A Műcsarnok gyászszertartása

 

Az országgyűlés hétfőn megszavazta, hogy a magyar állam a Műcsarnokot, a Pesti Vigadót és a XII. kerületi Hild-villát átadja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA). A mai napon, 2013. október 8-án  művészek vettek búcsút a Műcsarnoktól egy rövid gyászszertartás keretében. A demonstráció délelőtt 11 órakor kezdődött a Műcsarnok lépcsőjén, amelyre a tiltakozók fekete gyászszalagot terítettek. A néma szertartást követően fekete lufikat engedtek fel az épület aulájában, melyek mementóként emlékeztetnek majd a kortárs művészet magyarországi legfontosabb kiállítóhelyének az elvesztésére. Alább az Összefogás a kortárs művészetért gyászjelentése olvasható. A tranzit.hu akciónap eddigi tevékenységeiről és koncepciójáról ebben a PREZIben olvashattok.

2013_10_08_gyaszjelentes.jpg

 

 

 

DSC_8387.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

DSC_8462.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

DSC_8409 2.jpgFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

IMG_5690.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

IMG_5684.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

DSC_8454 2.jpgFotó: Összefogás a kortárs művészetért

DSC_8481.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

DSC_8499.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

 

DSC_8520.JPGFotó: Összefogás a kortárs művészetért

3 thoughts on “A Műcsarnok gyászszertartása

  1. Ha bármi félreérthetőt írtam volna Jovánovics prof-ról e lapokon, azért megkövetem és köszönöm kiállását!

  2. Megint az a kérdésem: hova álljanak a belgák?

    A hatalom a múzeumokban tárolt művek másova csoportosításáról döntött. Ez elfogadhatatlan, veszélynek teszi ki a műveket ( sérüléstől az eltulajdonításig ), s megkérdőjelezi a tulajdonjogukat is.

    Az AICA állásfoglalást adott ki, amelynek fő része kinyilvánítja: “Úgy gondoljuk, hogy a közösség tulajdonát képező műtárgyak őrzési helyének és bemutatási körülményeinek meghatározása, csakis az állami tulajdon védelmével felhatalmazott és szakmailag képzett muzeológusok kizárólagos kompetenciája lehet”.

    Na nem, ezt már nem! A múzeulógusokat ugyan ki hatalmazta volna fel arra, hoyg egyedül ők és csak ők döntenek a feltételekre, az őrzés helyéről és módjáról? Senki.

    Újra kellene tárgyalni a dolgot, nekem teljes mrétékben elegem van a szakma bezártságával, önreferencialitásával és azzal a móddal, ahogyan sajátjuknak vélt dolgaikról dönteni akarnak.

  3. ( zárójelben jegyzem meg, valaki olyasnak kellett volna megírnia a szöveget, aki képességesnek gondolja magát egy magyar nyelvű textus megszülésére. a mostani szöveget író/k/ nem volt/ak/ ilyen/ek/, ezt az alábbi szörnyszülött bizonyítja: “…az egységnek a múzeumi szabályoktól idegen szempontok szerint való megbontása évekre visszavetheti egy-egy múzeum hírnevét” – a múzeum hírnevét visszaveti….-köszikeeeee! tanujjá meg megyarú’!)

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány