A csodák és a föld

A Manhattentől metróval 45 percre lévő Coney Island a város déli csücskében, az Atlanti óceán partján terül el. Strand, ahol nyaranta kispénzű New York-iak milliói, telente pedig a hidegvíz kedvelő Jegesmedve Klub tagjai fürdenek. Amerika leghíresebb gyorsételének, a Nathan-féle hotdognak és számos félig-ehető dolognak az őshazája. Lásd még Ella Fitzgeraldot: “We’ll go to Coney / And eat baloney on a roll”. Vidámpark, amely a 19. század végétől egészen 1964-es bezárásáig a világ legnagyobb tömegszórakoztató-helyének, a Steeplechase Parknak volt az otthona. Amikor 1964-ben Donald Trump apukája megvette, a hullámvasút és az óriáskerék maradt, de a csodák palotája és a törpék végleg eltűntek. A ma a város tulajdonában lévő letarolt park helyén egy stadion áll, a környéken pedig lakótelepek éktelenkednek.

Coney Island 40 éve tartó mélyrepülése nemcsak a New York-i városrombolásnak, de a túlélési gyakorlatnak is klasszikus példája. A látványosságok nagy része elűnt ugyan, de az ott lakók és a New York-iak rendületlenül kijárnak, fürdenek, esznek és felvonulnak az éves Szirén Paradén. Leépülés és pénzhiány ide vagy oda, Coney a város populáris kultúrájában és kollektív emlékezetében elfoglalt kultikus helye a mai napig is csak a Tiffany ékszerüzlettel és a Waldor-Astoria szállodával vetekszik. Nem csoda, ha New York sok más negyedével szemben sokáig ellenállt az esztelen városfejlesztésnek. A 70-es években sikeresen elkerülte, hogy kaszinó-paradicsommá, a 80-as évek végén pedig hogy egy szupermodern mega-vidámparkká váljon.


Coney Island mai képe

Coney non coronat és hogy mennyire nem, az az elmúlt években zajló újabb városfejlesztési tervek ismeretében válik csak láthatóvá. A baj akkor kezdődött, mikor az évezred elején Joe Sitt, a Thor Equities tulajdonosa elkezdte felvásárolni az egykori vidámpark környékén lévő területek. Amikor szellőztetni kezdte, hogy luxus-lakóparkok,  négycsillagos szállodák, multiplexek és puccos bevásárlóköpontok építésre készül, előbb a helyi városvédő szervezetek, aztán a polgármesteri hivatal haragját is magára zúdította. Hogy a helyi erők mire képesek az abból is látszik, hogy kitartó és szívós munkával elérték, hogy a város több területet visszavásároljon a Thor Equitiestől és egy több éves macska-egér harc keretében belezsarolja Sitt-et egy mindenki számára elfogadható kompromisszum megkötésébe. Mese a civil kurázsiról, az önszerveződőséről és a hatékony érdekképviseletről. 


Municipal Art Society Imagine Coney elnevezésű projektje

A polgármesteri hivatal és csatolt szervezeti által 2005 őszén közzé tett stratégiai terv a helyi városvédőkkel egyetértésben készült ugyan, de a mai napig tárgyalások és boxmeccsek tárgya. A feszültségekkel teli helyzet oldására indította el a New Yorki- Municipal Art Society az Imagine Coney elnevezésű projektjét. A közösségi alapú fejlesztés és a csoportos kreativitás nevében meghirdetett pályázatra bárki beküldhetett terveket, amelyek most egy kiállítás keretében a közönség számára is hozzáférhetőek. A közösségi képzelet szülte tervek és a Municipal Art Society szervezésében a múlt év végén megrendezett csúcsépítészekből és szuper-dizájnerekből álló workshop ötletei közötti hasonlóság láttán az derül ki, hogy a feljesztési és tervezési munkák legfontosabb feltétele a terepismeret. Azok, akik tudják hogy miről beszélnek, nem beszélnek mellé még akkor se Coney Island revitalizálása a lehetetlennel majdnem határos feladat. Abban, hogy milyen legyen Coney Island sokan egyetértenek. Se Vegas, se Disneyland, de a hely szellemében tömegszórakoztatásra legyen kitalálva. Nem plaza, de lehessen benne vásárolni. Legyen új, de látszon rajta, hogy régi. Legyen olcsó, de azért ne nagyon. Látványos, de környezetbarát. Fából vaskarika? A kiállításon látható több száz ötlet beküldői szerint, egyáltalán nem. Amig a népakart, a város-vezetés és a földtulajdonos a sajtó és a nyilvánosság szine előtt egyezkedik, a jegesmedvék fürdenek, Nathan hotdog standja pedig megszakítás nélkül üzemel.

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány