A nyelv vírusai

Ha a nyelvet, mint egy helyét a dolgokon kívül, a dolgok  aranyfedezete nélkül  is megálló, szerves képződményt  tekintjük, akkor a vírusszavakról  is szót kell ejteni.  Laurie Anderson szerint az egész nyelv egy vírus, de abban az esetben a nyelv a dolgok számára vírus. Minket itt a nyelvet, magát veszélyeztető vírus érdekel. Az autoimmun vírus… a nyelv nyelvi ellensége. Most tehát minket a nyelv nem mint a kijelentés médiuma foglalkoztat, hanem, mint élő szövet, amiben vírusok hemzsegnek. Nem meggyőzés, nem hazugság, nem féknyúz, nem álarc, nem leleplezés probléma ez tehát, hanem virológiai ügy.

Az  eredetileg a fenesztrán (https://fenesztra.blog.hu/) februárban megjelent, most itt újraközölt  bejegyzés nyelvi élősködésre utaló  szubtextusa tehát a jelenleg, élővilágunkat szélesebb körben érintő virulens támadás előképének tekinthető.

 

HÍREK HAZAI ÉS IDEGEN NYELVEN

A kínai származású Saqia Wa Yu, Magyarországon rezidens művész videó alkotásának vetítésével indul útjára az RPG (Ráday Padló Galéria) online videoművészeti filmklubja.

Saqia Wa Yu saját elmondása szerint a „Hírek hazai és idegen nyelven” című alkotásának alaphanganyagát olyan szavak alkotják, melyeket a művész 2019 december és 2020 január folyamán gyűjtött ki a magyar köztelevízió magyar és kínai nyelvű hírműsoraiból.

A hangsáv egyik regiszteréhez a művész 2019 decemberében olyan, az MTV kínai nyelvű hírműsoraiban  elhangzott szavakat válogatott  ki,  melyeknek kínaiul nincs értelme. Ezek  magyar személy- és földrajzi nevek. A hangsáv másik regiszteréhez olyan, 2020 januárjában a magyar nyelvű hírműsorokban elhangzott szavakat gyűjtött ki, melyek, gyakori ismétlésük miatt könnyebben megjegyezhetőek egy kínai hallgató számára is.

A kínai művész alkotásának vetítési keretében egy területileg 100-szor kisebb, tétován ide-oda úszkáló mozgókép formájában jelenik meg a hírműsor hangsávjához eredetileg társított fedőképek sora. A százszor nagyobb keretben helyét kereső kis hírműsoros mozgókép Saqia Wa Yu magyarázata alapján  azt hivatott vizualizálni, hogy Kína egy Magyarországnál százszor nagyobb ország.

 

 

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány