Közismertség – tranzitblog off line beszámoló

|Múlt csütörtökön megrendeztük első off line szakmai programunkat. Meghívott vendégeinkkel – Spengler Katalinnal, Andrási Gáborral és Földes Andrással – a kortárs művészet közismertségéről beszélgettünk egy konkrét projekt (Pixel portrék) illetve sajtótermékek (Műértő és Képgyár) kapcsán.


Spengler Katalin, műgyűjtő, szakújságíró, a Pixelek projekt egyik kurátora; Andrási Gábor, Műértő főszerkesztője; Földes András, újságíró index.hu, Képgyár című blog szerzője. | fotó: Zeretics Suaj


A program helyszíne a Labor volt, amelynek működtetésében 2009 januárjától a tranzit.hu partnerként vesz részt. Az estét a Tűzvonalban második évad 10. epizódjából származó  egyik jelenettel, valamint egy női magazin kvízkérédésével kezdtük. Az előbbiről épp egy éve számolt be Mélyi József egy remek kis írás keretében, ennek nyomán a Filmart Kft. jóvoltából sikerült is levetíteni az ominózus jelenetet (a heroin üzletben is utazó műkincskereskedő mindenes asszisztense a képeladás unalmas óráiban a Műértőt olvasgatja). A bulvár fejtörőt* Spengler Kati találta és osztotta meg témánk felütéseként a hallgatósággal.

Valkó Margit galériájának aktuális megnyitóját, pontosabban György Péter megnyitóbeszédét követően kezdődött a program. Így, aki akarta az a Kis Teremben kezdhette az estét, majd átballaghatott hozzánk a szemi-profit szektorba. Spengler Kati projekt ismertetője kapcsán rögtön kisebb vita bontakozott ki arról, hogy érdemes-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel a kereskedelmi médiába kortárs képzőművészetnek helyet biztosítani? Hogyan él a lehetőséggel a képzőművész, és hogyan a kereskedelmi csatorna? Ennek kapcsán közösen megnéztünk egy Pixel portrét is.

Az alábbiakban rövid részleteket lehet letölteni az este programjából:

Itt megtudhatjuk, hogy kinek íródik a Műértő (mp3, 426KB)

Itt Spengler Kati a Pixel portrék koncepcióját foglalja össze nagyon röviden.(mp3, 599KB)

Itt Földes András a Képgyár bloggere beszél kezdeményezéséről. (mp3, 418KB)

Itt megtudhatjuk, hogy az index.hu miként is viszonyul a magyar politikai erőviszonyokhoz. (mp3, 195KB)

Az első tranzitblog off line egy olyan sorozatnak a része, amelyben heti bloggerként nálunk publikáló szerzőink egyikét hívjuk meg vendégnek, hogy beszéljen egy aktuális (épp befejezett, vagy folyamatban lévő) projektjéről. A bemutatásra kerülő munkát  vendégünkkel közösen választjuk ki, és az este további koncepcióját is vele közösen alakítjuk. Ennek megfelelően a vendég tetszőlegesen élhet a nyilvánosság biztosította keretekkel: népszerűsítheti, vagy vitára bocsáthatja projektjét, illetve visszajelzéseket begyűjtő műhelyszituációnak is használhatja a rendezvény nyújtotta lehetőséget. A program célja, hogy szerzőink tevékenységét behatóbban megismerjük, valamint a különféle szakmai háttérrel rendelkező szerzők és a képzőművészeti szcéna közötti dialógust támogassuk. Észrevételeiteket a program kapcsán szívesen olasnánk, előre is köszönet értük!


  Süvecz Emese és Hegyi Dóra, tranzitblog. | fotó: Zeretics Suaj


Az első sor balról jobbra: Bordács Andrea, László Zsuzsa, Fuchs Péter, Drozdik Orshi. | fotó: Zeretics Suaj


Berhidi Mária és Kozma Zsolt


Berhidi Mária és Kozma Zsolt


Spengler Kati, Kozma Zsolt, Pados Gábor


Tarr Hajnalka és Spengler Katalin


Fotó: Vécsei Júlia


Fotó: Vécsei Júlia
 

 

*Csak semmi kishitűség, ön többre képes!

Sokan szerények és visszafogottak a magánéletben és a munkában is, holott SOKKAL TÖBBRE képesek, mint amit mutatnak. Tesztünkből megtudhatja, hogy ön is a kishitűek közé tartozik-e. A kérdésekre jelölje meg a legmegfelelőbb választ.

10. kérdés: Ha modern művészeti alkotást látok, általában ezt gondolom magamban…

 

A)    felháborító, hogy ezért valaki még jó sok pénzt is kapott.

B)    rájövök, hogy nem értek a művészethez.

C)    ilyet én is tudnék csinálni.

 
(fanny, VI. évf. 51-52. szám, 2008. december 15., 40. o., Axel Springer-Budapest Kiadói Kft.)

© 2023 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány