Elképzelés

Az alábbi videó Beke László ELKÉPZELÉS című gyűjteményébe ad bepillantást, melynek angol nyelvű fakszimile kiadását most csütörtökön mutatjuk be a Majakovszij 102-ben, a tranzit. hu nyitott irodájában. A videón látható interjú a New York-i New Museum-ban megrendezett Report on the Construction of a Spaceship Module (Beszámoló egy űrhajómodul felépítéséről, kurátorok: tranzit.org / Vít Havránek, Hegyi Dóra, Georg Schöllhammer) című kiállításra készült 2014-ben.

Beke László 1971-ben felhívást intézett művészekhez, amelyben azt kérte, hogy a MŰ = az ELKÉPZELÉS DOKUMENTÁCIÓJA témában küldjenek részére dokumentumokat. Így jött létre Beke egyedülálló gyűjteménye a magyar konceptművészet első darabjaiból, melyek évtizedekig csak egyénileg, iratmappákban voltak megtekinthetők, így a kollekció par excellence konceptuális kiállításként működött. Csak a kétezres évektől jelent meg egyre több hazai és nemzetközi kiállításon, és végül könyv formájában is.

A 16 perces videóban Beke a gyűjteményt és egyes darabjait mutatja be. Többek között Attalai Gábor, Csiky Tibor, Erdély Miklós, Gulyás Gyula, Harasztÿ István, Pauer Gyula, Tót Endre és Szentjóby Tamás a gyűjtemény részét képző munkáiról beszél.

Május 7-én, az OFF-Biennále Budapest programjának keretében rendezzük meg az ELKÉPZELÉS-gyűjtemény angol nyelvű, 2014-es fakszimile kiadásának hazai könyvbemutatóját, amelynek alkalmából Beke László Klaus Grohval beszélget, aki többek között az If I had a mind … (Ich stelle mir vor …) című meghatározó 1971-es koncept- és pojekt-művészeti antológia és az Aktuelle Kunst in Osteuropa szerkesztője. Az utóbbi, 1972-es könyvben minden művész – az ELKÉPZELÉSHEZ hasonló módon – papírlapra komponált művekkel szerepelt. A beszélgetést a kötet szerkesztői Hegyi Dóra, László Zsuzsa és Szakács Eszter moderálja.

Facebook esemény »

Honlap »

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány