3 tény és 3 kapcsolódó történet életterünk digitalizálódásáról

Az elmúlt években olyan jelenségeknek, folyamatoknak, tárgyfejlesztéseknek lehettünk tanúi, amik elgondolkodtató hatással lettek a környezetükre, és komoly változásokat generáltak. Ezek a digitális kultúrához köthető átalakulások a filmeseket is megihlettek. Egy rövid áttekintés a szerintem legizgalmasabbakból és a hátterükről:

 

1. A YOUTUBE ÉS A HATALOM

2010 decemberében egy Hamada Ben Amor nevű huszonéves tunéziai fiatalember feltöltött egy videót a Youtube-ra, amin Zine El Abidine Ben Ali elnök intézkedéseit bírálta a házi stúdiójában felvett rap szövegével. Pár héttel később a tunéziai tömeg már ezeket a ritmusokat skandálva foglalta el a kormányépületeket, és sokakat ezek a sorok mozdítottak ki a politikai közönyből. Az El General művésznévvel közzétett Rais Lebled című do it yourself videoklip az egyik megkerülhetetlen jelképe lett a tunéziai megmozdulásoknak. Még ha indirekt módon is fejtette ki a hatását, politikai relevanciája vitathatatlan. Az arab tavasz során megtapasztalt kommunikációs paradigmaváltásnak szerintem az egyik kulcsműve.



Black Mirror
 a címe annak a sorozatnak, ami a Drót óta a legelgondolkodtatóbb kijelentéseket tette a társadalmi valóságunkkal szemben. A 2011 végén műsorra tűzött brit sorozat metaforikus címválasztása sem véletllen. A legtöbbünk zsebében ott lapuló okoseszközök alvó álapotukban ugyanis sötét hátterű tükrökké válnak. A sorozat alkotói aktuálisan már létező technológiai fejlesztésekhez készítettek utópikus töprengéseket. A sort a Youtebe-bal kezdték. A legelső részben a videómegosztó portál politikai befolyását vizsgálták. Megdöbbentően sokkoló mű a közösségi, a tömegmédia és a politika találkozásáról.

 

2. INTIMITÁS

Az Y és Z generációra igen jellemzővé vált a közösségi oldalakon való kapcsolattartás. Identitásuk szerves részét képezi az online kommunikáció. A párkapcsolatok során létrejövő intim kommunikáció is egyre inkább áttolódik ezekre a felületekre. Így kezd generációs élménny válni a komplex érzelmi problémák interface-eken és terminálokon keresztüli megoldásának keresgélése. Ezt mutatja be Noah Lennox zseniális dramaturgiával felépített kísérleti filmje is, ahol egy szakítás történetét csak digitális eszközök kijelzőin követhetjük végig.

 

3. AZ EMLÉKEK

Az egész életünket digitálisan archiváló és kereshetővé tévő tárgyakat hívják “lifelog” eszköznek. Az egyre kompaktabb technológiáknak köszönhetően ma már mandzsetta gomb méretben lehet ilyen eszközt kapni Memoto néven.

 

Az első példánál már említett Balck Mirror sorozat alkotói eljátszottak azzal a gondolattal is, hogy milyen világban élnénk, ha a Memotohoz hasonló eszközök mindennaposak lennének.

 

+1 a The Onion nevű szatirikus híroldal víziója a digitális képekről és emlékekről:

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány