FOOD

Az intermédia  szokásos nyári művésztelepe kiheverte azt a krízist amelyet az okozott, hogy Halász Pétert többé már nem lehet meghívni. A kötelező nyári művészelep koncepciója kiürült, majd megújult, és magát a meghívást tűzte ki céljául: a 33 éves korában elhúnyt Gordon Matta-Clark  FOOD projektjének emlékére – és azt szerényen comidascriollas-nak nevezve – a művésztelep két hetének minden délutánját főzéssel és az estéket annak az elfogyasztással töltse vendégei társaságában.  Gordon Matta-Clark 1971-ben az akkor még nemigen vonzó newyorki SoHo-ban társalapítóként egy elhagyott (valószínű) spanyol étterem helyiségét nevezte át Food-nak, hogy ott művészbarátaival vendéglőt nyisson.


A nyitott konyha, a főzés és az egzotikus receptek az éttermet az együttlétet animáló folyamatos event helyszínévé  alakították, az 1973-ig üzemelő FOOD a művészek találkahelye lett, és így a manhatteni művészeti-közösség önmeghatározásává vált. Az augusztus 27-én harminc éve elhúnyt Matta-Clark az amerikai konceptualizmus első nagy alakjaihoz tartozik (Dennis Oppenheim, Robert Smithson). Építészetet végzett és érdeklődése a  white cube-on  túleső, a közösségi létezés terei irányába vezetett.


Bingo, 1974    – Conical Intersect, 1973

Laurie Anderson: Matta-Clark művészete a kezdetektől a médiák fúziója volt. Valóságos koreográfiákat alkotott a legkülönbözőbb művészi eszközök bevetésével: felhasznált majdnem mindent a főzéstől az alkímiáig, társas(ági) helyzetektől a happeningig, régészeti ásatásoktól az ásott emlékművekig, a rajztól a filmig, a gyűjtéstől az újrahasználásig, az ingatlan-tulajdonlástól a friss levegő átengedéséig, az épületeken ejtett vágásoktól a fotók felszabdalásáig, romok építésétől a zárványok lebontásáig.

A világ egyetlen Major János utcája

A comidascriollas Tihanyban a Belső tóhoz vezető Major János utca 63 alatt található és kapui tárva, mindenkit szívesen látunk.
 

One thought on “FOOD

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány