• LobMayer (törölt)

  Be lehet avatkozni egy archívumba, de a kortárs művészek – fűtsék őket bármilyen ideológiák – nem tudják semmissé tenni Lukács kultúrpolitikai működését a második világháború után. Történetesen éppen azt a modern non-figurativitást végezte ki, aminek a progresszív kortárs művészek ma örököseinek vallják magukat. Hamvas és Kemény absztrakcióról szóló könyvét megkritizálva ijesztette el az Európai Iskola művészeit az absztrakciótól még 1947-ben, mielőtt Révai háttérbe szorította volna. („…a felszabadulás, az épülő népi demokrácia kérdései szerzőinkben [Hamvas és Kemény] nem idéztek elő semmi változást. A világ – a kozmikus társadalmi elvek egysége – számukra ma éppen úgy a „tremendum”, a rémület, a borzadály világa, mint a fasizmus alatt volt. Ez pedig elgondolkodtatásra késztető tény kellene hogy legyen. Főleg olyan absztrakt művészek számára, akik társadalomszemléletükben a haladás híveinek vallják magukat…” – Lukács György: Az absztrakt művészet magyar elméletei. Fórum 1947. szeptember)

  A képzőművészeknek minden okuk megvan rá, hogy alaposan gyűlöljék Lukács Györgyöt. Lukácsot nem a nyugati újbaloldal rózsaszín szemüvegen át kéne újraolvasni, hanem a kőkemény hazai történeti tények tükrében.

 • E. Dávid

  @LobMayer:

  Igen, hát ezt nagyon nehezen lehetne megcáfolni.

  Jacques Doucet, (később Cobra) aki egy kicsit Pesten is volt akkor, beszélt erről egy magyar művészettörténésznek
  Bécsben 20 (?) évvel ezelőtt.
  Remélem megírja egyszer.

 • hortib

  LobMayer, E. Dávid, : ez jó lesz…

  egyszer(most) ezt is megírta valaki

 • iparterves

  @hortib: És ez mid semmi! Mert 1919-ben katonaszökevényeket is agyonlövetett, s megtagadta osztályát ( apuka bankigazgató volt és a Nyolcak támogatója).
  Lukácsnak sohasem ízlett a képzőművészet, s a Kemény-Hamvas házaspárt is elméletileg támadta, nem a művészeti ízlésük miatt. De ez, a mai szemmel nézve, és Hamvas sorsát ismerve, csak lényegtelen apróság. Igaz, maga Lukács is megkóstolta, milyen az, ha elméletileg támadják, s eljutott egészen a Ljubjankáig, fogadott fiát pedig jó időre száműzték. De ez, uyge, nem mentesítés, csak életrajzi tény.

 • iparterves

  @E. Dávid: Kedves E! Kedves Mester! Kedves EDSZJ! Ki az a magyar művészettörténész, akinek halála előtt 4 évvel mindent elmondott Doucet? Pataki Gábor? Andrási Gábor?
  Önként jelentkezőket is várunk a 45-ön túli korosztályból!

 • E. Dávid

  @iparterves:

  Ezt az érintett biztosan leírja, elmondja egyszer és akkor
  nyilvános lesz.
  Az Ön utolsó kommentjei mintha egy nyomozókutya
  emlékirataira emlékeztetnének . . .
  Pedig többnyire tartalmasan, meggondoltan, kritikusan és jól ír.
  Mi történt?
  A vihar ?

 • iparterves

  @E. Dávid: EDSZJ- ez nagyon félelmetesen hangzik. Megint kezd jogászkodni. Minek?

 • E. Dávid

  @iparterves:

  Jónapot.

  Kifejtené ezt egy kicsit bővebben ? 🙂
  Mit jelent az hogy “jogászkodni” ? 🙂

 • iparterves

  @E. Dávid:
  Üdv, EDSZJ. Annak a szónak megvcan a magyar nyelvi értelme. Pont azt jelenti, s nem többet ( lásd: a beyeler-ügy Ön által adott lenyűgöző elemzését).

© 2020 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány