Viselkedjünk amerikaiak módjára!


Lets behave like Americans!©Sam Durant, Sadie Coles HQ tulajdona, London

"Lets behave like Americans! (Viselkedjünk amerikaiak módjára!)"- áll a tükörre festve Sam Durant munkáján. "??!!"- gondoltam. Később azon is eltűnődtem, hogy vajon miért volt ez az első reakcióm? Míg aztán – alapos szemügyre vétel után – ugyanezt a feliratot fedeztem fel a kiállított munka mellett található fotón. A fénykép a 60-as évek Amerikájában egy emberi jogi tüntetésen készült, az egyik tüntető kezében lévő transzparensen ugyanez a felirat olvasható.

A másik nagy méretű tükrön az alábbi írás: "There is still a war going on" (A háború még mindig tart). Mellette az iraki háború elleni tüntetésről képek: "I can’t believe I am still protesting about this f***ing shit!" Nem hiszem el, hogy még mindig ez ellen a kib…tt szar ellen tüntetek!) – így az egyik transzparens. Bár a második tükör az iraki helyzetre referencia, vonatkozhatna ugyanúgy a fentebb említett, 40 évvel ezelőtti afrikai amerikaiak tüntetésére is… Vajon Amerika mennyit tanult a múltjából?

Ha már politikai művészetről van szó, azon gondolkodom, hogy mit lehetne Magyarországon egy ilyen tükörre írni. Például mostanában így december táján, amikor Budapest nagyobb tereire kikerülnek a fakeresztek, rajtuk a "Boldog karácsonyt a keresztény Magyarországnak!" bevésve…


Kiállítás enterieur

A kiállítás másik részében található munka is sok szempontból érdekes. 9 db, talán a világ minden táján ismert "fröccsöntött műanyag szék" mintájára készült porcelán szék látható. A tárgyakat Kínában, kínai kézműves mesterek öntőforma nélkül, egyenként mintázva készítették. A művek címei a tárgyak készítőinek és műhelyüknek nevét, a tárgy színét és dimenzióit tartalmazzák. (Ez angolul a következőképpen hangzik: "Nine Unique Porcelain Chairs made in China Unique Mono-Block Resin Chair. Built at Jiao Zhi Studio, Xiamen, China. Produced by Ye Xing You and Du Wei Dong with Craftspeople Xu Liang Jian, Xu Zhi Hong, Xu Fu Fa and Chen Zhong Liang. Kang Youteng. Project manager and Liason. Dimensions variable. 2006)

Nagyon izgalmas, ahogyan a munka a tömegtermelés egyik ikonjává vált (egyszerű anyagból, gyorsan és olcsón előállítható) tárgy, maga a "modernizmus álmának beteljesülése" és a róla luxus anyagból készült egyedi, "eredeti másolat" ellentétének sokoldalú politikai, gazdasági és esztétikai viszonyaira utal.

Sam Durant kiállítása a a Sadie Coles HQ külső helyszínén (53 Central Street, London EC1) január 10-ig látható.

 

One thought on “Viselkedjünk amerikaiak módjára!

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány