A kép hatalma – harmadik rész: A Nemzeti Színház elmúlt öt éve plakátokban

A plakát mesél. Látvány, ami érdekes – gondolat, ötlet, humor, irónia – a pillantás megragadása, a megragadott figyelem továbbvezetése, párbeszéd kezdeményezése, gondolkodás elindítása. Nagyjából ezeket várhatnánk manapság a hirdetésektől, különösen a kultúra eladására, de legalábbis népszerűsítésére vállalkozó plakátoktól. Egy sikeres példa a közelmúltból: a Nemzeti Színház elmúlt öt éve plakátokban.

20.JPGKét kép a buszmegállóból

A buszmegállók teremtője az egyik oldalt cserélhető, beüvegezett mezőjével hirdetéseknek szánta. Két megálló egymás mellett – az egyikben drapp átlagok átlaga lakberendezés, a másik nagyvonalú, feltűnő folt és betű, rejtvény is, arra késztet, hogy megkeressük, mit jelent a nagy „m”. Az elejéről indulva: pontosan öt éve a kultúra-piacon új termék jelent meg – az új életet kezdő Nemzeti Színház ötéves terve kezdetén szükségesnek látta, hogy hónapokkal az új évad kezdése előtt jelezze az emberek számára: ott készül valami új. A bevezető kampány plakátjain egy-egy szó szerepelt, két jelző váltakozva, háromféle betűvel írva, háromféle háttér előtt – összesen hat, részleteiben különböző rokon-plakát. A „KLASSZIKUS” és „KORTÁRS” tulajdonságok leginkább kultúrához társíthatóak, a nagybetűkből sejthető, hogy két pólus felől valami művészeti terméket közelítenek. Az alkérdések: „ki mondta, hogy unalmas?” /a klasszikus/ és „ki mondta, hogy érthetetlen?” /a kortárs, játékosan agitatívak, gondolkodásra késztetnek, általánosságukkal ösztönöznek arra, hogy felderítsük, mire próbálják felhívni figyelmünket. A válasz a jobb alsó sarokban: a kérdéseket a Nemzeti Színház teszi föl, kisbetűs ígéret kíséretében: „új értelmet ad”. A plakátok fehér vagy mintás háttere előtt a „klasszikus” és „kortárs” felirat hol tartalmával ellentétes, hol azzal rokon formában jelenik meg. A szögesdrótból kiírt „klasszikus”, a keresztöltéssel hímzett „kortárs”, a bonyolult történetmesélő iniciálé játékosan zavarba és gondolkodásba ejt.

KK_A1_klassz1_tipo_view (2).JPG

KK_A1_klassz2_galaktika_view.jpg

KK_A1_klassz3_flower_view.JPG

KK_A1_kortars1_tipo_view.JPG

KK_A1_kortars2_keresztszem_view.JPG

KK_A1_kortars3_got_view.JPG

 

 

 

Nézzük a folytatást, az egyes bemutatókra hívó plakátokat:

02_nemzeti_vassza_kivetel_A1_2.JPGMakszim Gorkij Vassza Zseleznova, Bertolt Brecht A kivétel és a szabály

El Liszickij kozmikus-utópisztikus felhővasalói taposnak a kisvárosra, kiterjesztik tagjaikat a régi táj fölé. Mindkét darab témája a folytathatatlan és tarthatatlan múlt. A feliratok a konstruktivista betűkultuszt idézik – lendületesen, ferdén haladnak föl és le, a múltba vagy a jövőbe?

01_nemzeti_a_jeg_A1.JPGVlagyimir Szorokin A jég

Szürkés szibériai jég-ég legalján rozsdás mozi-hirdetőtábla, talán autós mozi a semmiben, a környék legmagasabb pontja lehet. A sokatmondó film-transzparensek örököse, kép helyett csak rosszul elhelyezett cserélhető betűk, nevek úsznak az ég alján. Világvége? Bal fölső sarokban az ígéret.

03_nemzeti_bbj_A1.JPGKatona József Bánk Bán junior

Nemzeti drámánk fiataloknak, fiatalok adják elő. „Magyarság-érzés” víz alatt, vagy mint hal a vízben – jó vagy kilátástalan? Elöl nagy piros hal, mögötte közép-nagy fehér, szorosan mellette kis zöld. Alulról tükröződnek a ködös vízfelszínen. Ők lennének a Bánk család, vagy a víz alá szorított magyar nép, aki találékonyan hallá változik? A díszlet egy embernyi méretű akvárium emberekkel, kik hol fölbukkannak, hol nem, van aki lent marad.

05_nemzeti_vadaszjelenetek_A1.JPGMartin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból

Vérszomjas műanyag nyúl margaréták között ül a fűben. Vörös szemei egyszerre vészjóslóak és naivak. Ő vadászik vagy őt vadásszák? A modell-játék veszélyt sejtően és veszélyt sejtetően szorong a kép baloldalán.

nemzeti_nathan_A1_view.JPGUlrich Hub Náthán gyermekei

Lessing Bölcs Náthán című drámája nyomán született ifjúsági változat a Náthán gyermekei. A vallások együttélése, a bonyolult zsidó-keresztény-muszlim kapcsolatrendszer egy későbbi generáció szemével. A három világvallást három macska képviseli. Játék? Mese? Évezredes harcok után a csoport látszólag nyugodt. A felekezetet fejfedő jelöli. A legnagyobb szürke püspök élesen figyel, fektében is ugrásra kész. Az elomló fehér szultán tekintetében az ég tükröződik, nem látszik terroristának. A fekete kismacska emelt fejjel, éberen tekint a jövőbe, nekünk háttal. A jövő előtte van.

nemzeti_csongor_A1_view.JPGVörösmarty Mihály Csongor és Tünde

Az alcím: romantikus fantázia. Tudományos-fantasztikus meztelen baba, látványosan kapcsolódó részekből álló műtest, szemérmesen összekulcsolt kezek. Arca szép, öntudatos és szomorú, tartása kérdőjel. Fülei arról tanúskodnak, hogy földönkívüli lényt látunk, aki a Földre szeretne kerülni. Lábai alatt sötét és semmi.

13_nemzeti_mephisto_A1.JPGKlaus Mann Mephisto

Metrólejárat? Közlekedési tábla? Szép, egyszerű finálé a diktatúrák színhasználatával.

buszmegálló15..JPGA Mephisto hirdetése a buszmegállóban

Más értelmet adott, az ígéretet sikerült valóra váltani, a sikerben fontos szerep jutott a plakátoknak.

Köszönjük a cikk írásához nyújtott segítséget a színháznak és a plakátok alkotójának, Szabó Ádám grafikusművésznek.

04_nemzeti_urimuri_A1 (1)_2.JPG

11_nemzeti_hazafi_A1_1.JPG

08_nemzeti_johanna_A1_1.JPG

10_nemzeti_hamlet_A1_1.JPG

07_nemzeti_tragedia_A1_1.JPG

09_nemzeti_fosveny_A1_1.JPG

12_nemzeti_banyavirag_A1_1.JPG

nemzeti_pokoli_A1_1.JPG

06_nemzeti_joestetnyar_A1_2.JPG

…azontúl tűnik semmiségbe…

Ambrus Mária

One thought on “A kép hatalma – harmadik rész: A Nemzeti Színház elmúlt öt éve plakátokban

  1. Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
    1087 Budapest, Asztalos Sándor u. 4.
    Központi tel.: (1) 459-1600, (1) 455-4100

    Budapest, 2013. július 1.

    Tárgy: kulturális együttműködés

    Körlevél

    Az FCSM Zrt. és a http://www.tranzit.blog.hu korábban alkalomszerű együttműködése, a Tranzit kívánságára, ezévben rendszeressé vált.
    Partnerünk egyértelmü kérésének elegettéve az FCSM Zrt.
    ezentúl lehetővé teszi hogy a blog szerzői, a lefolyók szintje helyett, időnként akár a csatornák szintjén is irhassák írásaikat.
    Mindez elsösorban a mélyebben fekvö, azaz a pesti, kerületek csatornáira vonatkozik.
    A Zrt. és a blog kulturális kapcsolatának értelmében ezennel felkérem a pesti kerületek csoportfőnökeit hogy a kritika és vizualitás-blog szerzőit munkájukban messzemenően támogassák.
    Megértésüket és segítségüket előre köszönöm.
    Radnai Vilmos PR-vezető

    Ui. A Zrt. midenkit szeretettel vár az augusztus 20.-i szalonnasütésre, amelyet ezévben is a Kőbányai Sörgyár támogat.
    Helyszín: a bogdányi pihenőház. Este disco.

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány