A globális kelet feltérképezéséhez

Ajánlómban olyan művészeti intézményeket, programokat, pályázatokat és kiadványokat gyűjtöttem össze, melyek a kelet-közép-európai régió és/vagy a globalizáció és képzőművészet kapcsolatának vonatkozásában fontos kiindulópontul szolgálhatnak.

Kezdjük talán a legaktuálisabbakkal! Az amszterdami Stedelijk Museum Collecting Geographies címmel nagyszabású szimpóziumot szervez március 13. és 15. között, ahol több mint 80 előadás lesz hallható. Keynote speaker többek között a Stanford University professzora, Pamela M. Lee is, akinek Forgetting the Art World című, globális művészettel foglalkozó tanulmánykötete 2012-ben jelent meg. Egyebek között téma lesz a Magiciens de la Terre (l. egy korábbi bejegyzésben) recepciója, valamint bemutatkozik a MoMA C-Map nevű globális kutatóprogramja is, melynek fókuszában Kelet-Ázsia és Latin-Amerika mellett Kelet-Közép-Európa is szerepel.

W.v.Oldenborgh 'La Javanaise' 2012.jpg

Wendelien van Oldenborgh: La Javanaise, film részlet, 2012 Ι © stedelijk.nl 

A zürichi egyetem Művészettörténeti Intézetében Monica Juneja, a heidelbergi egyetem professzora Can Art History be Made Global? A Discipline in Transition című előadássorozatával vendégeskedik májusig. Az egyes előadások, melyek dél-ázsiai példákon keresztül a művészettörténet globális kihívásait vizsgálják, utólag online is megtekinthetőek lesznek.

Monica Juneja Can art history be made global.jpg

Globálissá tehető-e a művészettörténet? Ι © khist.uzh.ch 

A kortárs művészeti gyakorlat és elmélet globalizációhoz való viszonyával kapcsolatban továbbra is érdemes a pakisztáni Rashaeed Araeen által alapított Third Text számait olvasni, mind nyomtatásban, mind online. A 2013 júliusi tematikus számot (Global Occupations of Art) például az a Jonathan Harris nevű, globalizációval foglalkozó angol művészettörténész szerkesztette, aki a 2011-ben megjelent Globalization and Contemporary Art című esszégyűjtemény szerkesztése mellett 2012-ben The Utopian Globalists. Artists of Worldwide Revolution, 1919-2009 címmel saját tanulmánykötetét is kiadta.

Kelet-Közép-Európa vonatkozásában a szlovén IRWIN művészcsoport által létrehozott East Art Map remélhetőleg már nem számít újdonságnak a témában. Hasonló, ám nála újabb – és jelenleg is frissülő – kezdeményezés a tranzit.hu Parallel Chronologies nevű régiós kiállítási archívuma, mely nemcsak kiállítási dokumentációkat, de azokat kiegészítő részletesebb esszéket, tanulmányokat is magában foglal.

Szintén feltételezhetően nem újdonság az osztrák Erste csoport / ERSTE Alapítvány KONTAKT gyűjteménye, valamint a ljubljanai Moderna Galerija nemzetközi gyűjteménye sem. Rajtuk kívül természetesen számos kisebb-nagyobb – régión belüli és azon kívüli – intézmény, galéria programja fókuszál a kelet-európai régióra, ezek közül a londoni Calvert 22 non-profit galéria már csak azért is érdemes az említésre, mert a ljubljanai Moderna Galerijához hasonlóan számos katalógusa elérhető Budapesten is az Artpool könyvtárában.

Raising Dust, installation shot.jpg

Felszálló por, kiállítási enteriőr, Calvert 22, 2010 Ι fotó: Steve White, © clavert22.org

Akadémiai, egyetemi szinten több olyan összefogás is ismert, mely a kelet-közép-európai régiót érintő kérdések oktatásba való beintegrálását segíti elő. Az egyik ilyen a már említett ERSTE Alapítvány által támogatott PATTERNS előadássorozat, melynek következő kurzusai 2014 őszén indulnak. Szintén 2014-re várható a több éve futó nemzetközi kutatási projekt, a Former West következő állomását képező programsorozat is, ám ennek részletei egyelőre nem nyilvánosak. Május 9-én viszont a berlini Humboldt-Universität Művészettörténeti Intézetének szervezésében sor kerül majd az első olyan nemzetközi doktorandusz fórumra, melynek célja a kelet-európai művészettörténettel foglalkozó fiatal kutatók közötti szakmai hálózat megteremtése.  

visegrad.jpg

Zárszóként pedig az idén június 29. és július 12. között megrendezésre kerülő krakkói Visegrad Summer Schoolt szeretném ajánlani, melynek elsődleges célja a szakma régióbeli fiataljai, illetve már pozícióban lévő szakemberek között a közös társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális tudáson és tapasztalaton alapuló kapcsolati hálózat kiépítése. A programra március 31-ig lehet jelentkezni. A nyári egyetem idén is a krakkói Zsidó Kulturális Fesztivállal lesz egy időben.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány