Ajánló

„50”
Már bizonyára sokan értesültek a Fiatal Képzőművészek Stúdiója fennállásának 50. évfordulójáról, amelyet az egyesület 50 darab egyestés kiállítással ünnepel meg. Bátor vállalkozás, ugyanis gigantikus munkát igényel a szervezők részéről. A sorozat előzményének az 1991 óta évente megrendezésre kerülő Gallery By Night események tekinthetők, amelyek szintén egyestés ám rövidebb, néhány napos időszakot átfogó programokból álltak. A vállalkozás másik szimpatikus vonása, hogy a jelenlegi kiállítások programját sem zsűri, sem pedig kurátorok nem irányították, azok a 375 fiatal művész alkotta tagság egyéni kezdeményezéseiből jöttek-jönnek létre. Ennek pozitív hozadéka dupla: egyrészt sikerült aktivizálni számos olyan alkotót, akik eddig kevésbé vettek részt az Egyesület programjaiban, másrészt természetes alakulásánál fogva közvetlen képet nyújt arról a változatosságról, amely az intézmény sajátossága.       

Mint minden múzeum szerte a világon, a londoni Tate Modern is szervez – a kiállításain kívül, de azokhoz kacsolódóan  – olyan beszélgetéseket, bemutatókat, ahol a közönség a kortársművészet lényeges kérdéseivel illetve neves művészek munkáival, gondolataival ismerkedhet meg közelebbről. A Tate ezt a feladatot komolyan veszi, és az eseményeket nemcsak dokumentálja, hanem hozzáférhetővé is teszi. Akire tehát rátör a kulturális információhiány szorongató érzése a  nyári uborkaszezonban, otthonról megnézheti-hallgathatja miként és miről gondolkodnak a nemzetközi kortársművészet meghatározó személyiségei Robert Storrtól Okwui Enwezorig, Martha Roslertől Eija-Liisa Ahtiláig, új-e még az újmédia, vagy mi köze a kortárs művészetnek a globalizációhoz.
Az archívum 600 órányi videó- és hanganyagot tartalmaz 2001-ig visszamenően, és felér egy tíz féléves államilag támogatott művészeti egyetemi kurzussal. Semmi nem kell hozzá csak egy számítógép, normál internet hozzáférés, angol nyelvismeret, no meg idő.


  
Úgy becsülik, hogy 2007. év során a Youtube egymagában akkora sávszélességet használt fel, mint a teljes Internet 2000-ben, és jelenleg hozzávetőlegesen 10 óra videót töltenek fel percenként az ismert oldalra. Van tehát miből válogatni. Ha viszont valaki kimondottan művészvideókat keres, érdemes körülnézni kisebb cégeknél is, például a tank.tv oldalain. A Tank Magazine által 2004-ben indított archívum szerkezetű online videógaléria ugyan csak kb. 400 darabot tartalmaz, ezek között viszont olyan alkotók munkáit lehet megtalálni, mint Yael Bartana, Martha Rosler,Richard Wright, Jeroen Kooijmans, Erwin Wurm, Carsten Höller, Susanne Bürner, Finnbogi Petursson, Anri Sala, Radek Community, Blue Noses, Oleg Kulik, Pipilotti Rist, stb. Az oldal ingyenes, a pár perces regisztrációval járó vesződség megéri a fáradságot. 
 

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány