Természet vs. természet

A Lumen Galériában első osztályú kávét szolgálnak fel. De nemcsak ezért érdemes mostanában oda betérni, hanem mert a kávé vagy reggeli mellé egy érdekfeszítő fotókiállítás élményével is gazdagodhat a látogató. Harry Sachs (a Skulpturenpark Berlin Zentrum egyik alapítója) és Susi Schröder a Budapest Galéria vendégművészeiként tartózkodtak Budapesten, illetve a Balaton környékén. Egész pontosan Balatonaligán.

 

 
Itt bukkantak rá arra a csipkerózsika álmát alvó épületre, amelyben Fidel Castrotól Ho Si Minhig, Rákosi Mátyástól Nagy Imréig sokan megfordultak, mivel évtizedeken keresztül az MSZMP központi üdölője volt. Az alkotópáros ennek az épületnek a külső és belső világát dokumentálta fotóban, a kihalt és az enyészet által kikezdett tereket. A gesztusban van némi voyeurizmus, az eddig láthatatlan terek aurájának kihasználása, a politikai múlt fenomenológiai megközelítésének elviselhetetlen könnyedsége.
 
 
Amitől viszont a fotók mégis élni kezdenek, az csak áttételesen politikai természetű, a korabeli dekorációk alapjául szolgáló természetábrázolások és az enyészet által a belső terekben megjelenő valós természet találkozása. A fotókon tehát nem a történelmi múlt kerül a szemlélés jelenébe, hanem a természet szembesül önnön képével. Ez utóbbi nemcsak képletes, hanem valós módon is létrejön, mivel a képek egy része eredeti, a házban dekorációként használt, onnan elhozott fotó. Ezek – akár  Tom Friedman  műve  – még mindig őrzik a házban megfordult neves vendégek tekintetének láthatatlan nyomait.

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány