A legegyszerűbb álarc férfiaknak

Szájjal és aggyal festők pályázata Hitler szakállára

A nők álarc-helyzete viszonylag egyszerű, ha arra van szükség sminkkel, hajviselettel radikálisan alakíthatják karakterüket – mi több ezt a társadalom el is várja. A férfiak számára karakter-átprogramozás tekintetében leginkább csak a szakáll jöhet szóba. A primitív népek körében a szakállas férfiakat tisztelet övezte. A harc során becses hadizsákmánynak számított az ellenség lenyisszantott szakálla. A Frank Birodalom császára Nagy Károly (742-614) egyik alvezére a levágott szakállakból szövette köpenyét, s tömette meg vánkosait, derékaljait. Elterjedt a megnemtámadási szerződéseket vagy hűbéradományokat pár szál szakállal szentesíteni, a szakáll érintése pedig megfelelt a mai becsületszót megerősítő kézfogással. 

Arthur Schopenhauer szerint a szakáll az arc alsó felének a természetes állapotának visszaállítása. A szakáll tehát komoly dolog, néhány archoz elválaszthatatlanul tökéletesen képes társulni (e sorok írója a minap találkozott, egy autentikus és személyiség-kibontakoztató ősz szakállal – és azonnal gratulált a szakáll viselőjének). Ezekben a kivételes esetekben a szakáll nem álarc, hanem ellenkezőleg, a borotvált arc tűnik annak, a tökéletesség felé vezető korábbi lépcsőfoknak. Ritka az ilyen autentikus szakáll, csakúgy mint az autentikus kövérség.

Az aktuális álszakáll a srebrenicai mészárosé, akit a minap kaptak el. Radovan Karadzsics, egykori pszichiáter és költő, kinek arca éveken át a hírekből belénkvésődött, egy hatalmas, békés, fehér szakáll mögött new age csodadoktorként praktizált, Belgrádban élt, étterembe és kávéházba, fogadásokra járt, TV műsorokban szerepelt. A népírtó kézrátétellel gyógyított. Esetleg fognak jelentkezni a gyógyult páciensek? És mi van, ha tényleg tudott gyógyítani?

Radovan Karadzsics a borotválkozótükörbe nézést is megúszta a szakállnövesztéssel, most azonban azt igéri, belenéz, megborotválkozik, leveszi az álarcot,  és egyben önmaga védőjeként is a nemzetközi bíróság elé áll. Álszakállas diktátort bíróságon már láttunk, Szaddám Husszein személyében, aki azonban nem vette le álarcát, abban halt meg. A mindnyájunkban ott lakozó szájjal és aggyal festő azonnal pályázatot írt ki a szakállas Hitler megalkotására.

A borzalmas kínzásokért, koncentrációs táborokért felelős tömeggyilkos (és az ő esetében bátran meglőlegezhetjük a tárgyalás előtt ezt a címet neki) egy bizonyos Dragan Dabics identitását használta föl, aki most meglepve konstatálta, hogy 2000 óta a sajátjával a fényképen kívül tökéletesen megegyező személyigazolvánnyal él valaki.

A letartóztatás hírére szinte azonnal megtalálták Dragan Dabics csodadoktor saját weboldalát, ahol részletesen olvashatunk a doktor múltjáról, referenciáiról – ahogy ez szokás egy new age guru esetében. Pár óra elteltével digitális filológusok fölfedeztek azért néhány zavaró apróságot. Összefoglalva: valami nem stimmel ezzel az oldallal. Hamisítvány, de ki, és miért tette ezt? Amennyiben valaki viccből csinálta, akkor rövid idő alatt hatalmas munkát kellet végeznie, ha Karadzsis letartóztatásának a hírére egy ilyen kétnyelvű oldalt fényképekkel pár nap alatt összedob. A hamisításért egy Tristan Dare nevű, magát gerilla-jellegű online performanszokra szakosodott médiaművésznek nevező illető vállalta a felelősséget, aki nem fedi fel kilétét, és magát csupán a globális falu lakójaként határozza meg. Gondolom, azért a szerb titkosszolgálatnál meg van a mobilja. (mivel biztos vagyok benne, hogy rákeres saját /ál/nevére, ezért innen lehet neki üzenni: Zdravo Tristan! Kako si? Molim komment!)

Aztán felfedezték az igazi Dr Dabics oldalt  is, amelyet már május 22-én (azért ez sem volt olyan rég!) regisztráltak, ez már hiteles, azonban furcsaságok itt is vannak. Szorgalmas digitális filológusok tovább kutatva, kiderítették, hogy néhány nappal ezelőtt modosították benne a fórum és cset linkeket, melyekből bizonyos tartalmakat meglepő módon áttettek, méghozzá profi módon, egy másik szerverre.

Álszakállunk mégoly tökéletes is, kilóg alóla a digitális lóláb.

 

6 thoughts on “A legegyszerűbb álarc férfiaknak

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány