KIRÁLY TAMÁS SZÜLETÉSNAPJÁRA

Ez a kép Király Tamásról körülbelül harminc évvel ezelőtt készült születésnapján. Az eredeti fotót a tavaly elhunyt divattervező barátja, Koppány Gizella őrzi. Király az ő butikjában árulta fácánlábból készült fülbevalóit és kátránypapír-mellényeit pályájának kezdetén, a nyolcvanas években. Arról egyébként, hogy ennek a New Art Stúdió nevű butiknak a kirakatába élő embert állítottak, az Aktuális Levél nevű képzőművészeti szamizdat is megemlékezett annak idején. Hogy rátaláltunk erre a fényképre, nem véletlen: egy ideje az alkotó életművének első évtizedét kutatjuk, a fejleményeket pedig október 9-én nyíló kiállításunkon, Nyitott kapuk: Király Tamás ’80s címmel mutatjuk be a tranzit.hu kiállító terében. Király Tamás ma lenne 62 éves, és születésnapját mindig szerette aznap megünnepelni. Ennek alkalmából mutatunk be három további portrét is.

koppanygizi5 7.jpeg

 © Koppány Gizella

Ezt a fotót Paraszkay György az 1987-es Animal’s Dreams című bemutató plakátjához készítette. Ez volt a harmadik show abból a négyből, amelyet Király a Petőfi Csarnokban valósított meg, annak 1985-ös nyitása és 1989 között.

Tamás0011.jpg

© Paraszkay György

A fent említett bemutatót Szilágyi Lenke is fotózta. A “hajóruháról” vagy a “pillangószárnyakról” készült képei helyett azonban most egy ritkán látott portrét mutatunk be, szintén 1987-ből.

KT-8.jpg

© Szilágyi Lenke

 

Talán többen ismerik Centrális Galéria-beli kiállítása óta Rodolf Hervé 1992-es polaroid képét, aki ugyanebben az évben számtalan fotót készített Király születésnapjáról a Zanzibár nevű szórakozóhelyen. A különböző színű koktélokból álló “koktélruhára” már csak október 9-ig kell várni.

daniel17.jpg

© Rodolf Hervé Alapítvány

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány