Hétköznapi infrastruktúrák: városformáló erők és szereplők – Ajánló

Ebben az ajánlóban olyan kezdeményezéseket válogattam, amelyek hozzájárulnak a város formálásához, a közösségi kapcsolatok megerősödéséhez, a város jövőjére vonatkozó víziók felsorakoztatásához, illetve a városi életminőség növekedéséhez. Egy nemzetközi kitekintő után léptéket váltva a Klauzál térre és környékére fókuszálok.

 

Festival of Ideas for the New City – Cooper Union, New York, 2011. május 4-8.

Miközben Budapesten egy művészeti biennálé létrehozásának vitái zajlanak, más városokban a városmarketing és a művészeti elit turizmusának elősegítése helyett más ötletek kerülnek előtérbe a művészeti intézmények városformáló kapacitásának kérdése kapcsán. Hogyan válhat egy művészeti múzeum a város fejlődéséről, lehetőségeiről szóló diskurzus katalizátorává? Milyen szerepet vállalhatnak a művészeti intézmények a város jövőjének alakításában? A május elején a New York-i Cooper Union-ban megszervezett Festival of Ideas for the New Cityarra vállalkozik, hogy különböző kulturális és társadalmi szervezetek bevonásával közös fórumot hozzon létre a várost átalakítani képes ötletek megvitatására. Hasonló célkitűzéssel indult útjára évekkel ezelőtt a Warsaw in Construction fesztivál is, ahol szintén különböző szervezetek kiállításai és előadásai mentén bontakozott ki a Varsó jövőjére vonatkozó víziók sokfélesége. Zágrábnak is megvan a maga városi fesztiválja, az Urban Festival, amely évek óta részt vesz a városi potenciálok felfedezésének feladatában. Mi a tanulság ezekből? A legjobb ötletek az utcán hevernek, és egy érzékeny városháza nem csak politikai erők és érdekek ütközőhelye kell, hogy legyen, hanem inkubátor is, amely befogadja ezeket az ötleteket és elősegíti ezek megvalósulását.

 

Kertész utca fesztivál

Bár a magyar nyelv nem rendelkezik megfelelő szóval a neighborhood, Kiez, quartier, barrio szavak lefordítására (negyed? környék? szomszédság?), hamarosan elő kell állnunk egy megoldással. Hiszen Budapest egyes környékei valóban szomszédsággá (negyeddé?) kezdenek válni. A barát utcai, mikszáth téri és király utcai fesztiválok/utcabálok mellett a Klauzál tér szomszédsága is szeveződésbe kezdett. A tavalyi Kertész 33-50 Fesztivál sikerén febuzdulva a Kertész utca Dob utca és Király utcai szakaszának kereskedői idén is megrendezik utcafesztiváljukat, ezúttal május 29-én.

 

Massolit és Klauzál 13 Könyvesboltok

A Klauzál tér számomra Budapest egyik legnagyobb ígérete. Miközben a tér északkeleti része nyilvánvaló nehézségekkel küzd (az éttermet használt ruhabolt váltotta fel, a szombati piac az elmúlt években szinte felszívódott a csarnok előtti térről), néhány bátor kezdeményezés új energiát és lehetőségeket hozott a térre. Nem térek ki részletesen a Dob utca sarkára települő pékségre (amely fennállása első hónapjában a város legjobb pékáruját forgalmazta, és amelynek csodájára járt a környék egészen addig, amíg a kínálat fokozatosan bele nem süllyedt a középszerűségbe), bár ennek példája is sokat elárul egy környékről, egy városról, egy fogyasztói magatartásról: hogyan lehet kikényszeríteni a minőséget egy olyan alapvető szolgáltatásból, mint egy pékség? Inkább két könyvesboltra koncentrálok: a Klauzál tér említett, stagnáló észak-keleti részén megnyitott Klauzál 13 könyvesbolt előörse azoknak a kulturális funkcióknak, amelyet a környék fiatalodó, kulturára fogékony lakossága előbb-utóbb kikényszerít magának. Hasonlóképpen, a Nagydiófa utcában bújkáló Massolit könyvesbolt is gyorsan fontos hellyé vált, amely, miközben a külvilágból is látogatókat vonz az egyébként sokak által elkerült környékre, a megfáradt helyi lakost is befogadja egy rövid olvasás és kávé erejéig. E boltok egyre közelebb állnak ahhoz a könyvesbolthoz, amelyre még mindig várunk Budapesten. A varsói Pro qm jut eszembe, amelyet az azonos nevű berlini design-művészeti könyvesbolt tulajdonosai nyitottak az épületére váró varsói Modern Művészeti Múzeumban. A könyvesbolt kínálata igen szűk, de gondosan válogatott, „kurált”: figyel az aktuális eseményekre és anyagokat szolgáltat a felbukkanó vitákhoz. Talán eljön az az idő, hogy nekünk sem kell könyvekért Bécsbe járni.

 

Reklámok

Megszoktuk, hogy minden magára hagyott falfelület, ajtó vagy kirakatüveg egy idő után megtelik hirdetésekkel, amelyek lakásokat, gázszerelést, költöztetést, tanfolyamokat és egyéb szolgáltatásokat kínálnak. Ezeket a cédulákat már észre sem vesszük, annyira részévé váltak a pesti városi tájnak. Néha azonban, amikor az ember túl korán ért kertész utcai találkozójára, falafeljére vár vagy sorára az APEH-irodában, szétnéz a hirdetések között, és ezeket találja.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány