Murányi Marcell: Heavy Modulars / Meg nem valósult művek 3.0.

(Egy megvalósításra váró projekt)

A terv leírása

Fotó a lebontott sportsátorról. Fotó: Murányi Marcell

A célkitűzés és a vizsgálandó terület: egy mesterséges mikrokörnyezet megteremtése. Az ebben létrejövő életközösségek megfigyelése és dokumentálása. A dokumentációs anyag prezentálásához a megfelelő médiumok és platformok megtalálása. Megvizsgálni, hogy átalakítható-e olyan, „nyílt- forráskódú” művészeti/ közösségi projektté, amely akár a világ több pontján is megvalósítható.

A megvalósítás módja: kültéri installáció, illetve ennek, lehetőség szerint, fotódokumentációvá, videómunkává, közösségi projektté fejlesztése.

A kiindulópont és az alapötlet:

Tavaly nyáron lebontották a testnevelés sátrat az akkori munkahelyemen, egy külkerületi általános iskolában. A ponyvát, ami elfoglalta az egész hátsó udvart, nem tudták egyből elvitetni, ott állt legalább másfél hónapig.

Téglákat tettek rá, talán amiatt, nehogy elfújja a szél. A ponyva gyűrődései vízzel teltek meg, így gyakorlatilag egy itató keletkezett. Ezt hamar felfedezték környéken élő állatok, és a nyári hőségben a legyektől kezdve a galambokig mindegyik idejárt inni. Egy idő után a szúnyogok is megtalálták. A vízben elvétve lehetett látni a lárváikat. A beton téglák széles réseibe pedig pókok költöztek.

Videó: Murányi Marcell

Pályamunkámmal ebből a helyzetből kiindulva szeretnék megépíteni egy kisebb léptékű installációt. Az iskola udvaron létrejött állapotot részben újrateremteném, méghozzá úgy, hogy a tereptárgyakra fektetném a hangsúlyt. Először leterítenék egy, körülbelül 15 m2 -es alapterületű vízhatlan ponyvát. Meggyűrném az anyagot, nem törekednék a simaságra. A léptéket leszámítva a következő lépésnél jön a fontos különbség. A létrejövő domborzatot nem sima téglákkal, hanem bug hotelekkel súlyoznám le.

A bug hotel egy olyan, többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció, amibe áttelelő, vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga kedvelt anyaga és kialakítása. A katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, a speciálisan vágott bambuszrudakba pedig lepkék.

Egy bughotel (forrás: www.rspb.org.uk)

Négy-öt darab bug hotelt építenék. Közülük a legnagyobb is beleférne egy 1 m3-es kockába, de ennél inkább kisebbekben gondolkodom. A projektnek ebben a szakaszában az a legfontosabb nekem, hogy lehető legkülönfélébb méreteket és formákat vonultassam fel. Ez az alkotóelemekre is igaz. Hulladékanyagokat használnék az konstrukciókhoz, itt is az elérhető legnagyobb változatosság a célom.

A formai alapvetéseket, az építési alapelveket előre meghatározom. Emellett szeretnék teret adni a véletlennek és az estlegességnek is. Itt arra gondolok, hogy az építmények a helyszínen improvizatív módon jönnének létre, az alapján, hogy mit és mennyit bírnak a felhasznált anyagok. A bug hotelek közé cserepes növényeket tervezek elhelyezni (fűszernövényeket, cserjéket, virágokat). Az ezeken megtelepedő élőlények tovább gazdagítják a beköltözők közötti interakciókat. Leveleket ellepő tetvek például táplálékul szolgálhatnak a katicabogaraknak.

Az elkészült installációt szeretném fényképekkel és videó felvételekkel dokumentálni. Ehhez az volna a legideálisabb, ha a pályamunka jó pár hónapig, esetleg fél évig háborítatlanul maradhatna a helyén.

A fotókból egy könyvet készítenék. Ehhez keresek olyan szakembereket az etológia, urbanisztika, építészet, kertészet és bármilyen más szóba jöhető tudomány területéről, akik tanácsokat adnak, kifejtik a véleményüket a projektről. Ha hozzájárulnak, gondolataikat publikálnám a képek mellé interjúk, esszék formájában. A könyv költségét crowdfounding-ból és/ vagy pályázati pénzekből fedezném.

A videóanyagot természetfilmmé szándékozom összevágni. Ezen a téren is tervezem felvenni a kapcsolatot filmes szakemberekkel, akik tudnak tanácsot adni a kivitelezésben. Az elkészült filmmel neveznék a 2021-es Gödöllői Természetfilm Fesztiválra.

A pályázatom nevét a Lego Creator Mini ModularsTM sorozatából kölcsönöztem. Ezekben a szettjeiben a Lego architektonikus formákat egyszerűsít, szinte a felismerhetőség határáig. Pályázatomnak nem célja a széria formai lemásolása. A modularok egyszerű, lényegre törő, szellemes anyagszerűségét, mint szemléletet szeretném átvenni.

Lego Creator Mini ModularTM szettek ( forrás: www.eurobricks.com)

A projekt által felvetett kérdések:

  1. Bug hoteleket elsősorban kertvárosi vagy vidéki, vidékies környezetben építenek. Egy kevésbé természetközeli városrészen is megjelennek-e ezekben a konstrukciókban rovarok, esetleg más élőlények?
  2. Ha igen milyen számban? Elvétve található majd-egy egy állat valamelyik lakótérben, vagy maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló tereket?
  3. Ha létrejön egy ilyen életközösség, milyen lesz a biodiverzitása? Milyen jellegű interakciókba lépnek az egyes egyedek, illetve állatfajták egymással? Megvalósítható-e a projekt más éghajlati és/vagy urbanisztikai körülmények között? Átalakítható-e egy „nyílt forráskódú” projektté?
  4. Milyen hatással lenne a projekt a környezetében élő emberekre? Lehet-e egy közösségi projekt alapja (pl. a dokumentációt részben, vagy teljesen a környékbeli emberek végzik)?
Murányi Marcell: Látványtervek a Heavy Modulars című installációhoz
Murányi Marcell: Látványtervek a Heavy Modulars című installációhoz

Nemrég tértem haza Portugáliából. Talán ez volt a legnagyobb környezetváltás az életemben a 2017-es pécsi diplomázás óta.  A PTE Művészeti Karán, elsősorban a vége felé, upcycling-jellegű munkákat csináltam. Hullámkarton lemezekbe metszettem bele organikus formákat, mintha sokszorosító grafikai dúcokat készítenék. Nyomtatás helyett viszont bekereteztettem, ezáltal önálló képekké nyilvánítottam őket. A képalkotás mellett érdekelnek a térbeli, installatív elgondolások is. Jelenleg az ilyen jellegű projektjeim még csak papíron léteznek, de feltett szándékom a megvalósításuk. Egy több részből álló videómunkán is dolgozom, amit a hónap végén fogok befejezni és közzé tenni.

Murányi Marcell

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány