AJÁNLÓ


Fotó: www.squidoo.com

Szemétből készített műalkotások?

Védegyleti Esték, április 17., 18 óra, Közért, IX. Tűzoltó utca 33/a

A beszélgetésen az ökopolitikai és a kortárs képző- és iparművészet érintkezési pontjaira adnak példákat a vendégek, Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum), Szabó Eszter Ágnes (médiaművész) és Kismarty-Lechner Zita (iparművész). Mellesleg Zita az utóbbi években több színvonalas plakátot tervezett a Zöld Fiataloknak (Nagy Nőnapi Plakáthackelés) és a Védegyletnek (Merre van előre?-sorozat), utóbbit a 20-as évek avantgárd stílusában. A moderátor a védegyletes Horváth Zsóka lesz, aki nemrég Pozsonyban mutatta be néhány munkáját El-Hassan Rózával, illetve az Eladhatatlan című kiállításon is szerepelt. Az ökopolitika és politikai művészet kapcsolata úgy tűnik, továbbra is feldobott labda, hiszen a beszélgetések évről-évre nem lépnek túl a recycling és a public art (lásd Erhardt Miklós, és Hock Bea márciusban a Merlinben, az Energia Klub rendezvényén) témakörén. A beszélgetésen fair trade teával és kávéval várják az érdeklődőket.


Újszászi Györgyi fair trade aktivista egy kenyai családnál. Fotó: Védegylet

Árral szemben

2008. április 11., 17 óra, Sirály Kávézó, Király u. 50.

Az előbb említett fair trade kávék és teák hátteréről lehet megtudni többet egy szintén védegyletes rendezvényen. „Méltóságot a termelőknek!”, hirdeti a fair trade, más néven méltányos kereskedelem mozgalom, amely az utóbbi években több hazai civil szervezet profiljába is bekerült. És nyugodt lelkiismeretet a fogyasztónak, teszem hozzá minden cinizmustól mentesen, hiszen a méltányos árból szociális intézményeket és iskoláztatást tudnak megfizetni a helyi termelő közösségek.

Az Another Planet – Másik bolygó című film
2008. április 10-től a mozik műsorán.

Biztosan a Koyaanisqatsi című film magyar verziójával van dolgunk, 26 év késéssel, gondoltam, de a Másik bolygó (r.: Moldoványi Ferenc) sokkal közelebb viszi a kamerát a földlakókhoz, és sokkal kevésbé elégikus hangon szólal meg. Gyerekekről forgatták négy kontinensen, akiknek a sorsát látva nehéz neoliberális hozsannába kezdeni, vagy vitát nyitni: gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak, gyerekkatonák Kongóban, Kambodzsában, Ecuadorban, a teljes kiszolgáltatottság közepette. A film a világ megismertetésével akar hozzájárulni a világ megváltoztatásához. A szinopszisban a film saját ideológiamentességéről tájékoztatja a nézőt, ami azt jelenti sajnos, hogy a nagyobb nézőszámért cserébe lemond arról, hogy túllépjen a puszta diagnózison. A hagyományos „alulról jövő” aktivista filmek világán is túllép azonban, mivel megkomponált vizuális világot (Máthé Tibor) és zenét (Szemző Tibor) ígér.


A Démon gyermekai. Fotó: pbest.hu


A Démon gyermekei
– Pintér Béla és Társulata
2008. április 12., 13., 14., 15., 20 óra, Szkéné Színház

Pintér Béla és Társulata sok tekintetben a Sütemények királynője párdarabjával (korábbi előadásuk) állt elő. Utóbbi helyet kapott a 16 akciónap a Nők elleni erőszak ellen 2007-es programjában, ugyanis a családon belüli erőszakkal foglakozik egy bántalmazó apafigurán keresztül. Az új darabban egy domináns nőalak az, aki elnyomja a családját, a fizikai erőszak helyett a verbalitás eszközével. Az előadás zárlata azt villantja fel, hogyan örökítődik tovább a rossz szülői minta a gyerekekre – innen a cím.

4 thoughts on “AJÁNLÓ

  1. A szemétkiállítás remek!

    Gyertek el hozzám a lakásomra. Az egy műremek és csak 500 ft a belépő.

  2. Az két ember árnyéka a falon a szemétkupac árnyéka – talán nem vette észre, ezért az értetlenkedés. Ha igen, akkor nem szóltam.

  3. a fennt említett filzene nem Másik János, hanem Szemző Tibor

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány