Ajánló


Sugár János Elnézést, 2004, Pont Itt Most, Batthány tér, Budapest. Fotó: Sugár János

nyolc város

A Képző- és Iparművészeti Lektorátus tavasszal írt ki pályázatot public art alkotások megvalósítására. A kollégium végül tizennyolc alkotást támogatott, melyeket nyolc város (Dunaújváros, Pécs, Szombathely, Győr, Miskolc, Eger, Debrecen, Szeged) közterein mutatnak be az alkotók szeptember 13. – október 6. között. Megállító táblák, neonfelirat, politikai tartalommal bíró, újragondolt köztér-szeletek, vetítés, garázsfesztivál, vakok számára „olvasható” utcatáblák, természet-metaforák, interaktív várostérképek jelennek meg a tereken, utcákon és folyópartokon. Az alkotók mindegyike keresi a kritikus, ironikus de konstruktív kapcsolatot a közvetlen városi és a tágabb kulturális környezettel, összekapcsolva a városlakók megmozgatásával – fejben és testben egyaránt.

kulo city
Tavaly jelent meg Stark Attila Kulo city. Kula Jani kalandjai című könyve (Roham, 2007), ami nem más, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „Viz-Kom” Tanszékén 2005-ben készült graduális szakdolgozat – egy képregény a városról (Budapest) és a városi hősről (Stark Attila, Kula Jani, aki nem más, mint egy városi majom). A könyv mint tárgy úgy jó, ahogy van: kemény táblás, (mű)bőr gerincén ezüst betűk, a belívek színes műnyomón, remek minőségben, könyvjelzővel, ahogy kell. Drága portéka – pontosabban a minőséghez mérten: reális. Egy képregény, ami nemcsak tartalmilag és formailag, hanem használati tárgyként is hozzátesz valamit a műfajhoz. Most viszont Kula Jani némi csavargás után besétált a K. Petrys Ház galériájába, ahol Kaka, kulo, pedo, pis címmel mutatja be munkáit a kíváncsiaknak (szeptember 16. – október 17.).

eltűnő „város”
László Gergely Jad Hanna Kibuc Projekt (2008-2009) című, emlékezetkultúrában gyökerező fotográfiai és archeológiai munkája október 24-ig látható a kAarton Galériában. Kibuctörténet, családtörténet, dokumentumkutatás és kortárs fényképészeti és antropológiai munka – ami nem más, mint a tábor megszűnésének, egykori történetének rögzítése, személyes emlékeken és a szemtanúk történetein keresztül rekonstruált és újraírt történet. A kiállítás kurátora: Páldi Lívia.


városi légnyúl

Ígéretes LUFTHASE (légnyúl) címen szervez a Pneuma Szövetség a Corvintetőn művészekkel, társadalomtudósokkal, barátokkal, segítőkkel, civil szervezetekkel együttműködésben, gépek, szellemek és a városi levegő bevonásával előadást. A légnyúl (lepus falsus aerodynamicus) szöveges ajánlójából néhány mondat: „Az elmúlt éjszaka folyamán több budapesti járókelő színes fényeket látott kiszűrődni a valahai Corvin Áruház felső szintjének egyes ablakaiból. Az egyik szemtanú, Ny. János a helyi gépszellemhatóságnak tett bejelentésében »vizuális és akusztikai jellegű fantomokról« számolt be. Az utóbbi hetekben történtek már hasonló bejelentések a Blaha Lujza tér környékén folyó gyanús eseményekről. A Corvintető nevű szórakozóhely vendégei egy nagy vasajtót emlegettek, melyen keresztül időről időre kartondobozokat hordó embereket láttak eltűnni. Egyes állítások szerint a dobozokban növények, nyulak, kitömött állatok voltak, mások egy piros Camping típusú kerékpárt láttak rendszeresen felbukkanni az Áruház tetején. Ugyanezt a kerékpárt a hajnali órákban Budapest más pontjain is látták.” Nyitás: 2008. szeptember 20. További nyitások: szeptember 21, 22, 26, 27, október 2, 3.

kritikus és aktív város
Idén ősszel az Európai Autómentes Nap hétköznapra esik: szeptember 22., hétfő. Úgyhogy az ilyenkor szokásos bicajos felvonulás is átalakul: felvonulásból közlekedéssé. A CriticalMass már hetek óta szoktatja közönségét a változáshoz. A lassú, családos, evős-ivós gyülekezet felemás lelkesedéssel fogadja a változást, pedig az új helyzet és az új célok nagyon világosak: láthatóan megjelenni a hétköznapi forgalomban bringákkal, különben marad az örök majális! Két nagyon fontos szlogent is választottak a szervezők a közlekedéshez: Ne járdázz! és Vegyél lámpát! Világos? Idén tavasszal ugyan remek társaságban fékeztem végig a felvonulást, az új „játékszabályok” újra kedvet csináltak a produkcióhoz. Tavasszal pedig újra piknikezhetünk!
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány