Ajánló

Az alábbiakban New York-centrikus, teljességre egyáltalán nem törekvő válogatás olvasható a város és az építészet témáival foglalkozó képzőművészet fórumairól az Egyesült Államokban.

Egy kiállítás: Prospect 1 (New Orleans)
Nem múlhat el év pár új kortárs művészeti biennále beindítása nélkül. Egy viszonylag mozgalmas október után (1. Mediations Biennale, Poznan,1. Brussels Biennial) november 1-től látogatható a New Orleansban rendezett Prospect 1, „az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb kortárs művészeti biennále”, amelynek helyszíne a még mindig a Katrina Hurrikán okozta csapást nyögő New Orleans. A biennále kitűzött célja, hogy revitalizálja, talán meg is újítsa a kulturális szcénát, érdeklődést, támogatást vonzzon a városba – számos mű készül specifikusan egy-egy városi helyszínre, és a belépés az egész biennáléra ingyenes. A P.1 néven futó, 30 ország 81 művészét bemutató kiállítás kurátora Dan Cameron, aki 2007. májusa óta a város Kortárs Művészeti Központjának képzőművészeti igazgatója (és 1987 óta a hely jazz fesztivál lelkes látogatója), tehát kis jóindulattal helyi erőnek tekinthető.  És ki tudja, talán természeti katasztrófák okozta sebek begyógyítására jobb eszköznek bizonyul a kortárs képzőművészet, mint politikai feszültségek elsimítására. A New York Times mindenesetre óvatos optimizmussal harangozta be tegnap az eseményt.

 

Egy non-profit hely: Storefront for Art and Architecture (New York)
Az 1982-ben alapított, Manhattan SoHo és Chinatown negyedeinek határán található ambiciózus kis intézmény célja a művészet, az építészet és a dizájn egymásra hatásának vizsgálata és bemutatása. A tér 1993-ban Vito Acconci és Steven Holl által tervezett, többféle konstellációban nyitható/zárható homlokzata a Storefront „önarcképe”: a hely nyitott és mozgalmas, gyorsan reagál és még New Yorkban is meglehetősen egyéni. Mindezek miatt pedig valódi, kitartó közönséggel rendelkezik. Joseph Grima, a Storefront fiatal építész igazgatója hihetetlen energiával generál párbeszédet, ötleteket, együttműködéseket maga és intézménye körül. Jövő kedden, a választások napján a Storefront egész éjjel nyitva tart, választási közvetítéseket vetít és blog állomásokat tart fent. Aki akar, ott is alhat.


Storefront for Art and Architecture. | fotó: www.storefrontnews.org

 

Egy kereskedelmi galéria: Lombard-Freid Projects (New York)
Ha valaki köztérrel, építészettel foglalkozó, kritikus művészetet keres New Yorkban, nem feltétlenül Chelsea felé veszi az irányt. Van azonban néhány a galéria negyed több száz, a kortárs műkereskedelmet szemfényvesztő szakértelemmel űző vállalkozása között, amely ezt a fajta művészetet (is) pártolja. Például a Max Protetch  mellett azért is érdemes most első sorban a Lombard-Freidet említeni, mert éppen Andreas Fogarasi első Egyesült Államok-beli egyéni kiállítása látható náluk, egyebek mellett a tavaly a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában bemutatott Kultur und Freizeit című videó munka.


Andreas Fogarasi: Fairview, 2008. LombardFreid Projects. | fotó: www.lombard-freid.com

 

Egy alapítvány: Graham Foundation (Chicago)
Szakmai tipp: a Graham Foundation olyan kutatásokat és nyilvános programokat támogat, amelyek elősegítik az építészetről, annak a művészethez, kultúrához, társadalomhoz fűződő viszonyáról folyó gondolkodást, párbeszédet. Szervezeteknek (ehhez az Egyesült Államokban bejegyzett non-profit státusszal kell bírni) és magánszemélyeknek (ilyen jellegű megkötés nélkül) ítél oda díjakat évente egyszer. A pályázás nem túl bonyolult, érdemes megpróbálni.

 

Egy szervezet: Creative Time (New York)
A Creative Time projektjei nem csak beszélnek a városról, többnyire köztérben is valósulnak meg. AIDS elleni küzdelmet támogató poszterek New York-i buszok oldalán (Gran Fury, 1989), kiállítás a Times Square-be torkolló 42. utcán (The 42nd Street Art Project, 1993), a Brooklyn Bridge alatt (Art in the Anchorage), arabul írt viccek házfalakra plakátolva (Jens Haaning 2006), két fényoszlop a WTC ikertornyok helyén (Tribute in Light, 2002 óta). Az elnökválasztás kapcsán persze ők is előálltak egy nagyszabású, demokráciát tárgyaló projekttel. Nem minden fantasztikus, ami kikerül tőlük, de időről-időre remek dolgokat csinálnak. Egyik ilyen projektjükről alkotója, Michael Rakowitz beszél ma este 6 órától az MKE Intermédia Tanszékén.


Michael Rakowitz: Return, 2006. | fotó: www.provisionslibrary.org

 

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány