Naplózás

Az 1960-as években kezdtem el naplót vezetni. Azóta több, kevesebb rendszerességgel írásban rögzítem napjaimat. Először kézzel, spirálfüzetekbe írtam. 1984 óta számítógépet használok erre a célra. Az 1978-ig írt feljegyzéseim nagy része elveszett. Az akkori törvények nem tették lehetővé, hogy magammal vigyem könyveimet, írásaimat, képzőművészeti munkáimat, fényképeimet, hang-, film- és videofelvételeimet az emigrációba.
 


Downtown Blues videokönyv borító | © Najmányi László

 

Illegálisan hagytam el az országot, amit annakidején szigorúan büntettek. A büntetés része volt a teljes vagyonelkobzás is. Nem akartam a családomat bajba keverni, ezért a hátrahagyott értékeimet nem rájuk, hanem barátaimra, munkatársaimra bíztam titokban. Ez súlyos hiba volt. Inkább ládába zárva el kellett volna ásnom őket, valahol a Pilisben. Húsz évvel később, amikor először látogattam újra Magyarországra, megpróbáltam visszaszerezni életem első 33 évének értékeit. Nem jártam sikerrel. Volt, aki kidobta, mások elvesztették, vagy elkobozták a rájuk bízott dolgaimat. Az utóbbiak nyilván a halálomra várnak, hogy az olyankor szokásos piaci élénkülést kihasználva, pénzért, hírnévért cserébe eladják őket. Első felháborodásomban peres úton akartam visszaszerezni azt, ami az enyém, de az ügyvédek felvilágosítottak, hogy Magyarországon évekig, akár évtizedekig is elhúzódhatnak az ilyen ügyek, és hiába nyerem meg esetleg a pert, nincs garancia arra, hogy visszakapom az értékeimet. Ugyanis, tartva a diktatúra hatóságainak retorziójától, megbízhatónak gondolt barátaimmal, munkatársaimmal nem írattam alá tételes átvételi elismervényt, így könnyűszerrel letagadhatják, hogy bármit is rájuk bíztam, illetve számukra kedvezőtlen bírósági ítélet esetén akár meg is semmisíthetik a náluk lévő dolgaimat.

Csaknem két éves párizsi kitérő után, 1980-ban Észak-Amerikába emigráltam. A következő négy év során számos alkalommal költöztem. Életem során eddig több mint száz lakásban laktam rövidebb-hosszabb ideig. Egyre körülményesebbé vált gyarapodó, 1984-re már két jókora kartondobozt megtöltő naplóimat magammal cipelni. Amikor megvásároltam első számítógépemet még nem volt lehetőség kéziratok digitalizálására. Így az emigrációm első hat évének történetét tartalmazó naplófüzeteim még tizenkét évig kartondobozukban pihentek. 1996-ban kezdtem el digitalizálni a régi feljegyzéseket. Sok tízezer oldalnyi szövegről van szó, s mivel archiváláson kívül mással is foglalkozom, a munka mindmáig tart. Bár igyekszem rendszeresen biztonsági másolatokat készíteni a számítógépbe írt szövegeimről, többször előfordult adatvesztés, amikor elszállt egy-egy merevlemez. Az is előfordult, hogy a floppira, vagy CD-re írt anyagaim váltak olvashatatlanná az idő múlásával. Az utóbbi években nemcsak lemezre mentem naplóimat, hanem internetes tárhelyekre is felrakom őket, illetve elküldöm magamnak yahoo és g-mailben. Naplófeljegyzéseim 30-40 %-a veszett el az idők során. A megmaradt régi naplófeljegyzések felhasználásával készül a TimeBook című videonapló sorozatom.
 


TimeBook videokönyv borító | © Najmányi László
 

A ritkább tranzit.blog posztjaim mellett két privát blogot is vezetek. Az egyik magyar, a másik angol nyelvű. Természetüknél fogva a blogokban nem közölhetek túlságosan személyes adatokat. Ezeket naplómba írom. A napot mindig naplóírással kezdem. Példaként álljon itt néhány részlet a tegnapi nap történetéből:

„Megírtam Tomcat monológjának első vázlatát a Jehuda Lőw Társaskör Kóser Kabaréjának január 25-i előadásához. Ezúttal nem rendezünk fingóversenyt, bár a december 28-i előadáson nagyon élvezte a közönség. A Gólem, Gólem trilógia harmadik részét (Golem Go Home) celeb-hírekre és a közönségtől kapott levelekre alapozzuk. Nagyon bejött az előadások játékos formában történő reklámozása. Több tucat e-mailt  kaptam a kabaré kedvelőitől és gyűlölőitől, legtöbbjük igen inspiratív.

Meghívót kaptam az Iparművészeti Egyetem január 22-i tantestületi értekezletére. Februártól videoművészetet tanítok az intézményben. Remélem nem lesz sok értekezlet.

20 év után jelentkezett amerikai zenész barátom, Gordon Raphael Berlinből. Most ott él. Az 1980-as években számos projekten dolgoztunk együtt New Yorkban. Egy időre kölcsönadta Korg M1 szintetizátorát, amelynek segítségével rögzítettem a Work In United States című trilógiám harmadik részének zenéjét. Jó lenne ismét együtt dolgozni Gordonnal. Remek zenész és inspirált komponista, a Seattle-i grunge hagyományokat ötvözi a pszichedeliával.

Délelőtt befejeztem a Carib Magic film vágását. A film a Karib tenger szigetein készített fotóim, hang- és videofelvételeim, illetve digitális animációk felhasználásával készült. Trinidadi, jamaicai, grenadai karneválok, nyabhingi ceremóniák, voodoo és santeria szertartások Haitiről és Kubából. Este nagyon jól néztek ki a Merlin kellemes hangulatú éttermének falán. Három projektorral vetítettünk. (Emlékeztető: figyelmeztetnem kell az igazgatóságot, hogy ideje lenne égőt cserélni a projektorokban.) Jól sikerült a Karib videokönyvem bemutatója is. A Yippie Trilogy és a Thereminiad 1. után ez volt a harmadik videokönyv bemutatóm a Merlinben. Ezentúl a WordCitizen/JazzTalk sorozat keretében minden hónap második szerdáján tartok videobemutatót a színházban. Kezd kialakulni a törzsközönségem. A tegnapi előadás után Xantus János filmrendezővel beszélgettem, aki eddig valamennyi videokönyv bemutatómat látta. Igen hasznos szakmai tanácsokat kaptam tőle. A Karib és a Downtown Blues című, Halász Péter emlékének szentelt videokönyveket legközelebb a Sirályban fogom bemutatni, 2009. február 9-én.

Meghívást kaptam a Cinetrip 2009. február 7-i, az űrutazásnak szentelt, a Gellért fürdőben rendezett programjában való fellépésre. DJ Sanyi közreműködésével, Sir David O’Clock néven, TimeTown címmel, este 11-kor theremin koncertet adok. Kiválóak a technikai feltételek, remek hangtechnika, laserek, LED oszlopok, stb. És persze a hangulathoz nagyban hozzá fog járulni a medencékben kopuláló közönség. Aznap éjjel lesz a születésnapom, egy elektronikus bachanáliánál stílusosabban nem tudnám megünnepelni.

A Merlin előadás után az új honlapom rendezésén dolgoztam hajnalig. A régit karácsony napján, előzetes figyelmeztetés nélkül megszüntette az addig azt finanszírozó, krónikusan önbecsülés-hiányos könyvkiadó. Most kb. 2000, a régi honlapra mutató linket kell átírnom az ingyenes tárhelyen lévő oldalaimon.

Egész nap nem működött a t-online mail boxom. Most is akadozik, néha eltűnnek belőle fogadott és küldött leveleim. Ideje valamennyit letöltenem a számítógépre és talán más szolgáltatót keresnem. Természetesen a t-online nem kért elnézést a szerverük hibájáért, amit amerikai szolgáltatóim mindig megtesznek hasonló esetekben. Arról persze sohasem feledkezik meg, hogy figyelmeztessen, ha pár napot csúszok a befizetéssel.”

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány