Mi a baj a YT-al?

http://maxigas.hu/tra/yt.gif

Ma este a társadalomkritikus tranzit és a közösségi FKSE közösen reklámozza a világ legbefolyásosabb médiacégét, illetve annak egyik leányvállalatát, ami rosszabb, mint a tévé. Ennyit az információs monokultúráról. Egy cég neve megint szinonímájává vált egy technológiának, így alternatívákra még az alternatívok sem gondolnak.

Öt baj a YT-al, egy barátom leveléből:

1. Kizsákmányolás: a felhasználók ingyen dolgoznak a YouTube tulajdonosának, a médiamágnás Google-nak. Ez egy olyan médiabirodalom, ahol a tartalom előállításának költségeit a felhasználók állják, miközben a beküldött anyagok jogait díjmentesen átadják a vállalatnak. A YT-nak a szerződési feltételek szerint örökös (nem-kizárólagos) joga van a feltöltött anyagokhoz, amiket eladhat a piacon, megváltoztathat, reklámozhatja magát velük, bármilyen formátumban és akármelyik médiumon keresztül.

2. Szólásszabadság: A YT nem védi a felhasználók jogait: általában véve minden további nélkül eltávolítja az oldalról az önjelölt cenzorok által kifogásol videókat, legyenek azok médiacégek vagy államok.

3. Személyes adatok: A kereskedelmi filmmegosztó oldalak IP cím alapján azonosítják be a felhasználóikat, és ezeket az adatokat bírósági végzés alapján kiadják az állami hatóságoknak és a versenytársaiknak. Ez főleg olyan országokban jelent gondot, mint Kína, ahol az állam aktív elektronikus megfigyelés alatt tartja a polgárait, de azok az aktivista közösségek is veszélyben vannak, akiknek nem tetszik a "Terror elleni háború".

4. Hozzáférés: A legtöbb céges videós oldal csak kis méretben és rossz minőségben teszi hozzáférhetővé a feltöltött anyagokat, így nem nagyon lehet őket kreatívan újrahasznosítani új anyagok létrehozására, vagy egyszerűen jó minőségben élvezni. Ráadásul olyan videóformátumokat használnak, amelyek céges védettség alatt állnak (Flash video), és nem minden operációs rendszeren működnek. A legnagyobb baj pedig az, hogy hivatalosan nem lehet letölteni a videókat az oldalról.

5. Szabad szoftver: Minden kereskedelmi videómegosztó oldal kereskedelmi szoftverre épül, így a felhasználók nem tudhatják, hogy hogyan működik az oldal, nem vehetnek részt az új funkciók fejlesztésében, és nem hozhatják létre a saját hasonló oldalaikat az általuk kedvelt szoftver alapján.

Hogy mik az alternatívák?

a. Transmission.cc: Mozgalom a szabad Internetes videózásért és Internetes videók a szabadságért.

b. Politube.org: Videómegosztó oldal társadalmilag értelmes tartalomnak.

c. Blip.tv: Céges videómegosztó oldal, ami tiszteli a felhasználóit — a videóblogger közönség egyik kedvence. A felhasználók megtartják az anyagaik szerzői jogait, 1GB-ig bármilyen formátumban forgalmazható a feltöltött videó, és még a hirdetésekbe is beleszólhatunk vagy profitálhatunk belőle.

Ne azt nézd, hogy kinek a műsora, hanem hogy kinek a csatornája!

© 2023 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány