Ajánló

„Mert ha forradalom, akkor legyen kövér…”, mondá Szentkuthy Miklós anno, 1982-ben, A Dada Magyarországon című kiállítás megnyitóján. Saját életművében a Mesternek ez a jókora, kövér forradalom olyan jól sikerült, hogy a mai napig felrúgja a kis magyar irodalmi taxonómia minden egyes, jól manikűrözött tételét. És hát éppen ettől olyan üdítő – és erudícióját tekintve (társművészetek, miegymás), nem kevéssé tanulságos is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban június 2-án, Szentkuthy születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás „Iniciálék és ámenek” címen (nyitva május elejéig).

A Könyvhét keretében, a tudás archeológiájának egy sajátosan konkrét, betonba öntött formájával találkozhatunk az Open Society Archives (OSA Archívum) Centrális Galériájában, ahol június 4-7-ig látható a „Konkrétum” c. kiállítás. Az  installáció a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának  hallgatói (mester: Jovánovics György), Hübler János és Kerezsi Nemere munkája, melynek alapanyaga a Szabad Európa Rádió Kutatóintézetéből szanált, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott 18 köbméter könyv és a művészek által létrehozott 2 köbméter különleges szilárdságú beton.
A szó elszáll…aztán meg mégse.

A Zuzu és Vetőből a Vető (alias NahTe Vető János) „Csodálatos semmi” című kiállítása a Memoart Galériában június 4-től július 8-ig. (Balassi Bálint u. 21-23. 1. em. Megbeszélés szerint.)

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány