Botrány egy jó családban − videók és képek a Művészek az iskolában program egy megvalósult projektjéről

nyitokep.jpg

Hogy mit csináltunk hetente egy alkalommal a kilencedikben? Nagy tervekkel érkeztünk, és folyamatosan újraterveztünk. Néha azt éreztük, hogy egy hét se elég, hogy kiheverjük, hogy így két kiheverés között jelen vagyunk az osztályteremben. Mást nem tehettünk, mint hogy odaadtuk magunkat hetente másfél órára nekik, és bíztunk benne, hogy a találkozás a fórum színházzal számukra is élményt nyújt. Katarzist. Ezeraranyfűként, kenőcsként, balzsamként használják majd? Védődobozuk lehet a nézőpontunk? Meg számunkra az övék. A Nem Privát Színház a tranzit.hu Művészek az iskolában projektje keretein belül egy iskolai féléven át egy budapesti szakképző iskola elsős pincér osztályában játszott, tapasztalt, művészkedett, bűvészkedett, beszélgetett, szöveget írt és improvizált a fiatalokkal.

Nem sokkal több mint egy hete, ennek tapasztalatait osztottuk meg a tranzit.hu nyitott irodájában, közös gondolkodásra invitálva az egybegyűlteket. Az este során bemutatott előadást maguk a diákok írtak és rendezték a fórum színház eszközeivel. Született egy darab Lauráról, a diákok tollából és improvizációiból, aki jóban van a szüleivel, nem bulizik, még szűz, „meg van nevelve”, szófogadó, figyelemre vágyik, és együttműködésre kész. Adva volt Laura családi háttere: az alkoholista, bántalmazó apa, az uralkodni vágyó és magába zuhanó anya. Egy napon a lány elmegy bulizni, megismerkedik egy fiúval, és…

VIDEÓ A TRANZIT.HU-BAN ELŐADOTT DARABRÓL

Tulisz Hajnalka videója l Fotók az eseményről

Professzionális és komplex, jól kidolgozott tervvel mentünk az osztályterembe, viszont ahogy elkezdtük a munkát, újra kellett terveznünk, aztán újra, és még a háromszor adaptált óravázlatunkat is meg kellett változtatnunk ott, akkor, spontán és kreatív módon. A félévünk próbák, tervek, újratervezések sorozatává vált.

 

FOTÓK A KÖZÖS MUNKÁRÓL

Heten dolgoztunk folyamatosan a Nem Privát Színház részéről a projektben. Igényes küzdelem volt ez magunkkal szemben, hogy megtarthassuk, amit elképzeltünk, aztán rájöjjünk, hogy valójában el is lehet engedni azt. Miért is kellene ennyire ragaszkodni valamihez, ha nem erre van szükség.Változtatnunk kellett.

PROJEKTFÜZET // SZÖVEGKÖNYV // FORGATÓKÖNYV: Letölthető és elhozható a tranzit.hu irodából nyitva tartási időben.

fanizin 1.jpg

Nem Privát Színház

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány