Ajánló: Egy hét Párizsban


Dennis Hopper
A Cinémathèque Française október és január között Dennis Hopper életművéből mutat be retrospektív filmválogatást, amit egy kiállítás egészít ki. Az Easy Rider rendezője az 1960-es évektől kezdve meghatározó figurája az amerikai filmnek, és annak a képnek, amit Amerikáról gyártott a külvilág. A vetítések és a kiállítás mellett előadások és beszélgetések is a program részét képezik. Ezen a héten: Október 23-án François Bon előadása: Hogyan találta fel a film a rockot (és fordítva).
http://www.cinematheque.fr

Lou Reed
Spike Lee, Richard Avedon és Annie Leibovitz retrospektív kiállításai után Párizs továbbra is Amerikára figyel, és nem csak a választások és a gazdasági válság miatt. A párizsi északkelet legújabb művészeti helyszínére, a 104-be ezen a héten Lou Reed költözik be rezidensként. Október 26-án, vasárnap saját könyvéből olvas fel, és a következő hetekben Paul Morrisey Trilógiáját mutatja be.
104, rue d’Aubervilliers
http://www.104.fr

Fiac
Hagyományosan október végén rendezik meg a nagy párizsi művészeti vásárt, a Fiac-ot. A vásár, amely október 23 és 26 között zajlik a francia fővárosban, nem csak a vásárlóknak érdekes: a Grand Palais és a Louvre kiállításai mellett a város számos pontján, galériájában és művészeti helyszínén sűrűsödnek be a programok: kiállítások, performanszok, vetítések és találkozók. A Fiac-cal párhuzamos esemény a Slick, az idén a már említett 104-ben megrendezett „off-vásár“. A legígéretesebb párhuzamos program pedig a Pompidou Központban rendezett Artistbook International, ahol értelemszerűen művész-könyvek és kiadványok kerülnek bemutatásra.

Fiac
Grand Palais, Avenue Winston Churchill és
Cour Carré du Louvre, Rue de Rivoli
http://www.fiac.com

Slick
104, 104 rue d‘Aubervilliers
http://www.slick-paris.com/

Artistbook
Centre Pompidou,
http://www.artistbookinternational.com

Séquences d’architectures
Párizs egyik – a nemzeti – építészeti központja a háromból, a Cité de l’architecture et du patrimoine október 25-én, szombaton építészeti filmdélutént rendez. A Séquences d’architectures elnevezésű kis rendezvény némileg hasonlít a két hete Budapesten megrendezett Építészeti Filmnapokra, bár programja annál jóval szerényebb. A filmválogatás fókuszában Rem Koolhaas áll. Az első bemutatott film Richard Copans portréja a bordeaux-i házról (Maison de Bordeaux). A második film a Budapesten is bemutatott Koolhaas Houselife, Ila Beka és Louise Lemoine munkája, a harmadik de Brechtje van der Haak filmje, a Lagos/Koolhaas.
http://www.citechaillot.fr/
 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány