kurátorról elnevezett, és 40 ezer euróval járó díjat. Az Erste Bank által alapított díj három darab, egyenként 12 ezer eurós ösztöndíját a Bécsben élő Fouad Asfour, a török Erden Kosova, és a belgrádi Prelom Kolektiv kapta. A díjátadás 2008. november 21-én lesz Ljubljánában.

 

 

 

 

—————-
Gobolinux
Gobolinux: Zárd be végleg az Ablakokat – így telepítsd első Linuxodat!  Viola Zoltán könyve megjelent/olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban: http://mek.oszk.hu/05800/05895 "A »hardcore linuxosok«, a haladók is hasznát vehetik e könyvnek: ők amiatt, mert e könyv kifejezetten épp a GoboLinuxot mutatja be, márpedig e nagyon érdekes disztribúció elég kevéssé ismert Magyarországon – könyv még nem is jelent meg róla. A könyv vége afféle nemhivatalos referencia a GoboLinuxról…"
—————–
Zampa di Leone
kiállítása a belgrádi egyetem Szvetozár Markovicsról elnevezett könyvtárának a galériájában  (Bulevar Revolucije 71) 2008. szeptember 1-ig tekinthető meg. A művész célja, hogy egy autentikus és becsületes portrét fessen a balkáni és kelet-európai művészeti életről.
 
http://zeitgenoessischekunstserbien.blogspot.com 
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány