A kormányzat bepuhít

Év vége előtt a közvéleménykutatási eredményekre, valamint a még elkölthető marketingkeretekre pillantva a kormányzat úgy döntött, megpróbálja kifényesíteni rohamosan kopó imázsát. Profi imázsfényesítőket bízott meg azzal, hogy a schengeni határnyitás és az „Új Magyarország. Benned van.” üzenetét hatékonyan eljuttassák a minél szélesebb célközönséghez – magunkhoz. Ezzel párhuzamosan kampányt indítottak a pénzügyi fegyelem megteremtése érdekében: rövid jelenetekben mutatják be, hogyan mulasztjuk el egyes esetekben a számlaadást, és hogyan koppint orrunkra egy hirtelen előbukkanó kopasz futballbíró, adott pillanatban a „fair play” feliratú nemzetiszínű lapot felmutatva a rémült sumákolóknak. A nemzeti szín egyébként is vezérfonala a három reklámnak; kicsit olyan a szerepe, mint a magyar színház hőskorában, amikor ha csendes vagy ellenséges volt a közönség, darab közben beküldtek egy menyecskét a nemzeti zászlóval. Körbeszaladt, meglengette, biztos volt a taps. Tulajdonképpen mindkét imázsreklám olyan, mintha beküldték volna a menyecskét.

A vizuális elemekben mindenesetre biztosra mentek. Gondos castingolás után kiválasztották az aranyos gyermeket, a galambősz urat, megtalálták az archívumban a megindító rendszerváltó képeket, pontosan kicentizték, milyen lakást tart még elviselhetőnek más számára az irigy átlagmagyar, és forgattak. Professzionálisan. Tulajdonképpen rendjén van ez így, több dolog mégis zavar. Az egyik, hogy mennyire felesleges erre pénzt költeni. A másik lelki-vizuális dolog. Miért kell engem folyamatosan kutatási adatnak tekinteni? Vizuális preferenciáimat kitudni, és abból következtetni? Tudni helyettem, mi az, amit látni szeretnék? Ráadásul távol a választásoktól. Választások idején, az olyan, mint a karnevál, rendkívüli állapot, majdnem minden megengedett. De most, félidőben, normál eladók között a kormány saját magamnak akar eladni engem. Milyen egyszerű nekem eladni Spanyolországot vagy Törökországot egy turisztikai reklámmal. Nem ismerem őket, ha ez ilyen, vágyom oda. De Magyarországot ismerem, hiszen én vagyok, és ez nem vágy kérdése. Közben pedig szól a Tavaszi szél meg az Örömóda, amíg bele nem pusztulunk. Miért nem bízzák meg a Kalákát egy jó dallam elkészítésével, mint a Magyar népmeséknél? Az például Magyarország lenne.

   
Kiismert vágyaim mellett ismert félelmeimmel is játszanak. Ugyanazok, akik az előbb simogattak, most egy agresszív reklámban azzal ijesztenek, hogy kopasz bíró jön, és bemutat nekem. A sípoló bíróval nincs vita – az egyetlen probléma, hogy a fair play-t általában nem kemény bírók kényszerítik ki. A vizuális elemek itt még ismerősebbek, hiszen a másolat másolatáról van szó. Egy chipsgyártó tavaly ugyanis ugyanezzel a színésszel, síppal, lappal, beállítással forgatott le egy termékreklámot, amelyben szintén a félelmetes külsejű, de igazságos olasz Collina bíró figurájára játszottak rá. Kártérítési perre végül nem került sor, mert a felek ünnepek előtt valahogy megegyeztek.
   

                        Andreas Gursky: Rhein II

Nagyobb mennyiségben esnek ránk mostanában a kormányzati propagandaképek, mint a Fidesz-kormány, imázsközpont stb. idején. Vizuálisan egyre professzionálisabban, célcsoportra hangolva, de egyre egyformábban (hol van már az Orbán Viktorra hasonlító vőfély egyedülálló hülyesége?). A vizuális klisé csapdája ez: valahol már mindent felhasználtak. Egy alkalomról tudok, amikor a klisé kifordult: a 2002-es német választások során Andreas Gursky – akkoriban már milliókat értek a fotói – kölcsönadta az egyik művét a düsseldorfi szociáldemokratáknak. Ők aztán kommentár nélkül ki is tették, csak az alsó sarkába szerényen odabiggyesztették: SPD. Érdekes médiavisszhangja lett az ügynek, elsősorban a művészt piszkálták, miért adja el magát, de a pártot is, hogy mit akar egy unalmas Rajna-képpel. A furcsa az, hogy azóta is, ha a német szociáldemokraták szóba kerülnek, hozzájuk gondolom ezt a különös gesztust.

52 thoughts on “A kormányzat bepuhít

  1. “A vizuális elemekben mindenesetre biztosra mentek. Gondos castingolás után kiválasztották az aranyos gyermeket, a galambősz urat, megtalálták az archívumban a megindító rendszerváltó képeket, pontosan kicentizték, milyen lakást tart még elviselhetőnek más számára az irigy átlagmagyar, és forgattak. Professzionálisan.”

    Ja. És azt hogy magyarázod, hogy a kívülről egy lakótelepi, második emeleti lakásból hirtelen tetőtér lesz a filmben? Professzionális..

  2. Ez a Batiz Prodáksön színvonala. Bűzlik az egész a korrupciótól…
    De csak csinálják, már a legelvetemültebb nyugdíjas klubok is Lízing Ferit szídják, csak így tovább!

  3. Mellesleg amikor rámennek a házra annak a vakolata is kegváltozik a vágás alatt:)

    És ilyenkor jön Lendvai rendíthetetlen és borzasztó Ildikó hogy hány lélegeztető gépet lehetet volna venni ennek az árából?!

  4. A slepszes fityeszeseknek egyszer az a baj, hogy nincsen kommunikacio. Hogy a donteseket le kene kommunikalni, hogy a tarsadalom elfogadja, meglegyen a tarsadalmi konzultacio, stb stb
    Most meg az a baj, hogy van kommunikacio.

  5. Még egy: az Indexen 1-2 órája még fent volt egy hirdetés ahol Oxford és Cambridge hajót kell hogy utolérjen a magyar oktatás hajója. Tök jó. Az egyetlen bibi, hogy az Oxford – Cambridge verseny az EVEZŐS hajókkal zajlik, a hirdetésben pedig KENUK szerepelnek.

  6. Pakesz,
    a hirdetés az egy egyirányú kommunikáció. A konzultáció az kétirányú. A reklám nem konzultáció. Ezt te MASZOPod be…És figyelmedbe ajánlanám, hogy 6 éve elvtársaid vannak hatalmon,

  7. pakesz, a kommunikációhoz nem többszázmillás kampányok kellenek, hanem pár szakember aki elmegy a tévékbe és elmagyaráz. mivel megmagyarázni már nem tudják, jön a bennedbennembennetekmegazokbanisbenn duma.

  8. Lol, azért az elég súlyos hogy a benned van után belinkelt videó oldalán a Moyea Software flash konverterének trialverziós watermarkja ott figyel a videók bal felső sarkában. Ennyire szarul állunk, hogy már szoftverre se fussa? Persze a csillivilli hómpédzs az kell, az átlag proli majd úgyis asziszi hogy az a moyea valami tévécsatorna ahonnan fel lett véve a videó.

  9. tényleg kár, hogy nem a youtube-on fut kizárólag. mindenki jobban járna. (na jó, azért nem mindenki)

  10. amióta a dialektikát feltalálták (először a görögök, aztán Hegel), azóta tudjuk, hogy mindent be lehet állítani rossznak is meg jónak is, semmi se nem fehér, se nem fekete. sajnos a magyarok képtelenek bármiben is a fehér részt is meglátni, mindenünnen csak a fekete rész feletti búsongás, elemzés, anyázás stb.
    dobjatok meg egy linkkel egy posztra itt a blogon, amelyik pozitívan, elismeréssel szól valamiről. ha van pozitív is, akkor ok, ha csak a búsongás megy, akkor abból már olvastam eleget.

  11. A lényeg itt is a részletekben rejlik. Kommunikálnak, mint a fidesz? Igen. Jól, ötletesen, eredeti módon csinálják, nem úgy, mint a fidesz? Nem. Magukat fényezik, mint a fidesz? …. Hát, nem. A hatékonyságról természetesen nem vagyok meggyőződve egyik említett kampány esetében sem, de az attitűd-váltás, mint kommunikációs célkitűzés nem ugyanaz, mint a fidesz “jó kezekben van a kormány” önreklámja. Igen, meg kéne érteni már végre, hogy ez az ország az itt élő emberekből áll, az állam mi vagyunk. Ehhez hozzátartozik, hogy aki az államtól lop (nem fizet be adót), az mindenkitől lop.

    A kommunikációs stratégia és főleg a kreatív kivitelezés erősen kritizálható, de a kommunikáció céljaival nincs baj. A legnagyobb különbség pont ez a Zorbánkormányhoz képest.

  12. Ja, és ugye nem keverjük össze a pártkampányt a kormányzati kommunikációval?? (ld. SzDSz “nyitott szemek” printje). Nem mindegy, ki fizet a végén. (Az más kérdés, hogy amíg a pártok (élükön a fidesszel) valahogy nem tudnak megállapodni a pártfinanszírozás normális szabályozásáról, addig nem tudhatjuk, hogy egy párt kommunikációja pontosan kinek a pénzéből zajlik.)

  13. Kedves tranzitblog.hu !

    Nagyon tetszik, hogy mondanivalótok hangsúlyozása, ellenpontozása és hitelessé tétele érdekében beírtok a cikkbe ilyeneket: “mint a Fidesz-kormány, imázsközpont stb. idején.” Mondjuk a hitelességen sokat lendítene, ha a link mutatna is valamire, de majd legközelebb biztos ez is menni fog.

  14. Kommunikálhatnak ezek a buzik itt éjjel nappal.Csak lopják vele az adófizető pénzét, és tömik a haver reklámcégébe. Az átlagpolgár meg még jobban útálja az egész bandát, meg a nyálaskodásukat. Én, (meg akit ismerek mind) azt érezzük, hogy minden egyes nap van valami drasztikus ár, és adóemelkedés, már az utolsó vasat is ki akarják szedni a zsebemből. Az ország meg egyre mélyebbre sűllyed a szarba.Ez tipikusan a: kinek hiszel te!? Nekem, vagy a saját szemednek!? Lámpavasra ezzel az egész rendszerváltás óta élősködő fosztogató tolvaj elittel! (Pártállástól függetlenül)

  15. Semmi baj nem lenne ezzel a korrupcióellenes kampánnyal, ha nem bűzlene a korrupciótól minden egyes állami megrendelés.
    Az igazság fényében viszont álszent és kabaréba illő az egész.
    Ja, és akkor még nem is beszéltünk a számlát nem kérő pártelnök és (volt) miniszterről, az ügyeskedéssel, fantomcégeken meggazdagodott miniszterelnökről, kormánytagok adócsalás miatt börtönbe kerülő csókosairól, stb.

  16. Miért van az, hogy csak a jobbooldali hozzászólások alpáriak? Miért hiszik a jobbosok, hogy nyugdíjasok azoka az MSZP-re szavaznak? Miért van az, hogy a baloldalt a jobbosok nyugodt szívvel komunistázzák, de ha őket nácizzák felháborodnak? Miért van az, hogy a jobbosok szemében MINIDIG a baloldal aktuális vezetője maga a megtestesült ördög? Miért gondolják a jobboldaliak, hogy ha valaki balos az nem is magyar? Ezek olyan kérdések amiken el kellenne gondolkozni…

  17. Szabolcs! Miért van az, hogy a baloldaliak cigányozzák Orbánt? És egyben akkor már az alpáriságot is helyre tettük. 🙂
    Azért hiszik azt, mert a nyugdíjasok legalább 2/3-a valóban az MSZP-re szavaz; ha nem hiszed, nézz utána a közvéleménykutatásokban.
    Az MSZP rendezvényein a mai napig gyakori “elvtárs” a megszólítás, a “Himnuszpótló” Internacionálé éneklésről nem is beszélve.
    A jobboldali (ha ezalatt a Fideszre gondolsz) rendezvényeken még nem láttam náci karlendítést sem “Kitartás!”-t
    A baloldal legnagyobb pártja a kommunista párt jogutódja, a jobboldalinak viszont az égvilágon semmi köze – náci párt Mo-n soha nem volt – a nyilas párthoz.
    Visszakérdezek: miért van az, hogy a balosok szemében a jobboldal aktuális vezetője maga a megtestesült ördög? 😀

  18. Szabolcs nekem is van kérdésem! Miért kúrtak el gyúrcsányék néhány milliárdot a fel nem épülő kormányzati negyedre???

  19. Cigányozzák? Lehet… De elényésző kissebbségben vannak az alpári hozzászolások a baloldalról bármilyen forumot nézel is.

    Igen tudom, hogy a nyugdijasok nagyrésze BALOS de én az ellen a szterotipia ellen közdök, hogy a balosok nyugdijasok. (érzed a különbséget?)

    Rengeteg MSZP rendezvényen voltam és NINCS ELVTÁRS megszolítás, ez egy hazug lejárató provokálő állítás. Ja internacinálé sincs, Demjén IGEN-IGEN dala van.

    Nincs karlendítés, az igaz (nem is mondtam). De van választási és politikai szövetség a nyiltan szélsőjobboldali Jobbikkal. Az árpádsávot ne vegyök ide, mert arról órákat lehetne beszélgetni.

    A balosok soha nem mondják és és nem is fogják mondani azt, hogy nem hajlanóak megegegyzni a jobboldal aktuális vezetőjével. Az viszont igaz, hogy hatalomvágyó törtető politikusnak tartjuk Orbánt. Nem maga az ördög, csak éppen unszimpatikus. Ellentétben számos jobboldali sokkal alkalmasabb politikussal.

  20. “de én az ellen a szterotipia ellen közdök”

    saját sztereotipiaiddal kuzdj meg elobb, okoska

  21. Idézet az index-ről
    Eddig félmilliárdba került
    A tervezés mintegy 2 milliárd forintot kóstált volna, de ezt csak akkor fizették volna ki, ha a beruházás megvalósult volna. Ami valós kiadás, az az a 450 millió forint, amit eddig pályázatokra tanulmányokra költöttek.

    Azért probálkoztak, mert ha megvalósulhatna akkor BŐVEN megtérülne a költségeken.
    Ja a Gyurcsány-t nagybetővel irják

  22. Steppenwolf: az Internacionálé teljesen normális, szocdem nóta. SDP-gyűléseken is éneklik. Egy dolog, hogy a szocializmusban is énekelték, de a karlendítéssel meg a kitartással egy lapon emlegetni erős dolog.
    (Az meg teljesen mellékes, de volt Magyarországon náci párt is: Böszörmény Zoltán Magyar Nemzetiszocialista Munkáspártja, alias kaszáskeresztesek. Egész a párt 1936-os puccskísérletéig és állami betiltásáig és felszámolásáig ez volt a magyar szélsőjobb vezető ereje, és ők teljesen szolgaian követték a német példát: barna ing, eleinte horogkeresztet markoló birodalmi sasos jelvény, utóbb ugyanez kaszáskereszttel, közepén halálfejjel.)
    Orbánt lecigányozni utolsó bunkóság, ebben egyetértünk.

  23. Oregem olvasd mar vissza a 17:23-as hozzaszolasodat, majd mondd ki hangosan, hogy sztereotipiak ellen kuzdesz… de ne hazban csinald, mert radszakad a mennyezet.

  24. @ pokesz & szabolcs

    Akkora komcsik vagytok mint’állat. Vagy bértollnokok. Mindegy, ugyanazt a segget nyaljátok halálig

  25. Ne általánosítsál már Szabi. Baloldalon legalább annyi közönséges van, mint a jobbon.
    Egyébként eredetileg azt kérdezted, hogy miért gondolja mindenki, hogy a nyugdíjasok baloldaliak. Aztán meg azt írod, hogy a balosok nem nyugdíjasok. Legalább olvassál már vissza.
    Én is voltam szakmámból adódóan egy pár MSzP rendezvényen és bizony az öreg taták és nyanyák simán elvtársozzák egymást. Ez tény és nem kitaláció.
    Az árpádsáv nem a FIDESZ jelképe, sőt a FIDESZ kérte is októberben, hogy lehetőleg senki ne hozzon árpádsávos zászlót a nagygyűlésre.
    Bocs. Ezek a tények.

  26. Drága Szabolcs 450 milla kidobott pénz is sok. De ennél több, mert az ,hogy a telekvételt nem adjuk hozzá szép gesztus, de attól még költség. Próbálkozzanak meg a saját pénzükből, de ne a költségvetés terhére.Ilyen dolgok miatt írom szeretett vezérünk nevét kisbetűvel!Amúgy szerinted ezt a veszteséget kik fogják megfizetni? Hát mi bazmeg az adónkból. Nyald csak tovább gyúrcsány seggét!

  27. nem a kommunikációval meg a PR-ral van a gáz, azt a xxi. században mindenki csinálni fogja. De ezt a szart, amit ezek művelnek koncepciózus kormányzásnak beállítani???! Na ez a gáz, de nem is hatékony mivel még a legbutább ember is érzi, hogy kilóg a lóláb.

  28. Veritá: neked hogy jött le pokesz egy szál hozzászólásából az, hogy ő “kommunista”? Az első felében az SZDSZ plakátját kritizálta. A másodikban megállapította, hogy a Fidesz keresztbefeküdt a pártfinanszírozás rendbetételének, ami tény.
    Ez kimeríti nálad a “kommunista” kategóriáját?

  29. G.Szabolcs = Szabolcs (regisztráltam)

    Archenemy : Nem a szteretipiák ellen küzdök, csak egy egy elllen. Az is inkább csak zavar.

    Veritá: Áhh, nem is érdekes…

    nickita: Nem nincs annyi, még a töredéke se… Bocs de te nem olvasol figyelmesen. Van a kettö közt eltérés, és pont ez a lényeg.
    Ne haragudj de elvársozást csak a Thürmer féle majus elsejei sátorban lehet hallani.

    Az Árpádsáv nyilasok és a Jobbik jelképe, ebből (legalább) az egyik a Fidesz szövetségese.

    Birom azt szokásos érvelést a szélsőjobbtól való elhatárolódásra, hogy vannak még tölünk jobbra is… Szóval ha van nálam szélsőségesebb akkor nem is vagyok szélsőséges?

  30. az árpádsáv az utóbbi 1,5 évben lett nyilas jelkép addig nem zavart senkit sem. Meg ott van a történelmi zászlóink között is, a címerben is benne van. pfuj

  31. a nyilasok zászlaja más volt. Volt benne nyilaskereszt. a magyar zászlóba is raktak már mindent.tiltsuk be?

  32. 310 millió forint adófizetői pénzt költ a liberális egészségügyi tárca idén kommunikációra, ennek jelentős részét az új egészségbiztosítási rendszer propagandájára fordítják majd. Az összeg nem végleges, legfeljebb 30 százalékkal túlléphető. A feladat elvégzésére már kiírta a tendert a Horváth Ágnes vezette tárca.
    Szabolcs gondolom ez a pénz sem számít.

  33. Szabolcs!
    Melyik megyében és melyik városban kötött a Fidesz választási együttműködést a Jobbikkal?
    Segítek, egyikben sem.
    De ha mégis tudsz ilyet, várom az ezt alátámasztó linket. 🙂
    A Jobbik néhány helyen támogatta a Fidesz jelőltjét, de ez nem együttműködés, a Jobbiknak szíve joga azt támogatni, akit akar, ezt a Fidesz nem tilthatja meg.:)

    Volt viszont MSZP-Munkáspárt 2006.-együttműködés, a nyíltan szélsőbaloldali kommunista párttal.

  34. “Nem a szteretipiák ellen küzdök, csak egy egy elllen. Az is inkább csak zavar.”

    Loál öregem, ez a tipikus más szemében a szálkát is esete.
    Az, hogy te ilyeneket leírsz, hogy “csak a jobbosok írnak alpári hozzászólásokat” meg “csak a jobbosok nézik sátánnak a baloldalt” meg “a jobbosok szerint nem magyar aki balos”, ez szerinted teljesen rendben van.

    De ha valaki leírja, hogy a nyugdíjasok nagy része mszp-szavazó (nyilván nem az összes), akkor rögtön jössz ezzel a szánalmas “küzdök a sztereotípiák ellen” dumával.

    Erre írtam, hogy előbb a sajátjaiddal küzdj meg, mert ez így elég nevetséges.

  35. “A balosok soha nem mondják és és nem is fogják mondani azt, hogy nem hajlanóak megegegyzni a jobboldal aktuális vezetőjével.”

    A balosoknak nem is kell megegyezniük a jobboldal vezetőjével, ahogy a jobbosoknak sem kell a baloldal vezetőjével.
    Ezt hívják jobb helyeken többpártrendszernek. 🙂

    Remélem, amit leírsz, azt nem gondolod komolyan.

    Ja, egyébként az IGEN-IGEN nevezetű csodalátos kampánydalt nem Demjén énekelte, ugyanis ő a Fidesz kampánydalához köthető. 🙂
    Ha te MSZP-rendezvényen Demjént hallottál, akkor érthető, hogy miért nem hallottál elvtársazást.:D

  36. Jó napokat. Hát kilóg a lóláb az biztos.
    Az Oliver Stone-nak van egy Salvador című filmje. Abban mondják az amerikai nagykövet következő mondatot.
    – Na nem, maga teljesen hülyének néz, nehogy már a róka nyomozzon a tyúkólban.
    Hát kishazánkban valahogy (majdnem) minden így működik ami fentről indul.
    Az a baj, hogy valóban nagyon sok nyugdíjas szavaz az MSZP-re, de más pártra is. Sajnos sokukat el lehet kápráztatni 15 havi nyugdíjjal, dedikált szórólappal etc… Csak az a baj, hogy így ők fogják eljátszani a jövönket, gyerekeink jövőjét mivel a politikusok a szavazatok miatt nem mernek nekik nem tetsző törvényeket hozni. Pedig ők nem mennének ki külföldre ha eltörölnék a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok sajnos kimennek ha nem kapnak munkát Mo-on. El kell dönteni mi a fontos. Amúgy meg ami a legnagyobb hazugság és ami gusztustalan, hogy számtalan öreg ember van akire az égvilágon senki, még csak rá se nyitja az ajtót, hogy Marika néni hogy van, kell-e valami segítség. Ez néha többet ér mint a pénz. Amúgy meg szerintem sok nyugdíjas megértené, hogy mi a probléma és mért ezt kell csinálni. (na nem azt amit most csinálnak, meg amit előtte nem csináltak) 🙂 Ezt a bal, jobb ki kommunista, ki fasiszta kommenteket nyugodtan moderálni lehetne. Nem ez a probléma.

  37. Elképzelhető, hogy nem ez a legnagyobb probléma (amúgy szerintem se), de a blog ezen cikke mégiscsak arról szól, amiről, ezek után a “kiafasiszta, kiakommunista” jellegű hozzászólásokat kimoderálni elég vicces vón’ 🙂

  38. Archenemy: Hát nem tudom, szerintem ez inkább ilyen vitaindító cikk lenne és az irány megszabásában lenne szerepe a moderálásnak. Szerintem. És a komcsi-náci irány nem a probléma felé mutat. Egyébként nem feltétlenül kell kimoderálni, csak fehérrel szedni. 🙂
    Szerintem ez a kampány (bár nem láttam) olyasmi lehet mint a többi. Kissé negédes, meseszerű, hiteltelen, a problémák valódi hátterét még csak nem is karistoló mű. Gondolom a szereplők meg reklámokból jól ismert arcok. Az Öreg, Az Egyetemista etc… Vicces. Nagyon nem is tudok sok okosat mondani rája, csak azt, hogy könnyebb jól megcsinálni, mint megmondani, hogy mé’ sz*r.
    Miért nem “valódi” embereket szerepeltetnek benne. Kovács Jánost aki Dublinban él 3 éve vagy Szabó Anitát aki meg Borsodban segélyen. Miért nem kérdezik ôke? Mit miért csinálnak? (Na mindegy) 🙁

  39. Checkpoint Charlie : “Az árpádsáv az utóbbi 1,5 évben lett nyilas jelkép”

    A taxis blokád idelyén MINDENKI egyértelműen a nyilasokkal azonositotta. Amikor a napkelte megmuatta, hogy EGY ilyen zászló avan a tömegben akkor még azzal is meggyanusitotték őket, hogy rávan montirozva a képre az náci szimbolum.Az igaz ugyan, hogy egy ősi magyar jelkép IS. DE ha már a számtalan ősi magyar zászlő egyikét választják a szélsőségesek akkor
    miért pont azt amelyiket a nyilasok is?

    Ace :
    http://www.fn.hu/belfold/0801/kevesebb_penzbol_beszelne_reformokrol_179875.php

    Idén mindössze 1 milliárd 26 millió forint jut a kormányzati kommunikációra…Tavaly ugyanis közel 1,7 milliárd forint volt a tájékoztatásra szánt összeg és így is számtalan bírálat érte a kormányzati – főként a reformokat magyarázó – kommunikációt.

    Az interneten fellelhető adatok szerint az Orbán-kormány 2000-ben 4,3, 2001-ben pedig 4,6 milliárd forintot költött el kommunikációra, míg 2002-ben amely a Fidesznek csak a választásokig tartott 1,7 milliárdot, míg a Széchenyi-terv népszerűsítésére 500 millió forintot költöttek. A Medgyessy-kabinet 2002-ben félmilliárdot, 2003-ban pedig másfél milliárdot költöttek kommunikációra.

  40. Steppenwolf:
    www3.ma.hu/page/cikk/aa/0/176832/1

    Az SZDSZ azt ajánlja a Fidesznek, hogy amennyiben felbontja a Jobbikkal és a MIÉP-pel kötött szövetségét a II. kerületi önkormányzatban, a liberális képviselők készek együttműködni fideszes kollégáikkal a fontos döntésekben…
    … A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint az országban kilenc önkormányzatban van Fidesz-KDNP-Jobbik együttműködés.

  41. Archenemy : sztereotipiák
    Tudod mit: Igazad van én is tipizálok. Igy jó?
    Én mondjuk John Coca 2008.01.08. 15:04:43 üs hozzászólására gondoltam Nem arra amit te mondtál…

    Steppenwolf:
    Nem akarok egypárt rendszert. Csak arról van szó, hogy évek óta huzodnak a 2/3-os többséget kívánó törvények rendberakása. ehhez KELL az, hogy legalább tárgyaljanak.
    Az IGEN-IGEN tényleg nem Demjén szerzemény ezt összekevertem.

    Királyokkirálya_:)
    Egyetértek azzal amit mondasz. Azzal a kiegészítéssel, hogy én csak az egyik oldalon látom azt, hogy mernek olyat is tenni az országnak jó hosszú távon, de szavazóikat elvesztik. (Bokros-csomag, Gyurcsány-csomag)

  42. Nekem mindegy, en ugyanis eddig is tudtam, hogy igazam van. Neked csak akkor jo, ha tanulsz belole, es logikusabb leszel legkozelebb.

    “bezzegazorban”

    Ha egy tolvajt elkapnak, vajon vedekezhet-e o azzal, hogy “de sok mas tolvaj is lop, meg van is, aki tobbet”?

    Vajon nem fals, hamis mutogatas ez a “debezzega zorban azaztan mennyit lopott, hat hozza kepest ezek igazi angyalok”? Kisse olyan, mintha a szonyeg ala szeretnenk soporni ezt a problemat, nemde? Kis relativizalas, kis kettos merce, es hoppa, a kormany ott all patyolatfeheren, gloriaban… Uncsi mar, tessek valami ujat kitalalni.

  43. A lopással kapocsoltab megállná helyét az érvelésed. De ez nem lopás hanem pénzköltés (az ellenzék szerint) hülyeségre.
    Jó, hogy emlited a kettös mércét, mert én is úgylátom csak akkor baj ha egy kormány propagandára költ, ha az adott kormány MSZP-s.

  44. Nem. A kettos mercevel nem az a baj, hogy “az ellenzek hasznalja”, hanem hogy te is hasznalod, meg az ellenzek is (lasd pl. az orszagimazs, kormanyimazsra koltott penzt magyarazo posztodat). Igy semmivel sem vagy jobb az ellenzeknel, miert varod el, hogy ugy tekintsenek rad?

    Ki mondta, hogy nem volt baj, hogy a gonosz satanorban x penzt koltott kormanyimazsra? nem lattal 1998 es 2002 kozt ezt kifogasolo cikkeket? Nem? Bazze, az egesz index, hetihetes, nepszabadsag, kiskutyafule ettol (is) zengett!

    De MOST most van, nem 6-10 evvel ezelott. MOST a zemeszpe kolt kormanyzati negyedre, negyesmetrora, orszagimazsra. Most az van, hogy a gazdasagi novekedes a beka segge alatt, euroja elobb lesz romanianak, mint nekunk, a lakossag eladosodasa rekorderteken, tehat ez a jammer szoveg a naci orbanrol, aki bezzeg sokkal rosszabb volt, kezd rohadt fals lenni.

  45. En nem mondtam, hogy jobb az egyik a masiknál, csak Ace hozzaszolására reagáltam illetve a, “hany lélegeztető gép…”-re.
    Nem mérek én semmit. Csak mondom, hogy müködik a kettös mérce, lehet nem nálad ne vedd magadra.

Comments are closed.

© 2024 Tranzit Hungary Közhasznú Egyeslüet

A tranzit program fő támogatója az Erste Alapítvány