Néhány nemzetközi online és nyomtatott kiadvány kulturális politika témában

Kulturális politika témában meglehetősen sokféle tartalommal lehet találkozni a műemlékvédelemtől a kreatív ipar neoliberális kritikájáig. Az alábbi bejegyzésben olyan nemzetközi online és nyomtatott kiadványokat válogattam össze, melyek a kulturális politika és a kortárs képzőművészeti diskurzus metszéspontján helyezkednek el.

ArtLeaks_UJ_1.jpg

Carta pentru Cultura Vie

Az Active Culture – resources for advocacy for the independent cultural sector elnevezésű, románok által kezdeményezett 2010-es kutatás hozadékaként megjelent 2012-ben egy online kiadvány Carta pentru Cultura Vie címmel, mely a romániai független intézményi szektor elmúlt 20 évének a kulturális politikát erőteljesen befolyásoló tevékenységek a történetét foglalja össze. A főszerkesztő Raluca Pop, a független színtér policy szakértője, a 2012-ben alapított szakmapolitikai egyesület, a MetruCub resurse pentru cultur elindítója. A román nyelvű kidavány itt tölthető le.

carta_fb_cover.jpg

 

Apollonia hírlevél

Az Apollonia – European Art Exchanges az európai országok, ezen belül is a közép-kelet-európai, a Balkán, a balti-tengeri és a dél-kaukázusi térségek képzőművészeti platformja. Az Apollonia hírlevél művészeti és kulturális politikai híreknek és aktivitásoknak teremt nyilvánosságot.

 

ArtLeaks Gazette

Az ArtLeaks Gazette  az ArtLeaks kollektíva online kiadványa. Tematikus számaival a kulturális munkások (képzőművészek, kritikusok, kurátorok stb.) szakmai integritásának és munkavállalói jogainak érdekében közöl cikkeket és híreket 2012 óta. Szerkesztői: Corina Apostol, Vladan Jeremic, Vlad Morariu, David Riff&Dmitry Vilensky. A kiadvány előfutárainak tekint olyan érdekérvényesítéssel foglalkozó balos képzőművészeti csoportokat, mint például a Radical Education Collective (Ljubljana), a Precarious Workers’ Brigade (London) , a W.A.G.E. (NYC), az Arts&Labor (NYC) vagy a The May Congress of Creative Workers (Moszkva).

ArtLeaks_UJ.jpg

 

European Cultural Policies 2015

A European Cultural Policies 2015 kiadvány, mely online formában is elérhető, egy svéd kezdeményezés eredménye. A kulturális politika 2005 és 2015 közötti időszaka alatt várható átalakulásával kalkuláló víziók a stockholmi iaspis nemzetközi műteremprogram kurátorának, Maria Lindnek a felkérésére születtek. A kiadvány különlegessége többek között az, hogy szerzői nem kifejezetten a kulturális közigazgatás szereplői vagy a policy kutatás szakemberei, hanem nemzetközileg aktív képzőművészek, kritikusok és kurátorok.

european cultural policies.jpg

 

Kulturpunkt

A Kulturpunkt egy horvát kulturális portál, mely nagy részben kortárs képzőművészettel kapcsolatos híreket, riportokat, beszámolókat oszt meg. Annak ellenére, hogy a portál horvát nyelvű, fontosnak tartom megemlíteni, ugyanis kifejezetten a független színtérre fókuszál. A Kulturpunktot 2005-ben alapította a Clubculture Network, mely 2002 óta egy jogi személyiség nélküli nyitott platformként működik, összefogva közel 80 horvát kulturális közép és kis költségvetésű intézményt és D.I.Y kezdeményezést. A portált egy Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i drustva nevű egyesület működteti. A portál célja, hogy a független kulturális szektor láthatóságát és befolyását növelje, folyamatosan felkarolja a színtérhez kapcsolható társadalmi és politikai csatlakozási lehetőségeket, monitorozza a civil kezdeményezéseket, érdekérvényesítő tevékenységeket, fiatal nemzedéki kultúrát, városi kultúrát, társadalmi aktivizmust, új technológiát, alternatív gazdaságokat, szabad szoftvereket, melyeknek közvetlen hatásuk van a horvát kulturális életre. Elméleti szövegeket és nemzetközi pályázati lehetőségeket is közzétesz. Kulturális politikai fókusza kifejezetten a délkelet-európai átmeneti társadalmak folyamatait vizsgálja, de ezen belül is kitüntetett figyelmet szán az NGO szektornak, a kulturális decentralizációnak és az új nyilvános kultúrának. A Kulturpunkt továbbá követi a Criticize this! elnevezésű média kezdeményezést is, melynek tagjai a zágrábi Kulturtreger és a Kurziv, a belgrádi KPZ Beton és a SEEcult.org, valamint a montenegrói Ulcinj városában aktív Plima.

kulturpunkt tmublr.jpg

 

Trans Europe Halles hírlevél

A Trans Europe Halles a független kulturális központok európai hálózata, hírlevelükben a szektor legfontosabb aktualitásairól, munkalehetőségekről és programokról lehet olvasni.

trans europe halles.png

 

Transversal multilingual webjournal

A Transversal multilingual webjournal egy bécsi székhelyű, kulturális politikával foglalkozó nemzetközi kezdeményezés, az EIPCP (European Institute for Progressive Cultural Policies) online folyóirata. Az elméleti szövegeket publikáló folyóirat jól körülrajzolható ideológiai elkötelezettsége és képzőművészeti fókusza alapvetően eltér a domináns szakmapolitikai nemzetközi trendektől, így például az International Journal of Cultural Policy nevű tudományos szakfolyóirat szerkesztési elveitől. A 2000-ben alapított European Institute for Progressive Cultural Policies célja a hálózatosodás támogatása a kelet-közép-európai kulturális terület szereplői között, új nyilvános terek létrehozása a kulturális identitás és reprezentáció konzervatív hegemóniájával szemben, továbbá a kulturális politika diskurzusának bevezetése a demokratikus politizálás gyakorlatába.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány