Makett találkozó a Műcsarnokban

Pontosabban makett fesztiválként definiálják a szervezők azt a négy napos rendezvényt, amely november 12-én, pénteken este veszi kezdetét a Műcsarnokban. A program kurátorai – Somlyódy Nóra és Szemerey Samu – sajtótájékoztatót tartottak kedd délelőtt a félig kipakolt dobozok és építészeti makettek work in progress kiállítás kulisszái között. A rendezvény témája a múzeumok és kiállító terek építészete lesz.

Somlyódy Nóra és Szemerey Samu a keddi sajtótájékoztatón | fotó: Tornyánszki Éva


Igor Franic Zágráb Kortárs Művészeti Múzeum | fotó: KÉK

A bejegyzés címe szándékos utalás, melyről nyilván sokaknak beugrik az FKSE Jegyzet és vázlat találkozó nevű kezdeményezése. Az építész maketteket bemutató szemle koncepciója valóban hasonló szempontból indul ki mint a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület egy estés program sorozata: az alkotói munka folyamatába igyekszik bevezetni az érdeklődőt. A makett fesztiválon ugyanis nem csupán prezentációs építészeti makettekkel találkozhatunk, hanem olyan munkaeszközökkel is, melyeket az építészirodák a tervezés során használnak, s amelyek egészen tíz évvel ezelőttig többnyire a kukában landoltak. A makettek azonban mára már a figyelem homlokterébe kerültek. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ sorjában immár második maketteket bemutató rendezvénye is ennek az újfajta gondolkodásmódnak a lenyomata, s mint ilyen a KÉK 2010-es fő projektje.


Christian Kerez Varsói Kortárs Művészeti Múzeum vizualizáció | fotó: KÉK

A rendkívül alacsony költségvetésű projekt eklatáns példája az építészeket, urbanistákat, és szociológusokat tömörítő egyesület korszerű, dinamikus és gyakorlatias szemléletmódjának. Személyes kapcsolatokat és a szervezők munkabírásának határait megmozgató kurátori érdeklődés eredményeképpen a begyűjtött makettek az elmúlt évtized legfontosabb hazai és külföldi múzeumi beruházásainak, illetve fejlesztési terveinek a termékei. A fesztivál tehát egyaránt szól a régió múzeumépítészetéről és a makettezés, mint technológia bemutatásáról. Mint ilyen interdiszciplináris szempontból mutatja be azokat a megfontolásokat, melyek egy múzeumépület tervezésekor a különféle szereplők – építész, makettet kivitelező iparos, intézményi kurátor, kulturális politikus, befektető stb. – oldalán felmerülhetnek. Ekképpen alakul át a Műcsarnok tere is a négy nap folyamán: csupán a középső terekben lehet majd makettekkel találkozni, az oldalterekben 3D nyomtató, múzeumpedagógia és rendezvényterem kap majd helyet.


Vallo Sadovsky Balik kiállítási pavilon Pozsony | fotó: KÉK

A kísérőprogramok is rendkívül változatosak lesznek: kurátori tárlatvezetéstől kezdve technológiai vezetésen át pecha-kucha estig bezárólag széles a paletta. A szombat este ígéretes eseménye lesz az ún. Makettpárbaj – két iroda, 8 építész, 90 perc egy feladat melynek során Kis Péter Építészműterme Kft. és Zobóki-Demeter és Társai Építésziroda méri össze tudását. A szakmai programot gazdagítja még három egész napos szimpózium, a Múzeumok kora (szombat-vasárnap 14.00 órától) konferencia, a keddi technológiai nap, valamint a hétfői Átalakuló intézmények elnevezésű szimpózium, melynek záró kerekasztal beszélgetése a négy napos program talán legfontosabb eseményének tekinthető. A szervezők egy asztal köré ültetik a két legfontosabb múzeumi fejlesztés esetében szóba került magyar intézmények vezetőit (Baán László, főigazgató, Szépművészeti Múzeum és Csorba László, főigazgató, Magyar Nemzeti Múzeum) nemzetközi múzeumfejlesztésekben részt vett intézmények képviselőivel (Tomasz Fudala, kurátor, Modern Művészeti Múzeum Varsó; Heléne Guenin, kurátor, Centre Pompidou-Metz; Andrej Smrekar, a ljubljanai Nemzeti Galéria volt igazgatója; Maria Welzig építészeti kurátor, kutató). Mindezek mellett a fesztivál során megszólalnak a hazai múzeum fejlesztések olyan neves kritikusai, mint például Mélyi József vagy György Péter. Lazulásképp gyerek (pl.: Tiszta tészta! Közös étkezés – közös építkezés. Családi program egy rendhagyó anyag felhasználásával) és „felnőtt programok“ (Pl.: DJ Mesterházy) közül lehet válogatni a négy nap során.


Tarnai Titusz Hidroponikus Pavilon | fotó: KÉK
 

No persze a fesztivál főszereplői legelsősorban maguk a makettek: 20 országból 70 makettet tekinthetünk meg, vannak közöttük megvalósult vagy pályázati tervek, diplomamunkák. Minden maketthez külön ismertetőt mellékeltek a kurátorok a nézők részletesebb eligazítása érdekében. A kortárs építészeti maketteket felvonultató kiállítás azt is jól illusztrálja, hogy az új technológiák megjelenésének (mint pl. a 3D nyomtató) nem szükségszerű következménye a makett készítés háttérbe szorulása. Ezzel is magyarázható, hogy a bemutatott makettek szerzői között olyan neves, nemzetközi sikereket elért magyar szakembereket is találunk, mint Lévai Tamás, aki Jószai Ágnessel közösen előadást is tart a Maribori Kortárs Művészeti pályázaton nyertes tervükről.


Lévai Tamás Maribor Művészeti Galéria | fotó: KÉK

A kiállításon olyan ismerős intézmények makettjeivel is találkozhatunk, mint például a lipcsei Kortárs Művészeti Galéria modellje – az intézmény bemutatásának Barbara  Steiner igazgató kurátor egy teljes szabadiskolai alkalmat szentelt még 2006 szeptemberében Budapesten, elsősorban kurátori nézőpontból foglalva össze az építkezés izgalmas történetét. Minden bemutatott projekt esetében a tervezőkkel kitöltetett kérdőíveket is begyűjtöttek a kurátorok, melyek elemző összefoglalására a 2011-ben megjelenő katalógusban kerül majd sor.


Somosi János Pécs Nagy kiállítótér | fotó: KÉK


Cristina Gaudalupe Pra@2 Another extension of Prado | fotó: KÉK


Sauerbruch Hutton Kortárs Művészeti Múzeum Sydney | fotó: KÉK

 

ModelingMuseums
II. Nemzetközi Építészeti Makett fesztivál a Műcsarnokban
A KÉK – Kortárs Építészeti Központ produkciója

Nyitva: 2010 november 13-16
Megnyitó: November 12, 19.30
Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György u. 37. (Hősök tere)
Kurátorok: Szemerey Samu, Somlyódy Nóra

***

Vonatkzó cikkek:

Lengyel politikusok a kultúráért

 

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány